Campania anticorupție din China face mii de victime, însă a apărut o problemă mare la care nimeni nu se aștepta

Campania anticorupție din China face mii de victime, însă a apărut o problemă mare la care nimeni nu se aștepta
Publicat: 09/04/2015, 14:45

Noul zid de cărămidă din vechiul oraș Datong din provincia Shanxi, fostă capitală a Chinei în timpul a trei dinastii, are o gaură care așteaptă să fie reparată. Construcțiile par să se fi oprit, în timp ce magazinele au tras storurile, iar apartamentele luxoase au rămas aproape neocupate sau neterminate.

Alte proiecte înregistrează, de asemenea, întârzieri în timp ce noua conducere a provinciei se străduiește să ocupe aproximativ 300 de locuri rămase vacante în urma campaniei anticorupție decisă de la Beijing.

Anul trecut, 15.450 de oficiali au fost pedepsiți pentru corupție în Shanxi, dintre care șapte erau oficiali de rang înalt ai provinciei, care a fost vârful de lance al acestei campanii.

Secretarul Comitetului din Shanxi al Partidului Comunist Chinez (PCC), Wang Rulin, a declarat pentru presa oficială luna trecută că au fost ocupate câteva poziții de rang înalt dar că procesul „nu este ușor”, devreme ce candidații sunt supuși unor probe de corupție. „Shanxi a organizat diverse metode de selectare a unor persoane calificate. Am contactat direct 622 de persoane și am creat o listă”, a declarat Wang.

Corupția răspândită în Shanxi l-a inspirat pe viceguvernatorul privinciei, Zhang Ming, să scrie o nuvelă bazată pe lupta colegilor săi de a rezista în fața mitei din partea puternicului lobby din industria cărbunelui.

„Când îți trec prin fața ochilor sume mari de bani și bunuri, ești în stare să înțelegi că aceasta este o infracțiune, că este o încălcare a legii?”, a declarat Zhang într-un interviu acordat Beijing News. El a afirmat că a putut rezista tentației doar pentru că s-a ocupat de sectoare precum educația, științele, cultura și sportul. „Natura umană este foarte fragilă și slabă”, a declarat Zhang.

Dar nu numai Shanxi se confruntă cu lipsa de personal în urma campaniei anticorupție.

Lansată în 2012 de către președintele chinez, aceasta a fost una de durată și a vizat cel mai înalt nivel. Doar anul trecut, Comisia Centrală pentru Disciplină a desfășurat investigații în cazul a 71.748 de oficiali și a impus sancțiuni pentru 23.646 dintre ei până în prezent, potrivit statisticilor publicate pe site-ul său.

Începând de anul trecut au fost reținuți oficiali de rang înalt, inclusiv Ling Jihua, fost consilier al președintelui Hu Jintao, Su Rong, fost vicepreședinte al Conferinței politice consultative a poporului chinez, sau Jiang Jiemin, fostul șef al Comisiei pentru supravegherea averilor și administrație.

Fostul șef al securității din China, Zhou Yongkang, a fost acuzat oficial de luare de mită, abuz în serviciu și dezvăluirea intenționată a unor secrete de stat.

În timp ce campania nu dă semne de încetinire, nu numai oficialii încearcă să se ferească de a atrage atenția autorităților disciplinare, ci și persoanele interesate în a ocupa funcții de rang înalt.

„Locurile de muncă guvernamentale nu mai sunt atractive”, a declarat Wu Qiang, profesor de politică la Universitatea Tsinghua din Beijing.

Între timp, „cei care lucrează în prezent ca oficiali manifestă o dorință mai mică de a fi promovați și vor să nu atragă atenția. Activitatea guvernamentală intră într-un impas în timp ce angajații încearcă să își dea seama cum să inverseze tendința fără să aibă probleme”, a declarat Wu.

Într-o țară cu peste 1,3 miliarde de locuitori, doar 900.000 s-au prezentat la examenele pentru funcții publice în noiembrie, acesta fiind cel mai scăzut nivel al candidaților din 2010. Aceștia au concurat pentru 22.200 de posturi vacante în agenții guvernamentale.

Salariile pentru funcțiile publice în China sunt foarte mici, în conformitate cu principiile comuniste, acestea fiind de aproximativ 2.000-4.000 de yuani (325-650 de dolari) pe lună. Chiar și după o creștere a salariilor funcționarilor publici, președintele Xi are un salariu de doar 11.385 yuani (1.850 de dolari) pe lună.

Urmărește Gândul.ro pe Google News și Google Showcase
Un bărbat a fost găsit crucificat pe un gard, cu cuie bătute în mâini. Poliția...
Ce trebuie să faci neapărat azi, pe 6 mai, în a doua zi de Paște....
FOTO. Manechinul a simțit că trebuie să atragă atenția între burlacii milionari de la Miami...
El este fotbalistul român care a murit în accidentul cumplit de la Băița. Denis nu...
O gaură misterioasă, de mărimea Elveției, se formează în același loc în Antarctica. După 50...
Locul din România în care oamenii s-au întors în timp, în 1888. Cel mai ciudat...
Minune de Paște! S-a vindecat de CANCER, după ce a trecut prin momente grele
Reacţia unor turişti thailandezi, ajunşi în ziua de Paşte în Maramureş. Au făcut poze cu...
Se spală rufe azi și în a treia zi de Paște? Ce spun preoţii
El este Cristian, polițistul care și-a pierdut viața într-un accident de motocicletă la Galați: „Doi...
Ce bust, ce posterioare! Divele sunt bine tare din cap până în picioare
Dacă un șofer face o depășire neregulamentară, ești obligat să-l lași să intre în fața...
Macron îl îndeamnă pe Netanyahu să ajungă la un acord de armistiţiu cu Hamas
Substanță RADIOACTIVĂ, găsită în urina fumătorilor de țigări electronice!
S-a decis plata a câte 1400 LEI de persoană în România. Banii au intrat deja...
Avertisment de ultimă oră de la ANM. Fenomene extreme în multe județe
Zodiile care vor pierde o persoană dragă până la finalul primăverii. Ce anunță astrele pentru...
Georgiana Lobonț a izbucnit în plâns! "Bebelușii mei..."
Roberta și Julia își aruncă săgeți în Casa Iubirii! Patrick, pe post de arbitru: „Diferența...
Cât de bogată este, de fapt, Maria Cârneci: "Nu am mașină"
BANCUL ZILEI. Profesorul:- Bulă, poți sa-mi spui ce înseamnă abstract?
Rasputin, controverse despre moartea și viața sa. Vindecător ori șarlatan?