După Polonia şi Ungaria, şi Bulgaria vrea să INTERZICĂ importul de cereale ucrainene: „Interesele noastre trebuie protejate”

După Polonia şi Ungaria, şi Bulgaria vrea să INTERZICĂ importul de cereale ucrainene: „Interesele noastre trebuie protejate”
Sursa foto - caracter ilustrativ: Profimedia
Publicat: 17/04/2023, 07:42
Actualizat: 17/04/2023, 08:57

Bulgaria ia în calcul interzicerea importului de cereale ucrainene, după ce, anterior, și Polonia şi Ungaria au anunțat că vor face același lucru, a declarat ministrul interimar al Agriculturii, Iavor Gechev.

„Interesele bulgare trebuie protejate. Mai mult, acum că două ţări au acţionat deja în acest fel, dacă nu reacţionăm, acumulările de pe teritoriul bulgar ar putea deveni şi mai mari”, a afirmat acesta.

Ministrul a mai spus că în urmă cu câteva zile a vorbit cu omologii din şase ţări pe această temă. De fapt, Sofia ceruse Bruxelles-ului să reacţioneze încă din septembrie. Ministrul a spus că marţi va avea loc „comunicare cu preşedintele, care este direct implicat în această situaţie”, informează Radio Bulgaria.

Acţiunea unilaterală privind comerţul de către statele membre ale Uniunii Europene este inacceptabilă, a declarat duminică un purtător de cuvânt al Comisiei Europene, după ce Polonia şi Ungaria au anunţat interzicerea importurilor de cereale şi alte alimente din Ucraina pentru a proteja sectorul agricol local, scrie News.ro.

Cerealele ucrainene, mai ieftine și de slabă calitate

Polonia şi Ungaria au decis să interzică importurile de cereale şi alte alimente din Ucraina pentru a proteja sectorul agricol local.

Anunțul oficial a fost făcut chiar de cele două guverne, de la Budapesta, respectiv Varșovia, conform Le Monde.

O avalanşă a ofertei, prin supraîncărcarea pieței cu cereale ucrainene, a  redus preţurile în întreaga regiune.

Ucraina şi-a exprimat regretul faţă de această decizie, spunând că „rezolvarea diferitelor probleme prin acţiuni unilaterale drastice nu va accelera o soluţionare pozitivă a situaţiei”.

După ce Rusia a blocat unele porturi de la Marea Neagră, cantităţi mari de cereale ucrainene, care sunt mai ieftine decât cele produse în Uniunea Europeană, au ajuns să staţioneze în statele din Europa Centrală din cauza blocajelor logistice, preţurilor şi a vânzărilor pentru fermierii locali.

Într-o scrisoare adresată Comisiei Europene luna trecută, prim-miniştrii din cinci ţări est-europene au informat despre o creştere fără precedent a produselor precum cereale, seminţe oleaginoase, ouă, carne de pasăre şi zahăr şi au spus că ar trebui luate în considerare tarife la importurile agricole ucrainene.

Nu se știe, deocamdată, când va intra în vigoare măsura

Impactul ofertei excesive a creat o problemă politică pentru Partidul Lege şi Justiţie (PiS) din Polonia, aflat la guvernare, într-un an electoral şi cu o economie împotmolită în stagflaţie.

Tot sâmbătă, 15 aprilie, Guvernul de la Budapesta al premierului naţionalist Viktor Orban s-a alăturat interdicţiei, spunând că statu-quoul va cauza daune grave fermierilor locali.

Ungaria nu a oferit detalii despre momentul în care interzicerea importurilor de cereale şi alte alimente din Ucraina va intra în vigoare, dar a spus că va expira la sfârşitul lunii iunie.

Executivul maghiar a transmis că speră la schimbări în reglementări la nivelul UE, inclusiv privind o regândire a eliminării taxelor de import pentru produsele ucrainene.

UE descrie decizia Poloniei și Ungariei de a interzice importurile de cereale din Ucraina ca fiind „inacceptabilă”

Decizia luată de Polonnia și Ungaria de a interzice importurile de produse agricole din Ucraina este inacceptabilă, a declarat duminică un purtător de cuvânt al Comisiei Europene.

„Suntem la curent cu anunțurile Poloniei și Ungariei privind interzicerea importurilor de cereale și alte produse agricole din Ucraina. În acest context, este important de subliniat că politica comercială este de competența exclusivă a UE și, prin urmare, acțiunile unilaterale nu sunt acceptabile. În vremuri atât de dificile, este esențial să coordonăm și să aliniem toate deciziile în cadrul UE”, a spus purtătorul de cuvânt într-un comunicat citat de Reuters.

Otilia Serescu
Absolventă a Universității „Alexandru Ioan Cuza” din Iași, Facultatea de Jurnalism și Științe ale Comunicării, Otilia Serescu a debutat în mai mult
Urmărește Gândul.ro pe Google News și Google Showcase
VIDEO. Se vinde o fostă vilă a lui Ceaușescu. Cât cere statul pe clădire, după...
Ultimele ore din viața lui Andrei Versace. Pe cine a sunat înainte de a muri...
FOTO. Fotomodelul de 33 de ani se iubește în secret cu jucătorul mai tânăr cu...
Andrei Versace a sunat la Ambulanță, înainte să fie găsit mort în casă: "A avut...
Detaliul care a dus la prinderea criminalului din Brăila. Ce a început să facă după...
S-a transformat total în câteva luni: acuzată că a luat OZEMPIC pentru a slăbi! Vedeta...
Petruţa a plătit 12.000 de euro pe meditaţii şi a fost admisă pe poziţia 71....
Bombă în cazul morții lui Andrei Versace! Cine era cu el în apartament
Când și unde va avea loc înmormântarea lui Andrei Versace. Sicriul cu trupul neînsuflețit al...
Au peste 40 de ani, dar arată ca la 20. Ele sunt vedetele pentru care...
Cele mai ieftine SUV-uri cu transmisie automată. Care sunt rivalii lui DUSTER?
Războiul din Ucraina, ziua 881. Kievul primeşte în august 1,4 miliarde de euro din profiturile...
Obiceiul CIUDAT al lui Darwin! L-a ajutat să trăiască mai mult?
Adio, maestre! Marele actor s-a dus în ceruri. Era iubit și adorat de toți
Marele anunț pentru pensionari. Când vor primi bani în plus
Imagini din apartamentul în care Andrei Versace a fost găsit fără suflare. Ce se observă...
Bombă în cazul morții lui Andrei Versace
Ce i s-a întâmplat Getuței Sterp în timp ce mergea la oi? Tânăra și soțul...
Fratele lui Andrei Versace rupe tăcerea după moartea lui: ”Nu a fost ucis, nu avea...
BANCUL ZILEI. Costică îl întreabă pe Mitică: –De ce porți verigheta pe mâna cealaltă?
Cum a plecat un medic român la război: Tată-meu mi-a dat sabia şi revolverul lui,...