Cameron este favorabil suplimentării contribuțiilor pentru apărarea NATO, dar consideră IMPRUDENTE afirmațiile lui Trump

Cameron este favorabil suplimentării contribuțiilor pentru apărarea NATO, dar consideră IMPRUDENTE afirmațiile lui Trump
Publicat: 12/02/2024, 21:14

Ministrul britanic de Externe, David Cameron, a reafirmat, luni, sprijinul Guvernului de la Londra pentru Alianța Nord-Atlantică și a pledat pentru suplimentarea de către toate statele membre a contribuțiilor bugetare, dar a apreciat că amenințările lui Donald Trump, candidat în scrutinul prezidențial din SUA, privind posibilitatea reducerii angajamentelor în cadrul NATO, nu reprezintă o ”abordare inteligentă”.

”Eu sunt un susținător foarte puternic al Alianței Nord-Atlantice, ne ajută să fim în siguranță, iar acest lucru este esențial într-o lume în care asistăm la teribila invazie ilegală lansată de Vladimir Putin în Ucraina. De fapt, în ultimul an, Alianța Nord-Atlantică a devenit mai puternică, prin deciziile privind admiterea Suediei și Finlandei”, a declarat David Cameron, potrivit cotidianului The Evening Standard, în cursul unei vizite în East Kilbride, Scoția.

”Sigur că ne dorim ca toate țările membre să aloce 2% din PIB pentru apărare, dar cred că ceea ce s-a spus nu este o abordare inteligentă”, a subliniat David Cameron, referindu-se la afirmațiile lui Donald Trump.

Fostul președinte al SUA a declarat, în cursul unui miting electoral, că ar ”încuraja” Rusia să atace orice stat membru NATO care nu alocă 2% din buget pentru apărare. Trump, candidat în scrutinul prezidențial din noiembrie, a dezvăluit că a fost întrebat în trecut de liderul unui ”stat mare” din Europa dacă Statele Unite vor acționa pentru respingerea unui atac al Rusiei asupra unei națiuni care nu își achită contribuțiile pentru apărare.

Trump a precizat că răspunsul său a fost: ”Nu, nu vă voi apăra. De fapt, aș încuraja Rusia să facă ce vrea. Trebuie să vă plătiți facturile”. În timpul mandatului, Trump a criticat constant Germania și Franța pentru că nu alocau 2% din PIB pentru achiziții de capabilități militare destinate apărării colective a NATO.

Președintele SUA, Joe Biden, a catalogat drept ”terifiante și periculoase” afirmațiile lui Trump, avertizând că, practic, ”îi oferă președintelui Vladimir Putin undă verde pentru mai multe războaie și violențe”.

La rândul său, Jens Stoltenberg, secretarul general al NATO, a criticat atitudinea lui Trump, dar a dat asigurări că Alianța Nord-Atlantică rămâne ”pregătită și capabilă” să își apere statele membre de orice atac.

”Orice agresiune va primi o ripostă unitară și puternică. Dar astfel de afirmații expun trupele americane și europene unor riscuri foarte mari”, a avertizat Stoltenberg.

În timpul mandatului de președinte al SUA, Trump a criticat în mai multe rânduri Franța și Germania pentru că nu alocau 2% din PIB pentru achiziții de capabilități militare destinate apărării colective a NATO.

Foto: Profimedia

Citește și:

Germania este preocupată de afirmațiile lui Trump și cere consolidarea APĂRĂRII Uniunii Europene

Urmărește Gândul.ro pe Google News și Google Showcase
Nu e o eroare! Câți lei costă 3 zambile în Kaufland București, acum, de 1...
FOTO. Patroana din România care e hărțuită din cauza imaginilor incendiare pe care le postează!
„Feroce și fără milă”: Un bărbat și-a ucis fosta iubită și pe noul ei partener,...
Leon Dănăilă îl contrazice pe Virgil Stroescu: Dacă facem restricție la grăsime, creierul...
"Nu se mai poate repara nimic". Cazul românului rămas fără penis din cauza unei erori...
Andreea Bălan a recunoscut tot despre certurile cu Victor Cornea: „Nu există împăcare”
Au renunţat la agitaţia din Capitală şi s-au mutat la ţară! Cum arată casele vedetelor...
2024: Este legal să dai flash-uri în trafic? Ce reprezintă aceste semnale vizuale
Totul a fost filmat! Ce s-a întâmplat, de fapt, la priveghiul lui Mile Povan! Imaginile...
Ce pedeapsă a primit românca din Spania care și-a vândut fetița de 12 în schimbul...
Cum a reușit un livrator Glovo să stârnească o avalanșă de emoții în rândul românilor?...
INCREDIBIL ce se ascundea lângă o stea! „Niciodată nu mi-am imaginat că...
Examen auto 2024. Noile reguli dure pentru obținerea permisului
Gheboasă, față în față cu procurorii. Cum a fost prins trapperul de la UNTOLD. Surse
Zi mare pentru Anamaria Prodan și Ronald Gavril! Întrega familie a boxerului le-a fost alături...
BANCUL ZILEI. Un curios îl întreabă pe BULĂ pescarul: Te-ai ales cu ceva de când...
Segmentul rusesc al Stației Spațiale Internaționale pierde aer în continuu