Cauza morții mitropolitului Kiril a fost făcută publică

Cauza morții mitropolitului Kiril a fost făcută publică
Publicat: 10/07/2013, 18:25
Actualizat: 10/07/2013, 18:25

Zvonuri despre un act criminal în legătură cu înecul mitropolitului Varnei Kiril sunt „complet absurde”, a declarat mitropolitul Sofiei, Tihon, relatează site-ul Novinite.com.

Tihon, conducătorul Catedralei Aleksandr Nevski din Sofia, afirmă că a primit informații de la Varna potrivit cărora Kiril a murit de hipotermie, după ce a înotat într-un curent foarte rece în Marea Neagră. Corpul acestuia a fost găsit marți pe o plajă de la periferia Trakata, lângă Varna.

Biserica Ortodoxă Bulgară a respins informații inițiale potrivit cărora autoritățile ar suspecta un posibil act criminal, afirmând într-un comunicat că „informații de presă despre o moarte violentă nu sunt confirmate în vreun fel, în această etapă, de către Poliția din Varna”. Biroul procurorului districtului Varna a anunțat marți că nu există probe, până la momentul respectiv, care să indice un act criminal. Procuratura a deschis o anchetă și a început să audieze martori, cu scopul de a stabili circumstanțele morții lui Kiril.

Tihon a declarat miercuri că vestea tragică a surprins pe toată lumea, în contextul în care mitropolitul era cunoscut ca un bun înotător. „Noi, oamenii, tindem să ne supraestimăm abilitățile. Adevărul este că asemenea curenți reci pot îngheța mușchii, iar persoana respectivă nu se mai poate mișca sau respira”, a declarat mitropolitul Sofiei. El a adăugat că Kiril era o persoană „adorată” de către unii și „urâtă” de alții.

„Haideți să nu ne amintim de el cu automobilul său «scump», care nu este chiar așa de scump, până la urmă, ci ca păsându-i de tineri dependenți de droguri în eparhia sa”, a subliniat Tihon. El a adăugat că un mitropolit interimar al Varnei va fi desemnat în zilele următoare, pentru a pegăti alegeri în termen de trei luni. Două nominalizări vor fi prezentate Sinodului, care va lua decizia finală.

Sinodul Bisericii Ortodoxe Bulgare organizează miercuri o reuniune de urgență, pentru a decide în legătură cu înlocuirea lui Kiril. Portretul acestuia și o carte pentru mesaje de condoleanțe au fost instalate la sediul Mitropoliei Varna, iar clopotele Catedralei Varna sunt trase în semn de doliu o dată pe oră. Consiliul Eparhial a decis marți expunerea corpului mitropolitului, începând de miecuri dimineața, la Catedrala „Adormirea Maicii Domnului”.

Controversatul mitropolit Kiril s-a născut ca Bogomil Petrov Kovacev, pe 8 iunie 1954. El era mitropolitul Varnei și Veliki Preslav din 1989. În noiembrie 2012, a fost ales partiarh interimar în urma morții lui Maxim, la vârsta de 98 de ani. Kiril a deținut acest post interimar până în februarie 2013, când a fost ales Neofit.

În 2011 și la sfârșitul lui 2012, Kiril a provocat o controversă cu privire la sursa bogăției clerului bulgar, după ce a fost văzut conducând un automobil Lincoln MKZ Hybrid.

În 2012, bogatul mitropolit a fost demascat ca fost agent al Securității de Stat (DS), serviciul secret bulgar al fostei dictaturi comuniste bulgare (1944-1989). Mitropolitul Kiril a fost agent secret sub pseudonimele „Kovacev” și „Vladislav”.

De asemenea, el a fost acuzat în presă că a vândut și distribuit proprietăți ale bisericii în mod ilegal și că a intervenit ilegal în activitatea unor organisme bisericești. Kiril a fost acuzat că a înlocuit Consiliul Bisericesc din satul Rogașevo, lângă plajă, din cauză că membrii acestuia au refuzat să își vândă proprietatea. Până la urmă, aceasta a fost vândută ieftin unui om de afaceri ucrainean. O jurnalistă de la postul privat bTV a filmat un reportaj de investigație despre acest caz, considerat „scandalos”, în 2007.

Urmărește Gândul.ro pe Google News și Google Showcase
O profesoară s-a dus în Dubai ca să mediteze copiii miliardarilor. Un băiat i-a făcut...
Copiii lui Kate Middleton, pregătiți pentru moartea mamei lor 😢 George, Charlotte și Louis au...
FOTO. Imagini incendiare cu Cristina ICH! S-a răzbunat pe Piți jr. și s-a pozat într-un...
Simona Halep revine în Spania! Sportiva din România va evolua la Madrid Open
Liderul interlop Costel Corduneanu a murit în spital, în urma unei operații dificile la inimă
S-a aflat! Care e cauza morții lui Costel Corduneanu, unul dintre cei mai periculoși interlopi...
S-a iubit cu Giani Kiriță, iar acum la 56 de ani arată fantastic! Sacrificiile pe...
ANM a actualizat prognoza meteo pentru următoarele patru săptămâni. Iarna se întoarce la munte, cu...
Ce au descoperit anchetatorii la reconstituire, în cazul crimei de pe A1? Avocatul afaceristului dă...
Narcisa, presupusa iubită a tânărului mort în accidentul de la Deveselu, rupe tăcerea: „Nu mă...
Amante celebre din showbiz-ul românesc! Unele au ajuns în faţa altarului, altele au rămas doar...
Cum a ajuns Cătălin Bordea să cumpere BMW-ul lui Capatos – VIDEO
Alfa Romeo redenumeşte un model de SUV pentru a dezamorsa tensiunile cu Italia
Omul care a descoperit ADEVĂRUL despre evoluție, cu 100 de ani înaintea lui Darwin
Pericol total în TRANSILVANIA. Este vestea momentului pentru cei care locuiesc în Ardeal
Arpad Paszkany, fostul patron de la CFR Cluj, sedus de o ispită de la „Insula...
Cine e și cum arată soția lui Costel Corduneanu. Grațiela a rămas văduvă la câteva...
Doliu în România! Vestea a picat ca un trăsnet! Adio, Adriana
Julia o acuză pe Roberta că o ironizează! Cele două fete își aruncă înțepături una...
Andreea Bălan, criticată dur de fani pentru felul în care se îmbracă: ”Nu mai sunt...
BANCUL ZILEI. După o petrecere, directorul își cheamă secretara: - Maricico ai vreun leac?
A fost descoperită cea mai masivă gaură neagră stelară din galaxie