Prima pagină » Știri externe » Bloomberg: Vladimir Putin ar fi fost de acord să-l AJUTE pe Donald Trump să poarte negocieri privind programul nuclear cu Iranul

Bloomberg: Vladimir Putin ar fi fost de acord să-l AJUTE pe Donald Trump să poarte negocieri privind programul nuclear cu Iranul

Bloomberg: Vladimir Putin ar fi fost de acord să-l AJUTE pe Donald Trump să poarte negocieri privind programul nuclear cu Iranul

Rusia ar fi fost de acord să ajute Administrația președintelui Donald Trump să comunice cu Iranul pe probleme precum programul nuclear și sprijinul Iranului pentru aliați regionali care se opun SUA, potrivit unor persoane familiarizate cu situația.

Donald Trump ar fi exprimat acest interes direct în timpul unei convorbiri telefonice cu președintele Vladimir Putin în februarie, iar oficiali de rang înalt din Administrația sa au discutat problema cu omologii lor ruși în timpul discuțiile din Arabia Saudită câteva zile mai târziu, au declarat persoane de la Moscova familiarizate cu problema, care au dorit să rămână anonime.

Oficialii de la Casa Albă nu au răspuns imediat la o solicitare de comentarii. Nici Rusia, nici Iranul nu au confirmat sau infirmat public cererea.

Purtătorul de cuvânt al Kremlinului, Dmitri Peskov, a declarat ca răspuns la întrebările trimise de Bloomberg că „Rusia crede că Statele Unite și Iranul ar trebui să rezolve toate problemele prin negocieri” și că Moscova „este gata să facă tot ce îi stă în putință pentru a realiza acest lucru”.

Un purtător de cuvânt al Ministerului de Externe al Iranului, întrebat dacă Rusia s-a oferit să medieze între Teheran și Washington, a spus că este „firesc” ca țările să se ofere să ajute.

„Având în vedere importanța acestor chestiuni, este posibil ca multe părți să dea dovadă de bunăvoință și disponibilitate de a ajuta la diverse probleme”, a declarat purtătorul de cuvânt, Esmaeil Baghaei, în timpul unei conferințe de presă televizate luni la Teheran. „Din această perspectivă, este firesc ca țările să prezinte o ofertă de ajutor dacă este nevoie”.

Oficiali americani și ruși de rang înalt, inclusiv secretarul de Stat Marco Rubio și ministrul de Externe Serghei Lavrov, au discutat despre interesul Washingtonului ca Moscova să ajute cu problemele iraniene, în timpul unei întâlniri din 18 februarie la Riyad, potrivit unor persoane care cunosc situația și au cerut să rămână anonime.

Lavrov a împărtășit ulterior detalii despre întâlnirea cu reprezentanții SUA cu omologul său iranian Abbas Araghchi când s-au întâlnit la Teheran, a declarat Araghchi într-o conferință de presă televizată după întâlnire.

Donald Trump, semnale contradictorii cu privire la Iran

Donald Trump a trimis semnale contradictorii cu privire la Iran de când s-a întors la Casa Albă. El a spus că intenționează să revină la politica de „presiune maximă” a primului său mandat. Dar Trump a mai spus că vrea să înceapă „imediat” să lucreze la un „acord de pace nuclear verificat cu Iranul”.

Nu este clar cât de receptiv ar fi Iranul la orice abordare a americanilor prin intermediul Rusiei. Mulți adepți ai liniei dure, care domină instituțiile puternice ale Iranului, cum ar fi Gărzile Revoluționare și sistemul judiciar, s-au opus public interacțiunii cu Washingtonul.

Luna trecută, liderul suprem, ayatollahul Ali Khamenei, a declarat că nu se poate avea încredere în Trump și că Iranul nu va fi intimidat să ia parte la negocieri.

Săptămâna trecută, președintele iranian Masoud Pezeshkian, un reformist care susține revigorarea acordului nuclear, a declarat că va lăsa deoparte credința sa personală în necesitatea implicării SUA și va susține opoziția lui Khamenei față de discuții atâta timp cât Washingtonul continuă să sancționeze economia Iranului.

Foto: Profimedia

CITIȚI ȘI:

Șeful departamentului de operațiuni al Hamas din Liban, ELIMINAT de forțele israeliene

Adrian Sabău, originar din București, a absolvit studiile de licență la Universitatea din București. Aflat la începutul carierei la “Gândul”, a mai lucrat anterior ca traducător. Este pasionat ... vezi toate articolele

Citește și