Cei doi români și italianul arestați în Muntenegru au fost inculpați pentru terorism în SUA

Cei doi români și italianul arestați în Muntenegru au fost inculpați pentru terorism în SUA
Publicat: 18/12/2014, 13:40

Potrivit unui comunicat al Parchetului federal din New York, procurorul Preet Bharara și Michele Leonhart, administrator al Agenției americane antidrog (DEA), au anunțat miercuri arestarea traficanților internaționali de arme Cristian Vintilă (44 de ani), Virgil Flaviu Georgescu (42 de ani) și Massimo Romagnoli (43 de ani). Aceștia sunt acuzați de conspirație în vederea vânzării unor cantități mari de armament militar organizației teroriste Forțele Armate Revoluționare din Columbia (FARC), care urma să fie folosit pentru a ucide cetățeni americani în Columbia.

Românii Vintilă și Georgescu au fost arestați luni în Podgorița, Muntenegru, de autoritățile locale, în timp ce se pregăteau să finalizeze tranzacția. Romagnoli a fost arestat marți în Muntenegru, de autoritățile locale.

„Vintilă, Romagnoli și Georgescu încercau să vândă armament militar, de la pistoale până la lansatoare de rachete, unor persoane despre care credeau că sunt asociate cu o grupare teroristă”, a declarat Preet Bharara în comunicat.

Potrivit actului de acuzare de la Tribunalul federal din Manhattan, începând din mai 2014, Vintilă este traficant de arme stabilit în România, Romagnoli este un traficant de arme stabilit în Europa, care poate furniza Certificate de utilizator (EUC) pentru armament militar, iar Georgescu este broker de arme stabilit în România.

În perioada mai-octombrie 2014, cei trei au conspirat în vederea vânzării unui arsenal de arme, inclusiv arme automate și tunuri antiaeriene, știind că armele urmau să ajungă la FARC, care urma să le folosească împotriva Statelor Unite. În cursul unor întrevederi și discuții telefonice înregistrate, cei trei au convenit să vândă armele unui număr de trei surse care lucrează cu Agenția americană antidrog (DEA) și care au precizat că le achiziționează pentru FARC.

Vintilă, Romagnoli și Georgescu au convenit să le furnizeze armele surselor știind că acestea vor fi folosite pentru a ucide cetățeni americani și, în particular, pentru a doborî elicoptere și avioane americane. Romagnoli s-a angajat de asemenea să furnizeze Certificate de utilizator (EUC), pentru a face tranzacția să pară legitimă.

În timpul întrevederilor înregistrate, cei trei au prezentat surselor cataloage cu armament militar și au discutat despre modalitatea de plată și livrare a armelor. Vintilă le-a prezentat surselor un catalog care includea pistoale și arme automate, iar Romagnoli a prezentat un catalog cu arme automate și lansatoare de rachete, precum și o mostră de Certificat de utilizator.

Cei trei suspecți sunt vizați de două acuzații de terorism, respectiv conspirație în vederea uciderii unor ofițeri sau angajați ai SUA (pentru care pedeapsa maximă este închisoarea pe viață) și conspirație în vederea furnizării de sprijin material sau resurse unei organizații teroriste străine (pentru care pedeapsa maximă este 15 ani de închisoare).

Procurorii adjuncți Andrea Lee Surratt și Ilan Graff sunt responsabili de acest caz, instrumentat de Unitatea de terorism și narcotice a Parchetului federal din New York.

Procurorul Preet Bharara a apreciat eforturile Diviziei de operațiuni speciale a DEA, ale Birourilor DEA din București și din Roma, ale poliției din Muntenegru și ale autorităților române. Arestările reprezintă de asemenea rezultatul cooperării între Parchetul federal al districtului New York, Divizia de Securitate națională a Departamentului american de Justiție și Oficiul de afaceri internaționale al Departamentului de Justiție.

Procurorii DIICOT au participat, în cooperare cu Direcția Generală de Combatere a Criminalității Organizate și Direcția Operațiuni Speciale din Poliția Română, precum și cu Serviciul Român de Informații, la o operațiune de amploare, alături de autoritățile judiciare din SUA și Muntenegru, în urma căreia s-a reușit arestarea pe teritoriul statului Muntenegru a membrilor unei grupări formate din cetățeni români și străini care plănuiau livrarea de armament către o organizație teroristă, anunța miercuri un comunicat al DIICOT.

Surse judiciare au declarat pentru MEDIAFAX că au fost arestați cetățenii români Cristian Vintilă și Flaviu Virgil Georgescu și politicianul italian Massimo Romagnoli, fost deputat în Parlamentul Italiei.

Urmărește Gândul.ro pe Google News și Google Showcase
FOTO. Ceasul celui mai bogat pasager de pe Titanic a fost vândut la licitaţie pentru...
BREAKING! Anunț de la Buckingham despre starea de sănătate a Regelui Charles. Comunicat oficial emis...
FOTO. Ce frumoasă e iubita celebrului fotbalist! Poze hot cu manechinul
Simona Halep revine în Spania! Sportiva din România va evolua la Madrid Open
Bilanț dezastruos pentru ruși, potrivit oficialilor britanici. Pierderile Rusiei în Ucraina se apropie de jumătate...
Povestea care a făcut ocolul lumii. Ce au găsit părinții în camera fiicei lor, în...
ȘOCANT! Cum arată un hamburger de la McDonald’s după ce a fost ținut timp de...
Cine sunt românii care trebuie să plătească "taxa pe lux" pentru locuinţele şi maşinile pe care...
Persoană înecată în mare, în stațiunea Mamaia. Tragedie de Florii pe litoral
O cisternă cu etanol s-a răsturnat pe carosabil, în Vrancea! Șoferul a decedat
Wow sau Bau? Cât de mult le-au schimbat operaţiile estetice pe vedetele din România
China ne bate și la diesel! A creat un motor REVOLUȚIONAR
Răsturnare de situaţie din piaţa muncii. Exodul a luat sfârşit: Procentul românilor care caută activ...
Omul care a spus ADEVĂRUL despre Zona 51 și Farfuriile Zburătoare
S-A DECIS PLATA a câte 3.000 de euro pe lună. Banii intră direct ÎN CONTUL...
Cine a câștigat a 11-a gală Te cunosc de undeva!. Punctele concurenților de la canapea...
Persoană înecată în mare, în stațiunea Mamaia. Tragedie de Florii pe litoral
Momente pline de emoție în familia Sterp. Getuța a făcut mărturisiri înduioșătoare despre regretata ei...
Motivul pentru care Paula Seling a vrut să plece definitiv din România: ”Drumul meu era...
BANCUL ZILEI. Un dinamovist merge împreună cu câinele său într-un bar: - Dom’le, incredibil ce...
Jami Gertz, cea mai bogată actriță de la Hollywood. „Mă aflu într-un moment al vieții...