LIVE UPDATE | Război Israel-Hamas. Armata israeliană avansează în nordul Fâșiei Gaza / Netanyahu amenință Hezbollah cu o ripostă mai puternică

LIVE UPDATE | Război Israel-Hamas. Armata israeliană avansează în nordul Fâșiei Gaza / Netanyahu amenință Hezbollah cu o ripostă mai puternică
Război Israel-Hamas / Sursa foto: Profimedia
Publicat: 13/11/2023, 07:30
Actualizat: 13/11/2023, 23:17
23:16

Gruparea Hamas se arată dispusă să elibereze 70 de ostatici israelieni

Gruparea Hamas a anunțat, în cursul zilei de luni, că i-a informat pe mediatorii din Qatar că este dispusă să elibereze până la 70 de femei și copii răpiți din Israel.

Organizația vrea ca, în schimbul acestora, Israelul să fie de acord cu un armistițiu de cinci zile.

„Săptămâna trecută a existat o încercare din partea fraților din Qatar de a elibera femeile și copiii din rândul ostaticilor inamici, în schimbul eliberării a 200 de copii palestinieni și a 75 de femei reținute de inamic.

Acest armistițiu ar trebui să includă o încetare completă a focului și distribuirea de ajutoare umanitare în întreaga Fâșie Gaza”, a declarat Abu Oubaïda, purtător de cuvânt al Brigăzilor Ezzedine al Qassam, într-o înregistrare audio difuzată pe serviciul de mesagerie Telegram al grupului.

Citește mai mult…

22:38

Biden cere Israelului să evite atacurile asupra spitalelor din Fâșia Gaza

Întrebat despre situația Spitalului Al-Shifa din orașul Gaza, Biden a cerut Israelului să evite atacurile asupra unității medicale.

”Am speranța și mă aștept să fie acțiuni mai puțin intruzive asupra acestui spital. Spitalul trebuie protejat”, a afirmat președintele Biden, citat de cotidianul The Times of Israel.

Citește articolul AICI

22:38

Bilanțul bombardamentelor israeliene asupra Fâșiei Gaza a ajuns la 11.240 de morți

Bilanțul bombardamentelor israeliene asupra Fâșiei Gaza a ajuns la cel puțin 11.240 de morți, inclusiv 4.630 de copii.

Alte peste 29.000 de persoane au fost rănite, a comunicat luni seară Ministerul local al Sănătății, subordonat grupului islamist Hamas.

21:03

Netanyahu denunță ”jocul cu focul practicat” de Hezbollah

Premierul israelian, Benjamin Netanyahu, a denunțat, luni, ”jocul cu focul practicat” de mișcarea islamistă Hezbollah, care a intensificat atacurile cu obuze și rachete din sudul Libanului spre nordul Israelului.

”Atacurile vor primi o ripostă mult mai puternică”, a avertizat Netanyahu.

20:48

Armata israeliană va suplimenta măsurile de securitate în nordul țării

Herzl Halevi, șeful Statului Major al armatei israeliene, a declarat luni seară că sunt elaborate ”planuri extinse pentru protejarea zonelor din nordul Israelului”, unde au fost raportate din ce în ce mai multe atacuri lansate de militanți Hezbollah din sudul Libanului. ”Misiunea este de a aduce securitate comunităților din nordul țării”, a precizat Herzl Halevi.

Citește articolul AICI

20:48

Annalena Baerbock avertizează asupra reducerii perspectivelor de pace

”Situația din Orientul Mijlociu este grav afectată, iar clivajele devin mai profunde. Dar, chiar dacă soluția coexistenței a două state pare extrem de îndepărtată acum, trebuie revigorată, pentru ca oamenii să nu își piardă speranța”, a afirmat Annalena Baerbock, ministrul german de Externe.

Citește articolul AICI

20:48

Ministrul israelian al Apărării crede că Hamas pierde controlul asupra Fâșiei Gaza

Ministrul israelian al Apărării, Yoav Gallant, a apreciat, luni seară, că grupul islamist Hamas începe să piardă controlul asupra teritoriului palestinian Fâșia Gaza.

”Organizația Hamas a pierdut controlul asupra Fâșiei Gaza. Teroriștii fug spre sud, iar civilii jefuiesc bazele Hamas, nu mai au încredere în Guvernul din Fâșia Gaza”, a declarat Yoav Gallant.

Citește articolul AICI

18:57

Armata israeliană anunță uciderea a zeci de ”teroriști” într-un spital

Armata israeliană a anunțat, luni, eliminarea a 21 de teroriști în confruntările militare de la Spitalul Al-Quds din orașul Gaza.

Trupele israeliene au fost atacate de ”teroriști” la intrarea în această unitate medicală, conform unui purtător de cuvânt militar, citat de site-ul Tagesschau.de.

18:37

Hamas era gata să lanseze noi atacuri în Israel

Gruparea teroristă Hamas plănuia să lanseze o nouă serie de atacuri teroriste în Israel, după cele din 7 octombrie, cu scopul de a implica țara într-un conflict mai amplu în Orientul Mijlociu.

Informația vine de la mai mulți actuali și foști oficiali din domeniul securității din mai multe state din Occident și din Orientul Mijlociu, citați de publicația americană The Washington Post.

Potrivit acestor surse, militanții Hamas pregătiseră în acest scop suficiente provizii și muniție pentru mai atacuri similare celor din 7 octombrie. Citește mai mult…

18:30

Israelul anunță eliminarea mai multor comandanți din grupul Hamas

Armata israeliană a anunțat, luni, eliminarea mai multor lideri operaționali ai grupului Hamas, în ultimele 24 de ore.

Printre militanții eliminați se numără Yakub Ashur, comandantul diviziei de rachete anti-tanc din Khan Younis.

De asemenea, au fost eliminați Hamis Dababash, un veteran al Hamas, fost lider al Diviziei de colectare a informațiilor, Tahsin Maslam, șeful unității speciale a Hamas din zona Beit Lahia, Jihad Azam, un agent de informații al Hamas, și Munir Harb, comandantul Diviziei de informații a Brigăzii Rafah, conform cotidianului The Times of Israel.

18:15

Israelul observă intensificarea presiunilor internaționale în sensul unui armistițiu în Fâșia Gaza

Ministrul israelian de Externe, Eli Cohen, a declarat, luni, că Israelul mai are la dispoziție trei-patru săptămâni înainte de apariția unor presiuni foarte mari la nivel internațional.

”Din punct de vedere politic, recunoaștem că Israelul este supus unor presiuni mai mari. Presiunile nu sunt foarte mari, dar cresc”, a declarat Eli Cohen.

Citește articolul AICI

16:35

Grupul Hezbollah a intensificat atacurile asupra Israelului

Mișcarea șiită Hezbollah, susținută de Iran, a anunțat luni mai multe atacuri cu obuze și rachete asupra localității Netu’a, situată în nordul Israelului.

Citește articolul AICI

15:04

UE condamnă practicile Hamas, dar cere Israelului ”pauze umanitare”

”Cerem pauze umanitare imediate, pentru a facilita transferul asistenței umanitare în Gaza. Fâșia Gaza are nevoie de asistență suplimentară din toate punctele de vedere – apă, combustibili și alimente”, a declarat Josep Borrell, Înaltul reprezentant UE pentru Afaceri Externe.

Citește articolul AICI

14:02

Presedintele Isaac Herzog neagă că Israelul ar fi lovit spitalul Al-Shifa din Gaza

Președintele israelian Isaac Herzog a negat că Israelul a lovit cel mai mare spital din Gaza, potrivit BBC.

Președintele israelian Isaac Herzog a negat că Israelul ar fi lovit spitalul Al-Shifa din Gaza, care, potrivit OMS, a rămas fără apă și electricitate timp de trei zile.

„Noi negăm acest lucru, există o mulțime de interpretări din partea Hamas… dar există electricitate în Shifa, totul funcționează”, a declarat Herzog, citat de Mediafax.

Șeful statului israelian a adăugat că Hamas și-a bombardat singur spitalul: „Din păcate, există tragedii. Nu ne ferim de ele. Dar, într-adevăr, multe dintre tragedii sunt făcute de Hamas, cum ar fi că au bombardat, sâmbătă, spitalul Al-Shifa, nu Israelul”.

Rapoartele personalului de la Al-Shifa sugerau că unitatea, care adăpostește mii de palestinieni, a rămas fără energie electrică.

13:38

Scholz li se opune lui Macron şi Erdogan şi pledează împotriva unui armistiţiu în Războiul din Fâşia Gaza

Cancelarul german Olaf Scholz se opune unui armistiţiu „imediat” în Fâşia Gaza şi pledează în favoarea unor „pauze umanitare”, contrar preşedintelui francez Emmanuel Macron care a cerut Israelului să oprească bombardamentele şi să-i cruţe pe civilii palestinieni, în contextul unei multiplicări în lume a apelurilor în acest sens, relatează AFP.

„Recunosc bucuros că eu nu cred că apeluri la un armistiţiu imediat sau la o pauză lungă, ceea ce ar însemna acelaşi lucru, sunt justificate, pentru că asta ar însemna până la urmă ca Israelul să lase Hamasului posibilitatea să recupereze şi să procure noi rachete”, a declarat Olaf Scholz duminică la o dezbatere organizată de către un cotidian regional, Heilbronner Stimme.

El a pledat, în schimb, în favoarea unor „pauze umanitare”, conform News.ro.

13:26

Israelul, ”ORDIN DE URGENȚĂ” pentru blocarea televiziunii Al Mayadeen din Liban: „Purtător de cuvânt al Hezbollah, PROPAGANDĂ periculoasă”

Birourile din Israel ale televiziunii libaneze Al Mayadeen vor fi închise, iar echipamentul confiscat, după ce a fost emis un ordin de urgență împotriva canalului de știri pro-arab.

Conform reglementărilor de urgență aprobate de guvern, mass-media străină poate fi închisă în Israel, cu aprobarea ministrului apărării și a cabinetului, dacă este etichetată drept ”pericol pentru siguranța națională”.

”Unda verde” pentru această acțiune a fost dată chiar de ministrul Apărării din Israel, Yoav Gallant. Shlomo Karhi, ministrul Comunicațiilor a transmis că ”Israelul este în război”, iar emisiunile postului TV dăunează securității Israelului. (mai multe detalii AICI)

Cel mai mare spital din Gaza „nu mai funcţionează ca spital”, afirmă OMS

Cel mai mare spital din Gaza a încetat să funcţioneze ca spital, iar numărul deceselor în rândul pacienţilor este în creştere, a declarat duminică şeful Organizaţiei Mondiale a Sănătăţii (OMS), în contextul în care ofensiva crâncenă a Israelului continuă în fâşia controlată de Hamas, relatează Reuters.

Spitalele din nordul enclavei palestiniene, inclusiv complexul al-Shifa, sunt blocate de forţele israeliene şi abia reuşesc să îi îngrijească pe cei aflaţi înăuntru, trei nou-născuţi murind la Shifa şi mai mulţi fiind în pericol din cauza întreruperilor de energie electrică pe fondul luptelor intense din apropiere, potrivit personalului medical.

Israelul afirmă că îi are în vizor pe militanţii palestinieni ai Hamas care au lansat atacuri sângeroase în sudul Israelului la 7 octombrie şi spune că gruparea are centre de comandă sub şi în apropierea spitalelor.

OMS a reuşit să vorbească cu profesioniştii din domeniul sănătăţii de la Shifa, care au descris o situaţie „cumplită şi periculoasă”, cu focuri de armă şi bombardamente constante care exacerbează circumstanţele deja critice, a declarat directorul general Tedros Adhanom Ghebreyesus.

„În mod tragic, numărul deceselor pacienţilor a crescut semnificativ”, a precizat el într-o postare pe X, cunoscut anterior sub numele de Twitter, adăugând că Shifa „nu mai funcţionează ca un spital”, scrie News.ro.

Tedros s-a alăturat altor oficiali de rang înalt ai Naţiunilor Unite care au cerut o încetare imediată a focului.

„Lumea nu poate rămâne tăcută în timp ce spitalele, care ar trebui să fie refugii sigure, sunt transformate în scene de moarte, devastare şi disperare”, a spus el.

Israelul afirmă că încearcă să îi elibereze pe cei peste 200 de ostatici luaţi de militanţii Hamas la 7 octombrie şi spune că spitalele ar trebui să fie evacuate.

Uniunea Europeană a condamnat Hamas pentru folosirea „spitalelor şi a civililor ca scuturi umane” în Gaza, îndemnând totodată Israelul să dea dovadă de „reţinere maximă” pentru a proteja civilii.

Otilia Serescu
Absolventă a Universității „Alexandru Ioan Cuza” din Iași, Facultatea de Jurnalism și Științe ale Comunicării, Otilia Serescu a debutat în mai mult
Urmărește Gândul.ro pe Google News și Google Showcase
BBC: „Nu a fost un eșec. A fost trădare!” Un comandant ucrainean povestește cum rușii...
Ireal! Cum au fost aşteptaţi acasă cei trei fii ai Sidoniei. Imagini sfidătoare: 'Bine v-am...
FOTO. Mădălina Ghenea, apariție absolut incendiară! Pictorial hot după ce s-a despărțit de milionar
El este fotbalistul român care a murit în accidentul cumplit de la Băița. Denis nu...
Un mercenar rus, fost membru Wagner, spune că ucide prizonieri ucraineni din compasiune: „E și...
Lovitură pentru Digi RCS-RDS! Toți abonații din România ar trebuie să știe acest lucru
Mihai Leu se luptă din nou cu cancerul de colon? Fostul pugilist, internat în spital....
Un nou drog periculos descoperit în România. S-au emis alerte la nivel european, după ce...
"Este oribil acolo, să nu mergeți niciodată". Cea mai ieftină stațiune din Spania, capcană pentru...
Vești bune de la Spitalul Foișor. Starea de sănătate a lui Florin Piersic se ameliorează...
Wow sau Bau? Cât de mult le-au schimbat operaţiile estetice pe vedetele din România
Este legal să parchezi pe contrasens?
Chişinăul sfidează Moscova printr-un acord de securitate cu UE. R. Moldova va fi inclusă în...
OBICEIUL sănătos prin care CÂȘTIGI ani întregi de viață!
NU mai pot avea PERMIS DE CONDUCERE timp de zece ani. Decizia finală a fost...
Apple și Google promit alerte de urmărire. Oricine se va putea feri de spionaj
Cristina Cioran are un nou iubit, după despărțirea de tatăl fiicei ei. Ce planuri are...
Subiectele la Evaluare Națională 2024 clasa a 2-a pentru Română citit
Julia și Sebastian schimb acid de replici! Roberta consideră că Julia este invidioasă: „Nu putem...
”Doamne-Doamne e cu mine!” Maria Constantin a ajuns de urgență la spital. Cu ce probleme...
BANCUL ZILEI. - Îs supărat, mă, Vasile! - De ce, măi Ioane, că de-abia te-ai...
Lys Assia, prima câștigătoare la Eurovision
×