Camera Comunelor a DECIS. Parlamentarii au adoptat un amendament care exclude producerea Brexit FĂRĂ ACORD în orice situație/ Anunțul făcut de Theresa May

Camera Comunelor a DECIS. Parlamentarii au adoptat un amendament care exclude producerea Brexit FĂRĂ ACORD în orice situație/ Anunțul făcut de Theresa May
Publicat: 13/03/2019, 22:33
Actualizat: 25/03/2019, 19:04

Amendamentul, care prevede „excluderea posibilității ieșirii Marii Britanii din UE fără acord Brexit în orice circumstanțe”, a fost aprobat cu un raport de voturi de 312 împotrivă și 308 pentru.

Camera Comunelor urmează să se pronunțe asupra proiectului de lege de fond, care prevede excluderea posibilității ieșirii din Uniunea Europeană fără un acord Brexit.

Theresa May ceruse un vot al Camerei Comunelor asupra asupra unui proiect de lege de fond, cu valoare de recomandare, care prevede excluderea posibilității ieșirii din Uniunea Europeană fără un acord Brexit, dar nu în orice situație.

Adoptarea amendamentului o plasează pe Theresa May într-o situație foarte delicată, fiind practic obligată să obțină aprobarea Acordului Brexit, care a fost deja respins de două ori, ori o decizie a Uniunii Europene de amânare a ieșirii Marii Britanii.

În aceeași sesiune, deputații britanici au respins un amendament care ar fi recomandat Guvernului prelungirea negocierilor cu UE până pe 22 mai și o etapă de tranziție, fără garanțiile privind frontiera irlandeză. Amendamentul a fost respins cu un raport de voturi de 374 la 164, relatează Sky News.

Foto: Hepta

Theresa May va propune Camerei Comunelor amânarea Brexit

Premierul Marii Britanii, Theresa May, a anunțat miercuri seară că va propune oficial Camerei Comunelor o moțiune care prevede amânarea ieșirii țării din Uniunea Europeană.

„Voi propune o moțiune care va prevedea prelungirea pentru scurt timp, în mod limitat, tehnic, a negocierilor cu UE, dacă nu se va aproba un acord până la sfârșitul lunii martie”, a declarat Theresa May.

„Uniunea Europeană a fost destul de clară că proiectul de acord Brexit este singurul disponibil. Am putea avea un nou referendum, dar ar apărea riscul să nu mai avem deloc Brexit”, a explicat Theresa May în Camera Comunelor.

„Deputații trebuie să înțeleagă și să accepte că, dacă nu ajungem la un consens în următoarele zile, va fi nevoie de o amânare pe o durată mai mare. Iar o astfel de amânare ne-ar obliga să participăm la scrutinul europarlamentar. Nu cred că ar fi rezultatul corect. Camera Comunelor trebuie să asume consecințele acțiunilor adoptate”, a subliniat Theresa May.

La rândul său, Jeremy Corbyn, liderul opoziției laburiste, a reiterat apelul ajungerii la un consens național. „Membrii Parlamentului au exclus în mod clar posibilitatea unui Brexit fără acord, iar Parlamentul trebuie să preia controlul. Voi avea întâlniri cu deputații din toate partidele pentru a încerca să găsim un compromis. Prelungirea negocierilor în virtutea Articolului 50 fără un obiectiv clar nu este o soluție. Trebuie să ajungem la un consens asupra modului de a merge înainte”, a spus Corbyn.

Foto: Facebook/UK House of Commons