CE pregătește o agendă europeană în materie de migrație care prevede securizarea granițelor externe

CE pregătește o agendă europeană în materie de migrație care prevede securizarea granițelor externe
Publicat: 04/03/2015, 23:51

Potrivit unui comunicat al Comisiei Europene, în cadrul Colegiului comisarilor a avut loc, miercuri, o primă dezbatere orientativă cu privire la acțiunile-cheie pentru intensificarea eforturilor UE de punere în aplicare a instrumentelor și cooperării existente privind gestionarea fluxurilor de migrație din țările terțe.

„O bună gestionare a migrației reprezintă o provocare pentru Europa, în ansamblu. Acum este momentul să avem o nouă abordare privind modul în care colaborăm: trebuie să utilizăm mai bine și mai coerent toate instrumentele de care dispunem, să convenim priorități comune și să sporim resursele alocate la nivelul UE și la nivel național, să realizăm o solidaritate reală și o mai bună partajare a responsabilităților între statele membre. În mai vom prezenta o agendă nouă în materie de migrație, care va prevedea intensificarea guvernanței în vederea consolidării sistemului comun de azil, va stabili un program viabil privind migrația legală, va acționa cu mai multă fermitate împotriva migrației ilegale și va garanta o mai mare securitate a frontierelor”, a declarat cu această ocazie prim-vicepreședintele CE, Frans Timmermans.

Înaltul Reprezentant pentru Politică Externă, Federica Mogherini, a precizat că europenii trebuie să abordeze „cauzele profunde ale migrației, începând de la crizele care se extind la frontierele noastre, în principal în Libia”. „Acesta este motivul pentru care intensificăm cooperarea cu țările de origine și de tranzit, cu scopul de a oferi protecție în regiunile de conflict, de a facilita relocarea și de a elimina rutele de trafic”, a subliniat Mogherini.

Dezbaterea din cadrul Colegiului comisarilor a stabilit cele patru domenii principale în care sunt avute în vedere acțiuni în Agenda europeană în materie de migrație: un sistem comun de azil politic, o nouă politică europeană privind migrația legală, combaterea cu mai multă fermitate a migrației ilegale și a traficului de persoane și securizarea frontierelor externe ale Europei.

În ceea ce privește sistemul comun de azil politic, CE precizează că Uniunea Europeană dispune de unul dintre cele mai avansate cadre legislative la nivel mondial pentru a oferi protecție celor care au nevoie de aceasta, subliniind că trebuie pus în aplicare pe deplin și în mod coerent Sistemul european comun de azil adoptat recent.

„Comisia va depune toate eforturile pentru ca divergențele existente în practicile naționale din cadrul politicii în materie de azil să dispară. Aprofundarea cooperării cu țările terțe va fi, de asemenea, esențială pentru abordarea cauzelor profunde ale migrației, precum și pentru integrarea migrației în conceperea strategiilor de dezvoltare”, se arată în comunicat. În plus, Comisia se angajează să înregistreze progrese în ceea ce privește intensificarea eforturilor UE în domeniul transferului și al relocării, printr-un dialog strâns cu statele membre și cu țările terțe care primesc un număr mare de refugiați.

Printr-o nouă politică europeană privind migrația legală, UE își propune să atragă talente pentru a fi mai competitivă la nivel mondial. „Acest demers reprezintă un efort pe termen lung, a cărui pregătire trebuie să o începem acum. Iată motivul pentru care Comisia Europeană va lansa o revizuire a Directivei UE privind cartea albastră. Va fi un proces dificil și pe termen lung, care poate funcționa doar prin discuții cu statele membre, inclusiv cu privire la o abordare mai orizontală a politicii în domeniul migrației legale”, conform comunicatului CE.

Referitor la combaterea cu mai multă fermitate a migrației ilegale și a traficului de persoane, Executivul european informează că, în prezent, elaborează un pachet cuprinzător de acțiuni împotriva introducerii ilegale de migranți și dorește, totodată, să dezvolte în continuare instrumente concrete care vizează țările și rutele prioritare, în strânsă colaborare cu țările terțe, inclusiv prin intermediul acordurilor de readmisie și al cadrelor de cooperare existente.

Pregătirea agendei europene în materie de migrație va viza și securizarea frontierelor externe ale Uniunii Europene.

„Un spațiu fără frontiere interne și o politică solidă în materie de azil și de migrație pot fi susținute numai în condițiile în care Europa își gestionează frontierele externe, cu respectarea deplină a drepturilor fundamentale. Gestionarea frontierelor este o competență partajată între UE și statele membre, iar consolidarea supravegherii frontierelor externe ale UE reprezintă un interes vital pentru toți”, afirmă Comisia.

Totodată, CE apreciază că pregătirea agendei europene în materie de migrație va fi o oportunitate pentru a se dezbate dacă și în ce măsură Agenția europeană de cooperare la frontiere – Frontex are nevoie de o majorare a bugetului, de mai multe instrumente operaționale și de un număr mai mare de resurse umane, astfel încât să poată răspunde mai bine evoluției provocărilor existente la frontierele externe ale UE.

„Dacă dorim cu adevărat să consolidăm activitatea Frontex și să punem în acțiune echipele europene de polițiști de frontieră, va trebui ca statele membre să pună în comun resurse suplimentare”, avertizează Comisia Europeană.

Urmărește Gândul.ro pe Google News și Google Showcase
Una dintre celebrele gemene siameze Abby și Brittany s-a căsătorit. De ce nu au făcut...
Este incredibil ce le-a spus Mirel părinților săi! Au ieșit înmărmuriți după dialogul cu fiul...
FOTO. Ea este cea mai sexy sportivă din culturismul românesc! Are un singur vis: „Asta...
Andreea Bălan a recunoscut tot despre certurile cu Victor Cornea: „Nu există împăcare”
„Hammer time”: O bombă de fabricație franceză lansată de ucraineni distruge o clădire plină de...
Imaginile durerii! Mama Andreei a clacat la înmormântarea fetiței sale. Scene îngrozitor de dureroase pe...
Actriţele din filmele pentru adulţi fără pic de machiaj. Galerie foto FABULOASĂ!
Vremea 1 - 29 aprilie 2024. Începem săptămâna cu 31 de grade Celsius. Meteorologii se...
Imagini tulburătoare de la înmormântarea Andreei! Tânăra ucisă Mirel Dragomir va fi condusă astăzi pe...
Tatăl Andreei, studenta la Medicină, ucisă cu bestialitate, nu s-a putut dezlipi de sicriul cu...
S-au despărţit cu scandal! Cele mai scurte căsnicii ale vedetelor din România
Inspectorii RAR au ieșit la control în trafic. Ce au descoperit? GALERIE FOTO
Actorul Steven Seagal le-a vizitat pe victimele atacului terorist de la Moscova
Boala CIUDATĂ care apare DOAR în creierul oamenilor SĂRACI
Halep a fost BLOCATĂ. Decizia finală în circuitul WTA
Un nou tip de concediu medical. Românii vor primi bani ca să participe la studii...
Geamăna siameză Abby Hensel s-a căsătorit. Imagini cu ea și sora Brittany în rochie de mireasă....
Mama Andreei, prăbușită de durere la înmormântarea fiicei sale, ucise fără milă de studentul la...
Cum a petrecut mama Geta ziua ei de naștere și ce cadouri a primit? „N-am...
"Era uşa închisă şi mi-a dat de bănuit. Am insistat să deschid". Sora lui Mirel...
BANCUL ZILEI. Tatăl către Bulă: Ce mai e nou pe la școală, băiete?
O nouă fotografie fabuloasă cu Sagittarius A*, gaura neagră supermasivă din inima Căii Lactee