Prima pagină » Știri externe » Ce spune premierul Donald Tusk despre depășirea „dilemei” SUA privind Ucraina

Ce spune premierul Donald Tusk despre depășirea „dilemei” SUA privind Ucraina

Ce spune premierul Donald Tusk despre depășirea „dilemei” SUA privind Ucraina

Premierul polonez Donald Tusk a declarat duminică, înainte de sosirea la summitul de la Londra, că Polonia și-ar putea folosi relațiile amicale pe care le are cu Washingtonul pentru a convinge Statele Unite să sprijine mai ferm Ucraina, relatează AFP.

Donald Tusk a descris poziția SUA față de Ucraina drept o „dilemă”.”Trebuie să depășim această dilemă”, a afirmat el, susținând că țara sa se află într-o „situație unică” și s-ar putea face „auzită mai mult”, având în vedere bugetul ridicat alocat de Polonia înarmării și „relațiile sale foarte bune cu americanii”.

Premierul polonez participă duminică la un summit la Londra ce reunește circa 15 lideri aliați ai Ucrainei.

„Polonia este de partea Ucrainei, fără niciun dar'”, a mai afirmat premierul Tusk înaintea summitului de la Londra. Însă „poziția administrației de la Washington nu este la fel de clară ca a noastră”, a remarcat el.

Pe de altă parte, premierul polonez a susținut propunerea omoloagei sale italiene Giorgia Meloni de a se organiza rapid un summit UE-SUA asupra Ucrainei.

Donald Tusk le-a cerut de asemenea țărilor europene să ajute Polonia și statele baltice să-și consolideze granițele cu Rusia și Belarus, inclusiv prin trimiterea de forțe armate.

Cine vine la Londra, cine va fi absent

Cu toate că în anunțul preluat de toată presa mainstream occidentală se precizează că la Londra „vor participa principalii lideri europeni”, nu chiar toți vor ajunge în capitala Angliei. Viktor Orban, premierul Ungariei și poate cel mai vocal lider european anti-război nu va fi prezent, potrivit publicației The Guardian, care nu plasează Budapesta pe lista invitaților.

Nici slovacul Robert Fico, alt reprezentant cu drept de vot în NATO, nu va lua parte la întâlnirea de la Londra, nefiind invitat la discuții.

În schimb, la discuțiile care vor avea loc la „Lancaster House”, din Londra, au fost chemați lideri din Franța, Germania, Danemarca, Italia, Turcia, Țările de Jos, Norvegia, Polonia, Spania, Finlanda, Suedia, Cehia și România. De asemenea, la acest summit mai sunt așteptați președintele Ucrainei, Volodimir Zelenski, secretarul general NATO, Mark Rutte, și liderii Bruxellesului, Ursula von der Leyen și Antonio Costa.

Chiar și așa, de pe lista de invitați se observă câteva nume care în mod negreșit vor avea consultații cu SUA înainte de a lua o decizie definitivă privind continuarea sprijinului pentru Ucraina. În primul rând, Italia, Turcia și Polonia rămân pe „radarul” Americii în ceea ce privește acest subiect, toate cele trei state având legături de securitate mult prea strânse cu Washingtonul pentru a ignora mesajele Casei Albe.

CITEȘTE ȘI:

Liderii statelor europene se reunesc pentru consolidarea APĂRĂRII, pe fondul negocierilor SUA-Rusia /Starmer: „Prioritatea este securitatea colectivă”

Absolventă a Facultății de Jurnalism și Științele Comunicării, Oana Zvobodă a debutat în presă la televiziunea PrimaTV, în anul 2017. Între 2017 și 2020 a fost reporter la PrimaTV, unde ... vezi toate articolele