Câteodată, frica de electorat e mai mare decât cea de ruși: Deputații moldoveni fac un pas înapoi de la modificarea Codului Audiovizualului

Publicat: 07/04/2015, 19:27

Noul proiect de Cod al Audiovizualului din R. Moldova rămâne, pentru moment, doar la stadiul de inițiativă legislativă, ca urmare a valului de critici pe care le-a stârnit. Deputații din R. Moldova care voiau să îl modifice, legiferând acțiuni care ar trebui să țină mai degrabă de codurile profesionale și introducând câteva amendamente îngrijorătoare, au amânat nedefinit adoptarea proiectului, a declarat deputata PL Corina Fusu, cea care, de altfel, a și postat inițiativa legislativă pe pagina sa de Facebook, după ședința de săptămâna trecută a Comisiei Mass-Media din Parlamentul de la Chișinău.

„Grație faptului că acest proiect a fost făcut public, după ce l-am scanat, l-am plasat pe Facebook și am atenționat jurnaliștii, pentru că am lucrat și eu în această meserie deloc ușoară și foarte responsabilă – grație faptului că jurnaliștii au știut să se solidarizeze, autorii proiectului au făcut un pas înapoi. Mai întâi s-a amânat ședința de la 8:30, apoi s-a contramandat”, a declarat Corina Fusu, la Jurnal TV.

Ba mai mult, unul dintre autori, deputatul PD Sergiu Sârbu, s-a arătat receptiv la principala critică a ONG-urilor pentru libertatea media, respectiv că proiectul de lege a fost scris fără consultare cu reprezentanții presei și grăbit spre adoptare.

„În calitate de autor, și voi propune și altor autori, și comisiei, suntem gata să renunțăm la toate acele articole care au stârnit mai multe controverse și care poate ar trebui dezbătute mai îndelungat. Declar oficial, ne retragem acele propuneri legate de moderare, de surse, pentru a ne consulta public și împreună cu dvs. să identificăm o variantă de compromis”, a declarat deputatul PD, Sergiu Sârbu, citat de Epoch Times.

Liderul PLDM, Vlad Filat, a declarat că deputații săi vor face un nou proiect, separat de PDM: „Vom solicita ca imediat să ne întrunim într-un grup de lucru cu implicarea tuturor celor care pot să contribuie la elaborarea unui proiect de lege echilibrat, care să soluționeze problemele din domeniul audiovizualului, nu să le complice. Sper că într-o perioadă foarte scurtă vom reuși să venim în Parlament cu un asemenea proiect ca să oferim securitate spațiului informațional, dar și să nu mai permitem ca în treburile interne ale Republicii Moldova să se poată interveni în manieră în care se face acum, brutală și cu influențare a politicii interne”, a spus Vlad Filat, citat de Adevărul.

gândul a prezentat pe larg acest proiect săptămâna trecută, când s-a aflat de el.

Principalele amendamente controversate sunt următoarele:

– interdicția de a difuza informații neoficiale sau citând surse anonime

– interdicția de a transmite informații cu privire la instituții publice fără a solicita comentariul respectivei instituții

– obligativitatea prezentării de probe în emisiuni televizate, în cazul în care le sunt aduse acuzații altor persoane

– se stabilește o cotă de ore în care se difuzează produs autohton și în limba română, care trebuie transmis și în prime time

– puteri sporite pentru Consiliul Coordonator al Audiovizualului și amenzi mai mari

– interzicerea emisiunilor de știri și analize politice din țările care nu sunt în UE sau nu au ratificat Convenția europeană pentru televiziunea transfrontalieră – Rusia este una dintre aceste țări.

În urmă cu o lună, gândul vă prezenta, într-o serie de materiale, cum fac față ucrainenii propagandei rusești, în contextul războiului din estul țării, printr-un efort de demontare a neadevărurilor fabricate la comanda Kremlinului.

VIDEO: Fragment dintr-un interviu publicat în 6 martie 2015, despre războiul informațional Rusia-Ucraina. Intervievat: Yevhen Fedchenko, director al Facultății de Jurnalism din cadrul Academiei Mohyla, din Kiev, și director al platformei de demontare a propagandei rusești StopFake.org.

Urmărește Gândul.ro pe Google News și Google Showcase
Ministrul Muncii a anunțat datele exacte la care vor fi virate pensiile pe luna mai
Familia Regală a Marii Britanii, lovită de o nouă tragedie. A fost găsit mort, în...
FOTO. Ce frumoasă e iubita celebrului fotbalist! Poze hot cu manechinul
Simona Halep revine în Spania! Sportiva din România va evolua la Madrid Open
Replica ironică a unui general finlandez, după ce Rusia a amenințat că va trimite rachete...
Gestul făcut de Alexandru Ciucu față de Alina Sorescu, după ce și-a ascuns relația paralelă...
Solistul celebru care s-a VINDECAT de cancer! A fost la un pas de moarte, dar...
Datele exacte când vor intra pensiile pe luna mai, pe card şi prin Poştă. Anunţul...
Știrea momentului despre Iliescu! Breaking news!
Angajații români vor beneficia de trei noi tipuri de vouchere: Simona Bucura Oprescu „România e...
Wow sau Bau? Cât de mult le-a schimbat operaţiile estetice pe vedetele din România
China ne bate și la diesel! A creat un motor REVOLUȚIONAR
USR a depus plângere pentru grup infracţional organizat împotriva „caracatiţei lui Piedone”
Semnal CIUDAT de la o galaxie DIN APROPIERE! Cercetătorii din toată lumea l-au primit
La ce truc recurge Meghan pentru a face bani. Cum pozează în gospodina perfectă
Cât costă cea mai ieftină înmormântare organizată de „Regina Întunericului”. Suma este accesibilă pentru toate...
Turistă sfârtecată de urs pe Transfăgărășan! Scosese mâna pe geam ca să...
Getuța Sterp, mesaj pentru urmăritorii care spun că prețurile produselor de la stână sunt scumpe....
Mesajul transmis de Mihaela Rădulescu de ziua de naștere a iubitului ei, Felix Baumgartner: ”Mă...
BANCUL ZILEI. Polițistul la stomatolog: - Măseaua este moartă! Îi punem coroană?
Un veteran NASA a inventat un propulsor care sfidează legile fizicii