Casa Albă CONFIRMĂ că Netanyahu a cerut reprogramarea reuniunii de la Washington și este optimistă privind un acord cu Hamas

Publicat: 27/03/2024, 22:20

Administrația Joe Biden a insistat, miercuri seară, că premierul israelian, Benjamin Netanyahu, a cerut reprogramarea reuniunii pe care a anulat-o din cauza poziției SUA în Consiliul de Securitate ONU și a exprimat optimism privind negocierile în sensul unui acord între Israel și grupul islamist Hamas.

În ultimele săptămâni, divergențele dintre Israel și Statele Unite s-au accentuat, din cauza planului Guvernului Netanyahu de a lansa o ofensivă majoră în orașul Rafah, situat în sudul Fâșiei Gaza. Washingtonul a cerut un plan viabil de evacuare a celor peste 1,3 milioane de civili palestinieni refugiați în Rafah și a invitat o delegație israeliană pentru a-i prezenta ”variante alternative” de intervenție.

Însă premierul Netanyahu a anulat vizita delegației la Washington ca reacție la decizia SUA de a permite adoptarea de către Consiliul de Securitate ONU a unei rezoluții privind un armistițiu în Fâșia Gaza.

Întrebată despre dispute, Karine Jean-Pierre, purtătoarea de cuvânt a Președinției SUA, a afirmat că Guvernul israelian își poate prezenta singur pozițiile, însă a subliniat că Netanyahu a cerut reprogramarea reuniunii anulate.

”Îl voi lăsa pe premierul Israelului să se exprime singur despre prima parte a întrebării. Ceea ce pot spune despre Israel, mai general, este că în cursul întâlnirilor pe care le-am avut aici, discuțiile au fost constructive cu ministrul israelian al Apărării în ultimele două zile, situația din Rafah s-a numărat printre numeroasele subiecte abordate cu Jake Sullivan, consilierul pentru Siguranță Națională, cu secretarul de Stat Antony Blinken, cu secretarul Apărării, Lloyd Austin, și cu directorul CIA, William Burns. Biroul premierului israelian a acceptat să reprogrameze întâlnirea dedicată situației din Rafah, iar acum colaborăm pentru a găsi o dată convenabilă pentru ambele părți, ideea este că Biroul premierului israelian a acceptat reprogramarea întâlnirii privind situația din Rafah, ceea ce este un lucru bun”, a declarat Karine Jean-Pierre, într-o conferință de presă organizată la Casa Albă.

Anterior, Biroul premierului Netanyahu anunțase, potrivit cotidianului Haaretz, că ”nu a aprobat plecarea delegației” la Washington. Întrebată despre această poziție, purtătoarea de cuvânt a Casei Albe a insistat că discuțiile vizează stabilirea datei întâlnirii.

”Aș spune că lucrăm la fixarea zilei întâlnirii, Biroul premierului a acceptat reprogramarea întâlnirii, ministrul israelian al Apărării a fost aici două zile, și-a prelungit vizita cu o zi”, a subliniat Karine Jean-Pierre, precizând și că Washingtonul continuă eforturile diplomatice pentru un acord între Israel și grupul islamist palestinian Hamas.

”Pot confirma că negocierile continuă, iar noi, Statele Unite, suntem implicați activ în discuții. Rămânem optimiști că putem negocia un acord care să asigure eliberarea ostaticilor și să stabilească un armistițiu permanent”, a concluzionat Karine Jean-Pierre.

Armata israeliană continuă intens operațiunile în Fâșia Gaza. Bilanțul operațiunilor israeliene a ajuns la 32.490 de morți și la 74.998 de răniți, potrivit Ministerului local al Sănătății, subordonat grupului islamist Hamas.

Benjamin Netanyahu a criticat, miercuri, decizia SUA de a permite, prin abținerea de la vot, adoptarea de către Consiliul de Securitate ONU a rezoluției privind un ”armistițiu imediat” în Fâșia Gaza, dar liderul israelian a părut să își flexibilizeze poziția, afirmând că a anulat vizita delegației la Washington pentru a transmite un mesaj organizației islamiste Hamas.

Foto: Profimedia

Citește și:

CONFRUNTĂRI intense între Israel și Hezbollah /Militanți islamiști, uciși în bombardamente israeliene în Liban

Urmărește Gândul.ro pe Google News și Google Showcase
GALERIE FOTO. Cum arată Cernobîl și Pripiat la 38 de ani de la dezastrul nuclear...
Prețul uriaș cu care a ajuns să se vândă kilogramul de miel în Mega Image...
FOTO. Ce frumoasă e iubita celebrului fotbalist! Poze hot cu manechinul
Simona Halep revine în Spania! Sportiva din România va evolua la Madrid Open
O fetiță le-a spus părinților că are un monstru în cameră, dar ei nu au...
Indicatorul rutier pe care puțini șoferi îl cunosc. Ce trebuie să faci și unde poate...
S-a transformat total după ce a fost diagnosticat cu cancer. Fostul prezentator i-a ȘOCAT pe...
Judeţele care se vor dezvolta puternic. Proiectul de infrastructură care va transforma estul României
Ce plantă poate preveni cancerul? Are proprietăți miraculoase: elimină pietrele de la rinichi și tratează...
Mesajul emoționant pe care l-a ales Narcisa pentru coroana lui Mădălin. Tânăra i-a vizitat mormântul...
Wow sau Bau? Cât de mult le-au schimbat operaţiile estetice pe vedetele din România
China ne bate și la diesel! A creat un motor REVOLUȚIONAR
Răsturnare de situaţie din piaţa muncii. Exodul a luat sfârşit: Procentul românilor care caută activ...
RUINELE unui ORAȘ imens, găsite pe planeta Marte? Cercetătorii, ULUIȚI!
Decizie pentru cei care primesc pensia PRIN POȘTĂ. Anunțul venit chiar astăzi, 27 APRILIE
Cât costă cea mai ieftină înmormântare organizată de „Regina Întunericului”. Suma este accesibilă pentru toate...
Ce plantă poate preveni cancerul? Are proprietăți miraculoase: elimină pietrele de la rinichi și tratează...
Leo de la Roșiori a făcut mărturisiri emoționante despre momentele de marginalizare pe care le-a...
Război total după lansarea filmului Buzz House! Reacția lui Selly, după acuzațiile grave la adresa...
BANCUL ZILEI. Un dinamovist merge împreună cu câinele său într-un bar: - Dom’le, incredibil ce...
Ce s-a întâmplat după ce oamenii de știință au declanșat mini-cutremure în laborator