Ce este Legionella, bacteria care l-a ucis pe președintele Parlamentului European, David Sassoli

Ce este Legionella, bacteria care l-a ucis pe președintele Parlamentului European, David Sassoli
Fostul președinte al Parlamentului European, David Sassoli, a încetat din viață la 65 de ani. Sursa foto: Profimedia
Publicat: 11/01/2022, 23:15
Actualizat: 12/01/2022, 00:10

David Sassoli, președintele Parlamentului European, a murit în noaptea de luni spre marți, la 65 de ani.

Acesta fusese internat în spital pe 26 decembrie într-un spital din țara sa natală, Italia, pentru a doua oară în ultimele luni, informează Observatornews.

Potrivit sursei citate, Sassoli fusese diagnosticat cu o pneumonie provocată de bacteria numită Legionella, dar și-a revenit pentru un timp și chiar a filmat un videoclip în care a negat orice legătură între boala sa și COVID-19.

Cu puțin timp înaintea Crăciunului, Sassoli a suferit o recidivă, boala sa fiind agravată de o disfuncție a sistemului imunitar.

El a fost internat pentru prima dată cu pneumonie cauzată de Legionella în septembrie, iar recidiva a avut loc în decembrie.

În trecut, Sassoli a suferit de leucemie.

David Sassoli a fost ales președinte al Parlamentului European în 2019, ca urmare a unui acord între grupurile politice din forul european.

Ce este Legionella

Această bacterie fost identificată pentru prima oară în 1976, potrivit Centrului Național de Supraveghere și Control al Bolilor Transmisibile. Aceasta provoacă o formă gravă de pneumonie, cu o rată caz-fatalitate de 10-15%. Simptomele sunt asemănătoare cu cele provocate de gripă, urmate de tuse neproductivă și evoluție către pneumonie.

Boala este provocată de Legionella, o bacterie gram-negativă larg răspândită în natură, care poate fi găsită în râuri, lacuri, acumulări de apă. Din sursele naturale trece în rezervoare artificiale (rețele centralizate de apă, sisteme de apă din clădiri). Temperatura apei cuprinsă între 20 de grade Celsius și 45 de grade Celsius favorizează dezvoltarea bacteriei.

Legionella, în particular Legionella pneumophila, nu pare să se multiplice sub 20 de grade Celsius. Este posibil, totuși, să rămână latentă în apa rece și să se multiplice când temperatura apei atinge o valoare potrivită. Legionella are nevoie de nutrienți obținuți de la organisme care se pot află și ele în sistemele de apă, cum ar fi alge, amibe, bacterii.

David Sassoli a murit marți

David Sassoli, președintele Parlamentului European, a murit, marți dimineață, într-un spital din Italia. În vârstă de 65 de ani, acesta era spitalizat din 26 decembrie, din cauza unor complicaţii „grave” cauzate de o disfuncție a sistemului imunitar.

„Președintele Parlamentului European, David Sassoli, a murit la ora 1:15 la data de 11 ianuarie , la spitalul din Aviano, Italia, unde a fost internat“ , a scris Roberto Cuillo pe Twitter, purtătorul său de cuvânt.

După ce a contractat o pneumonie în septembrie anul trecut, Sassoli a petrecut mai bine de două luni de recuperare în ţara sa natală şi revenise recent la activitatea politică, când, la 26 decembrie, a fost din nou internat într-un spital italian pentru „complicaţii grave în urma unei disfuncţii a sistemului imunitar”.