Casa Albă „nu comentează”, după ce Germania l-a expulzat pe șeful spionilor americani de la Berlin

Casa Albă nu comentează, după ce Germania l-a expulzat pe șeful spionilor americani de la Berlin
Publicat: 10/07/2014, 21:07
Actualizat: 11/07/2014, 13:06

„Am văzut aceste informații și nu avem niciun comentariu de făcut pe tema unui pretins scandal în (domeniul) informațiilor”, a declarat Caitlin Hayden, o purtătoare de cuvânt a Consiliului pentru Securitate Națională al lui Barack Obama.

„Totodată, relația noastră cu Germania în domeniul securității și informațiilor este foarte importantă și ea permite asigurarea securității germanilor și americanilor”, a adăugat Hayden. „Cooperarea este esențial să continue în toate domeniile, iar noi ne vom afla în continuare în contact cu Guvernul german, prin canale adecvate”, a continuat ea.

Un purtător de cuvânt al Guvernului german a justificat joi expulzarea prin „lipsa de cooperare” a Washingtonului în cazurile unor presupuși agenți americani descoperiți în Germania în ultimele zile.

Acuzațiile au sporit tensiunile dintre cele două țări, deja puternice, din cauza supravegherii de către Agenția Națională pentru Securitate (NSA) a telefonului mobil al cancelarului Angela Merkel, dezvăluită în urma unor scurgeri de informații în presă, dar oprită în acest moment.

Însă germanii se plângeau de o relativă indiferență a americanilor în acest dosar, cel puțin în mod public.

O delegație alcătuită din parlamentari germani a efectuat săptămâna aceasta o vizită la Washington, în cadrul unor reuniuni pe tema Securității Naționale în Congres și cu Executivul.

„Noi considerăm că interlocutorii noștri sunt puțin conștienți de această problemă”, a deplâns Norbert Roettgen, președintele Comisiei pentru Afaceri Externe din cadrul Bundestagului.

În fapt, puțini parlamentari de pe culoarele Capitoliului păreau îngrijorați de agitația germanilor. Dosare de politică internă – imigrația, autostrăzile, între altele – sunt de ordinea zilei. Actualitatea americană rămâne dominată de problema valului de copii care trec clandestin frontiera cu Mexicul.

„Înțeleg că această poveste, pe lângă ceea ce s-a întâmplat înainte cu telefonul mobil al cancelarului Merkel, ridică numeroase întrebări, dar, în afară de acest lucru, nu am ce să prea comentez”, a declarat miercuri senatorul Bob Corker, republicanul cu cea mai înaltă poziție în cadrul Comisiei pentru Afaceri Externe.

„Nu eram la curent, eram în Afganistan”, declara marți colegul său Lindsey Graham, după deschiderea unei anchete asupra celui de-al doilea presupus spion în contul Statelor Unite.

Unii experți subliniază că această criză pare să nu poată fi soluționată fără implicarea personală a lui Barack Obama. „Cred că va face acest lucru”, apreciază Jack Janes de la centrul de reflecție American Institute of Contemporary German Studies.

„Departamentului de Stat sau parlamentarilor de pe cele două maluri ale Atlanticului le revine sarcina să liniștească tensiunile, însă Congresul nu dorește să se implice”, a declarat el pentru AFP, preconizând că „toată această poveste va continua pentru o perioadă”.

ŞOC! O mare sportivă a României, înfometată şi abuzată în secret: "Mi-a pus mâna pe...
Cam nefiresc! Ce cadou ciudat le-a dat Alina Sorescu fiicelor ei, de Moș Nicolae
FOTO. Larisa Drăgulescu se pozează în ipostaze interzise! `Am făcut așa o avere impresionantă`
Dieta împotriva inflamației. Alimentele care luptă cu îmbătrânirea, durerea și bolile cronice
Ion Țiriac, ce lovitură! Și-a vândut una dintre cele mai sclipitoare și scumpe afaceri
O pandemie ascunsă? Boala care ucide mult mai mulţi oameni decât se credea
O bancă din ROMÂNIA vinde un SUV BOMBĂ. Are dotări și un LOOK incredibile
BANCUL ZILEI – Ion, Maria și supozitoarele buclucașe
Mărturia primului român infectat cu tulpina Omicron: vecinii nu-l lasă să deschidă fereastra
Cam nefiresc! Ce cadou ciudat le-a dat Alina Sorescu fiicelor ei, de Moș Nicolae
Cele mai perverse OBICEIURI ale oamenilor. „Sunt de-a dreptul ȘOCANTE”
BEAT și cu ITP-ul EXPIRAT, depistat de POLIȚIȘTII constănțeni, pe bulevardul I.C. Brătianu
TOP 3: Cele mai bune filme de comedie din istorie
Vestea ȘOC a momentului în România: A murit... Un sfârșit cumplit
Veste uriașă pentru toată România. Marcel Ciolacu a promis. A anunțat astăzi, 6 decembrie
Infidela Mihaela Rădulescu a fost prinsă în pat cu dansatorul Laurențiu. Ce va face Felix...
O poveste fabuloasă de succes. Cum a ajuns un IT-ist din Cluj să facă 100...
Locul superb aflat la câteva minute de Braşov, dar care nu este o staţiune de...