Casa Albă „nu comentează”, după ce Germania l-a expulzat pe șeful spionilor americani de la Berlin

Redactor:
Valentin Vidu
Casa Albă „nu comentează”, după ce Germania l-a expulzat pe șeful spionilor americani de la Berlin
Casa Albă a refuzat să comenteze expulzarea, joi, de către Guvernul german, a șefului serviciilor de informații americane în Germania, la Washington instalându-se o tăcere generală cu privire la acest scandal de spionaj, considerat "exploziv", între cei doi aliați, relatează AFP.

„Am văzut aceste informații și nu avem niciun comentariu de făcut pe tema unui pretins scandal în (domeniul) informațiilor”, a declarat Caitlin Hayden, o purtătoare de cuvânt a Consiliului pentru Securitate Națională al lui Barack Obama.

„Totodată, relația noastră cu Germania în domeniul securității și informațiilor este foarte importantă și ea permite asigurarea securității germanilor și americanilor”, a adăugat Hayden. „Cooperarea este esențial să continue în toate domeniile, iar noi ne vom afla în continuare în contact cu Guvernul german, prin canale adecvate”, a continuat ea.

Un purtător de cuvânt al Guvernului german a justificat joi expulzarea prin „lipsa de cooperare” a Washingtonului în cazurile unor presupuși agenți americani descoperiți în Germania în ultimele zile.

Acuzațiile au sporit tensiunile dintre cele două țări, deja puternice, din cauza supravegherii de către Agenția Națională pentru Securitate (NSA) a telefonului mobil al cancelarului Angela Merkel, dezvăluită în urma unor scurgeri de informații în presă, dar oprită în acest moment.

Însă germanii se plângeau de o relativă indiferență a americanilor în acest dosar, cel puțin în mod public.

O delegație alcătuită din parlamentari germani a efectuat săptămâna aceasta o vizită la Washington, în cadrul unor reuniuni pe tema Securității Naționale în Congres și cu Executivul.

„Noi considerăm că interlocutorii noștri sunt puțin conștienți de această problemă”, a deplâns Norbert Roettgen, președintele Comisiei pentru Afaceri Externe din cadrul Bundestagului.

În fapt, puțini parlamentari de pe culoarele Capitoliului păreau îngrijorați de agitația germanilor. Dosare de politică internă – imigrația, autostrăzile, între altele – sunt de ordinea zilei. Actualitatea americană rămâne dominată de problema valului de copii care trec clandestin frontiera cu Mexicul.

„Înțeleg că această poveste, pe lângă ceea ce s-a întâmplat înainte cu telefonul mobil al cancelarului Merkel, ridică numeroase întrebări, dar, în afară de acest lucru, nu am ce să prea comentez”, a declarat miercuri senatorul Bob Corker, republicanul cu cea mai înaltă poziție în cadrul Comisiei pentru Afaceri Externe.

„Nu eram la curent, eram în Afganistan”, declara marți colegul său Lindsey Graham, după deschiderea unei anchete asupra celui de-al doilea presupus spion în contul Statelor Unite.

Unii experți subliniază că această criză pare să nu poată fi soluționată fără implicarea personală a lui Barack Obama. „Cred că va face acest lucru”, apreciază Jack Janes de la centrul de reflecție American Institute of Contemporary German Studies.

„Departamentului de Stat sau parlamentarilor de pe cele două maluri ale Atlanticului le revine sarcina să liniștească tensiunile, însă Congresul nu dorește să se implice”, a declarat el pentru AFP, preconizând că „toată această poveste va continua pentru o perioadă”.

Gigi Becali a anunţat că FCSB are un nou atacant. Basarab Panduru, dat pe spate...
A MURIT Oana Ştefănescu! Doliu uriaş în România...
FOTO. Anamaria Prodan, în costum de baie! Aparițiile ei spectaculoase sunt de nota zece
Bărbatul de 50 de ani cu care se căsătorește fiica lui VADIM TUDOR! Toată lumea...
Numai Ion Țiriac putea face asta! Miliardarul a uitat două Ferrari într-un garaj și după...
Țara din Europa pe care toată lumea a uitat-o. Nu a primit nici măcar o...
Ion Cristoiu: Unirea din 1859 n-ar fi fost posibilă dacă Imperiul Otoman n-ar fi trecut,...
BANCUL ZILEI – Răpit si violat cu sălbăticie de 10 prostituate
Când am putea reveni la normalitate. Cele mai bune și cele mai negre scenarii
A MURIT Oana Ştefănescu! Doliu uriaş în România...
Viață de bogătan! Ion Țiriac a uitat 2 Ferrari-uri într-un garaj din München. Ce s-a...
Au DISTRUS totul în calea lor! Cel mai VECHI oraș din America, o MINUNE arheologică,...
Despre Mălina Olinescu se știa că s-a sinucis, dar acum s-a aflat adevărul! Mărturie BOMBĂ,...
Horocop 25 ianuarie 2021. Zodia care își atinge obiectivele dificile
BAYWATCH: Veste tristă. Atăzi trăiește pe străzi și caută în gunoaie: „Nu mă spăl pentru...
Vestea ȘOC a momentului în România: Marea artistă A MURIT...
Theresa Ivancik, femeia cu bicepși de 40 de centimetri care este des confundată cu un...
Este oficial: Categoria de salariaţi care va putea ieşi la pensie la 57 de ani....
Ce preziceau că se va întâmpla în 2021… oamenii din 1921. E incredibil câte dintre...
ȘOC!Trebuie să ne pregătim pentru un CUTREMUR devastator. Se anunță un DEZASTRU total pentru România!
Inchide