Ce se va întâmpla cu CIA, după scandalul privind tortura și minciunile agenției

Ce se va întâmpla cu CIA, după scandalul privind tortura și minciunile agenției
Publicat: 11/12/2014, 14:25

Raportul Senatului american dat publicității marți, care conține detalii referitoare la maltrararea suspecților de terorism și la minciunile CIA, este copleșitor.

Agenția Centrală de Informații este de mai mulți ani ținta unor critici periodice pentru operațiunile sale de cele mai multe ori controversate, care, în unele cazuri, s-au finalizat cu eșecuri răsunătoare.

Debarcarea eșuată în Golful Porcilor din Cuba, la începutul anilor ’60, scandalul Iran-Contra din anii ’80 sau rapoartele false privind existența armelor de distrugere în masă în Irak, la începutul anilor 2000, au reprezentat doar câteva dintre cazurile în care activitatea CIA a fost criticată.

Deși reputația Agenției a suferit o lovitură serioasă prin dezvăluirile detaliate și deranjante referitoare la tehnicile de tortură folosite în cazul suspecților de terorism și cu privire la faptul că a mințit Casa Albă și Congresul, CIA va rămâne, totuși, o forță vitală a spionajului și a obținerii de informații din întreaga lume.

De altfel, bugetul alocat CIA a crescut cu miliarde de dolari în ultimii ani, în urma atentatelor din 11 septembrie 2001, iar Agenția Centrală de Informații dispune de o adevărată „flotilă” de avioane fără pilot folosite periodic pentru eliminarea combatanților inamici. În plus, CIA dispune de un personal numeros, în contextul noilor amenințări.

Mai mult, deși democrata Dianne Feinstein, președinta Comisiei de Informații din Senat, care a redactat raportul acuzator cu privire la folosirea torturii, a descris acțiunile CIA drept „o pată pentru valorile și istoria” SUA, majoritatea membrilor Congresului susțin operațiunile secrete ale Agenției de Informații. De altfel, acestea sunt considerate esențiale pentru lupta împotriva adversarilor Statelor Unite, printre care gruparea Stat Islamic (SI).

De altfel, în pofida concluziilor raportului realizat de Dianne Feinstein privind ineficiența tehnicilor de tortură, CIA insistă asupra faptului că interogatoriile sale dure au permis obținerea unor informații cruciale, printre care, de exemplu, cele care au condus la localizarea lui Osama ben Laden, ucis în 2011.

– „Agenția este esențială”

„Administrația Obama și următorii oficiali de la Casa Albă vor continua în mod sigur să se bazeze pe CIA pentru misiunea tradițională de strângere de informații și pentru operațiunile de antiterorism în întreaga lume”, declară pentru AFP William Banks, expert în informații și director al Institutului pentru securitate națională și antiterorism al Universității din Syracuza. „Agenția este, într-adevăr, esențială pentru asigurarea securității naționale, atât în prezent, cât și în viitor. Cred că episodul privind folosirea tehnicilor de tortură este oribil, dar rămâne o excepție”, adaugă el.

CIA a desfășurat operațiuni riscante în timpul mandatelor tuturor președinților americani, încă de la înființare, în 1947. În acest context, CIA dispune de prerogative unice pentru spionaj, șantaj și chiar uciderea adversarilor Statelor Unite peste tot în lume.

Misiunile sale au devenit și mai importante, odată cu atentale din 11 septembrie, când prinderea suspecților de terorism a devenit obiectivul strategiei Washingtonului pentru a preveni comiterea unor noi atentate.

Chiar și cei mai vehemenți critici ai Agenției Centrale de Informații, printre care senatorul democrat Mark Udall, susțin misiunile importante ale CIA. Iar, după o jumătate de oră de critici intense în Senat, unde și-a exprimat regretul că Agenția „refuză să recunoască ceea ce a făcut” și un apel la demisia directorului John Brennan, senatorul Mark Udall a apreciat că raportul privind tortura ar putea, în cele din urmă, să aibă un impact poztiv pentru CIA.

Raportul Senatului și o mai mare transparență vor ajuta Statele Unite să „găsească echilibrul între secret și principiile democratice”, a declarat el pentru AFP.

La rândul său, senatorul republican Saxy Chambliss a exclus orice reducere a bugetului CIA ca represalii. El a afirmat că Agenția Centrală de Informații se află în prezent pe drumul bun. „Activitatea noastră se desfășoară diferit în prezent, iar aceasta ne va ajuta pe termen lung”, a apreciat el.

Iar în contextul în care nivelul amenințărilor la adresa Statelor Unite nu pare să se reducă în viitorul apropiat, țara are, cu siguranță, nevoie de o Agenție Centrală de Informații puternică.

Tags:
Urmărește Gândul.ro pe Google News și Google Showcase
O femeie de 60 de ani, cu un aspect uluitor de tânăr, a câștigat un...
Gestul făcut de Alexandru Ciucu față de Alina Sorescu, după ce și-a ascuns relația paralelă...
FOTO. Ce frumoasă e iubita celebrului fotbalist! Poze hot cu manechinul
Simona Halep revine în Spania! Sportiva din România va evolua la Madrid Open
Replica ironică a unui general finlandez, după ce Rusia a amenințat că va trimite rachete...
Umilită din cauza listei de cumpărături! Ce a pățit Lili din Iași, după ce a...
Alimentul pe care Nadia Comăneci îl mănâncă zilnic, imediat cum se trezește. Dieta de nota...
Românii care se pot pensiona cu 5 ani mai devreme, din toamnă. Noua lege aduce...
Știrea momentului despre Iliescu! Breaking news!
Doliu la Casa Regală Britanică. Prințesa Beatrice a trecut prin clipe grele după ce primul...
Wow sau Bau? Cât de mult le-a schimbat operaţiile estetice pe vedetele din România
China ne bate și la diesel! A creat un motor REVOLUȚIONAR
USR a depus plângere pentru grup infracţional organizat împotriva „caracatiţei lui Piedone”
Semnal CIUDAT de la o galaxie DIN APROPIERE! Cercetătorii din toată lumea l-au primit
Dispare numerarul? Decizia finală UE pentru plata cu BANCNOTE
Cât costă cea mai ieftină înmormântare organizată de „Regina Întunericului”. Suma este accesibilă pentru toate...
Turistă sfârtecată de urs pe Transfăgărășan! Scosese mâna pe geam ca să...
Getuța Sterp, mesaj pentru urmăritorii care spun că prețurile produselor de la stână sunt scumpe....
Cansu Dere, motivul pentru care a luat o pauză de la aparițiile pe micile ecrane
BANCUL ZILEI. Polițistul la stomatolog: - Măseaua este moartă! Îi punem coroană?
Trei turiști s-au pozat goi pe una dintre cele mai importante atracții din Namibia