Casa Albă confirmă că Rusia dezvoltă o armă spațială care generează riscuri STRATEGICE /Washingtonul a inițiat contacte cu Moscova

Casa Albă confirmă că Rusia dezvoltă o armă spațială care generează riscuri STRATEGICE /Washingtonul a inițiat contacte cu Moscova
Publicat: 15/02/2024, 22:25
Actualizat: 15/02/2024, 22:31

Administrația Joe Biden a confirmat, joi seară, că Rusia dezvoltă o armă spațială care generează preocupări în materie de securitate strategică, subliniind însă că nu există nicio amenințare imediată și anunțând contacte diplomatice ”directe” cu Moscova.

”Chiar dacă sunt limitat în a dezvălui informații despre natura specifică a amenințării, pot confirma că se referă la o capabilitate anti-satelit pe care o dezvoltă Rusia. Vreau să fiu clar asupra anumitor lucruri. În primul rând, nu este vorba despre o capabilitate activă care să fie deja operațională. Chiar dacă acțiunile Rusiei generează preocupări, nu există nicio amenințare imediată. Nu este vorba despre vreo armă care să poată fi folosită pentru atacarea oamenilor sau care să poată produce distrugeri materiale la sol”, a declarat John Kirby, coordonatorul pentru Comunicare Strategică al Consiliului pentru Securitate Națională de la Casa Albă.

”Monitorizăm atent activitățile Rusiei și vom continua să le tratăm cu seriozitate. Președintele Biden a fost informat constant de consilierii pentru siguranță națională, inclusiv astăzi. A ordonat o serie de acțiuni inițiale, inclusiv informări suplimentare adresate liderilor Congresului, interacțiuni diplomatice directe cu Rusia, cu aliații și partenerii noștri, precum și cu alte țări din lume care au mize în acest caz”, a subliniat John Kirby, într-o conferință de presă.

În ultimele zile, membri ai Camerei Reprezentanților au evocat informații transmise de serviciile secrete privind ”o amenințare la adresa siguranței naționale” generată de ”o capabilitate militară străină cu efecte destabilizatoare”.

Surse citate de postul de televiziune ABC News au declarat că Rusia dezvoltă un sistem prin care să utilizeze armament nuclear în spațiu, cel mai probabil pentru a distruge sateliți militari americani.

Mike Turner, președintele Comisiei pentru Informații din Camera Reprezentanților, a declarat că le-a pus la dispoziție unor colegi informații despre ”o gravă amenințare asupra securității naționale”.

”Îi cer președintelui Biden să declasifice toate informațiile referitoare la această amenințare, astfel încât Congresul, membrii Administrației și aliații să discute deschis despre acțiunile necesare pentru a răspunde la această amenințare”, a afirmat Mike Turner miercuri.

Putin a amenințat constant că va dezvolta capabilități strategice ca reacție la extinderea NATO

Dezvăluirile intervin în contextul tensiunilor extreme dintre Rusia și NATO din cauza invaziei militare ruse în Ucraina.

Președintele Vladimir Putin a amenințat constant că Rusia va aplica măsuri de retorsiune din cauza extinderii infrastructurii NATO și a dezvoltării sistemului american antirachetă.

”Este vorba de momentul în care a fost creat sistemul american antirachetă, în prima etapă. Noi am încercat să îi convingem mult timp să nu facă acest lucru în SUA (…). Am propus ca Statele Unite, Rusia și Europa să își unească eforturile pentru a crea un sistem comun de apărare antirachetă, iar noi am semnalat că, dacă ar fi creat unilateral, ne-ar amenința securitatea, deși Statele Unite au transmis că a fost creat pentru contracararea amenințărilor balistice din Iran”, a afirmat Vladimir Putin săptămâna trecută, în interviul difuzat pe site-ul jurnalistului Carlson Tucker (TCN).

Liderul de la Kremlin a subliniat că Rusia a fost nevoită să reacționeze la sistemul american antirachetă prin dezvoltarea rachetelor hipersonice și a altor capabilități militare.

Foto: Profimedia

Citește și:

Financial Times: Euroclear avertizează că planul G7 de confiscare a activelor ruse VA AFECTA sistemul financiar al UE

Tags:
Urmărește Gândul.ro pe Google News și Google Showcase
6 sfaturi pentru o viață cât mai lungă de la un bărbat de 110 ani....
Tatuajul ireal care a produs controverse în mediul online. Bărbatul de 60 de ani nu...
FOTO. Cât de bine arată cea mai frumoasă hocheistă din lume!
Simona Halep revine în Spania! Sportiva din România va evolua la Madrid Open
Cea mai „nebună” ofertă vine de la Lidl! Ce o să găsiți în supermarketuri de...
I-a ÎNNEBUNIT pe toți bărbații! Imagini de vis cu vedeta! Are trup de zeiță la...
De ce este bine să mănânci pește de Florii. Conform tradiţiei, îţi poate aduce un...
VIDEO. Viteza l-a ucis pe Florin de ziua numelui său. Drama tulburătoare a tânărului de...
Sâmbătă a început distribuirea pensiilor pentru luna mai. Anunțul a fost dat de directorul Poștei...
Wow sau Bau? Cât de mult le-au schimbat operaţiile estetice pe vedetele din România
China ne bate și la diesel! A creat un motor REVOLUȚIONAR
S-a realizat al doilea transplant de rinichi de porc către un pacient uman
Omul care a spus ADEVĂRUL despre Zona 51 și Farfuriile Zburătoare
INTERDICȚIA este clară în România. Gestul pentru care poți lua o AMENDĂ uriașă
Femeile din aceste zodii vor fi marcate de succes în viața profesională. La ce vor...
Vestea tristă a momentului pentru Prințul Paul de România. Momente grele pentru descendentul familiei regale
Momente pline de emoție în familia Sterp. Getuța a făcut mărturisiri înduioșătoare despre regretata ei...
Secretul Laurei Cosoi în timpul sarcinii! Cum reușește să se mențină într-o formă de zile...
BANCUL ZILEI. Un dinamovist merge împreună cu câinele său într-un bar: - Dom’le, incredibil ce...
Un drog „neobișnuit de puternic” a omorât un om și a băgat alți opt în...