Ce l-a făcut pe caporalul de la Fort Hood să pună mâna pe armă, lăsând în urmă 4 morți și 16 răniți

Ce l-a făcut pe caporalul de la Fort Hood să pună mâna pe armă, lăsând în urmă 4 morți și 16 răniți
Publicat: 06/06/2014, 11:59
Actualizat: 05/02/2019, 13:24

Anchetatorii examinau joi personalitatea atacatorului Ivan Lopez, un veteran în vârstă de 34 de ani care a servit în Irak și nu a avut antecedente, pentru a încerca să înțeleagă cum a fost posibilă producerea unui nou atac armat în această bază.

„Se pare că a avut loc o altercație verbală cu alți militari”, a afirmat joi după-miază generalul Mark Milley, comandantul bazei Fort Hood.

„Nu există indicii că el ar fi luat la țintă anumite persoane”, a recunoscut el în cadrul unei conferințe de presă.

După peste 24 de ore de la comiterea faptelor, mobilul declanșării atacului armat rămâne un mister, însă anchetatorii dispun de „indicii puternice în dosarul său medical, care evocă o stare instabilă pe plan psihiatric sau psihologic”, potrivit generalului Milley. „Credem că acesta este factorul fundamental”, a spus el.

Originar din Puerto Rico, Ivan Lopez a petrecut nouă ani în Garda Națională, după care s-a angajat în 2010 în serviciul activ al US Army. Pe vremea când se afla în serviciu în Garda Națională, el a fost în misiune timp de un an în Sinai, în Egipt, potrivit șefului Statului Major al US Army, generalul Ray Odierno.

El a fost mobilizat apoi în Irak, la sfârșitul anului 2011, în ultimele patru luni ale prezenței militare americane în această țară. El a fost șofer de camion într-o perioadă în care armata era ocupată în principal cu operațiunile de retragere.

– „Probleme mentale”

„Dosarul său nu aduce la cunoștință nicio rană, nicio implicare directă într-o luptă”, potrivit secretarului Armatei Terestre, John McHugh.

Atacatorul ar fi prezentat simptome de sindrom posttraumatic, o problemă des întâlnită în forțele americane. Însă el nu a fost diagnosticat oficial.

Totuși, Ivan Lopez urma tratament pentru diverse „probleme mentale, mergând de la depresie până la anxietate și tulburări de somn”, a confirmat John McHugh, potrivit căruia atacatorul a fost consultat luna trecută de un psihiatru.

Generalul Milley s-a ferit însă să tragă o concluzie finală. „Vom lua în calcul toți factorii posibili, situația sa financiară, starea de sănătate, relațiile personale și conjugale, probleme de sănătate în familie”, a subliniat el.

Această dramă a trezit amintiri dureroase pentru zecile de mii de militari de la Fort Hood, deja îndoliați de moartea a 13 persoane în noiembrie 2009, când psihiatrul militar Nidal Hassan a deschis focul prezentându-se drept un „soldat al lui Allah”.

Potrivit generalului Milley, Ivan Lopez nu ar avea nicio legătură cu vreo organizație teroristă.

Noua tragedie readuce în prim plan problema securității în bazele militare după atacurile armate de la Hort Hood, în 2009, și Navy Yard, un complex din Washington al Marinei, în septembrie 2013.

Psihiatrul care l-a examinat luna trecută a considerat că Lopez ar putea prezenta vreo amenințare pentru el sau pentru ceilalți, potrivit lui John McHugh.

El trăia în afara bazei și avea dreptul să dețină o armă. Pistolul pe care l-a folosit miercuri a fost cumpărat recent. Lopez era obligat să-l declare și să obțină o autorizație pentru a-l aduce în bază, ceea ce nu a făcut.

Însă generalul Odierno este convins că măsurile luate după incidentul din 2009 au fost de ajutor. „Procedurile de alertă aflate în vigoare și antrenarea forței de reacție au contribuit la evitarea unei situații care ar fi putut fi mai gravă”, a afirmat el.

Șeful Pentagonului, Chuck Hagel, a admis joi, la Honolulu, în Hawaii, unde efectuează o vizită, că există o „breșă” în sistemul american al apărării. „Cu siguranță avem o breșă”, a spus el, cerând timp pentru ca anchetatorii să-și efectueze lucrul.

Președintele Camerei Reprezentanților, John Boehner, a anunțat pe Twitter că a dispus coborârea în bernă a steagului american de pe Capitoliu în semn de omagiu pentru victimele atacului armat.

Urmărește Gândul.ro pe Google News și Google Showcase
După ce a câștigat 1 milion $ la loterie, o femeie s-a gândit să mai...
Fiartă pe 700.000 de euro! Ce a putut să facă Bianca Drăgușanu, de mână cu...
FOTO. Antonia, ce apariție! Nimeni nu se gândea că o va vedea așa
Simona Halep revine în Spania! Sportiva din România va evolua la Madrid Open
S-a aflat motivul pentru care a murit Gabriela, micuța de 4 ani cu chip de...
Actrița celebră, la un pas de PARALIZIE! A descoperit că are o TUMORĂ pe măduvă
Mesaje de Paște 2024. Urări calde și felicitări pentru cei dragi
Ce conținea peștele mâncat de fetița de 4 ani și bunica ei, decedate după ziua...
Există români care nu și-au primit pensiile înainte de Paște: „Mi-am făcut niște calcule. Mă...
Poveştile de iubire care au rămas doar o amintire! Imagini tari cu Gina Pistol, Răzvan...
La cât timp se face verificarea uleiului? Un detaliu foarte important
China a lansat o sondă pentru a colecta eşantioane de pe faţa ascunsă a Lunii
Descoperire ULUITOARE la polii Pământului! Se întâmplă chiar acum
Bucurie imensă pentru Simona Halep. Chiar ea a făcut anunțul: Sunt recunoscătoare...
Pasca cu ciocolată, fără zahăr sau gluten. Rețetă perfectă și pentru vegani
I-a cerut soțului o fotografie cu bebelușul celui mai bun prieten al său, dar a...
Se spală rufe azi, în Joia Mare? Ce spun preoții
Mioara Velicu rememorează copilăria autentică de la sat: „Am crescut într-o familie cu 8 copii....
Ce a declarat Florin Piersic de pe patul de spital: "Asta e cel mai important"
BANCUL ZILEI. Profesorul:- Bulă, poți sa-mi spui ce înseamnă abstract?
Ruinele unui vechi oraș din Filipine au ieșit la suprafață în urma secetei