Joe Biden cere Israelului să evite atacurile asupra spitalelor din Fâșia Gaza

Joe Biden cere Israelului să evite atacurile asupra spitalelor din Fâșia Gaza
Publicat: 13/11/2023, 22:40

Președintele Statelor Unite, Joseph Biden, a cerut, luni, armatei israeliene să evite atacurile asupra spitalelor din Fâșia Gaza, în contextul intensificării presiunilor internaționale din cauza numărului mare de victime civile.

Un reprezentant al organizației Medici Fără Frontiere (MSF) a semnalat că, în contextul bombardamentelor israeliene, sute de oameni sunt blocați în Spitalul Al-Shifa, principala unitate medicală din orașul Gaza. Armata israeliană susține că sub acest spital este un centru de comandă militară al grupului islamist Hamas, care deține controlul asupra Fâșiei Gaza. Hamas a negat prezența în acest spital.

Întrebat despre situația Spitalului Al-Shifa, Biden a cerut Israelului să evite atacurile asupra unității medicale.

”Am speranța și mă aștept să fie acțiuni mai puțin intruzive asupra acestui spital. Spitalul trebuie protejat”, a afirmat președintele Biden, citat de cotidianul The Times of Israel.

Armata israeliană a semnalat constant că încearcă să protejeze obiectivele civile, subliniind însă că în unele unități medicale se ascund militanți ai grupurilor fundamentaliste Hamas și Jihadul Islamic. Daniel Hagari, un purtător de cuvânt militar, a declarat luni seară că într-o altă unitate medicală din orașul Gaza, Spitalul Rantisi, au fost descoperite arme. ”Sub spital, a fost descoperit un centru de comandă al Hamas, veste sinucigașe, arme de tip AK-47, dispozitive explozive, lansatoare de grenadă. Sunt indicii că Hamas a ținut și ostatici acolo”, a afirmat oficialul militar israelian. Anterior, armata israeliană a anunțat că 21 de militanți Hamas au fost uciși în confruntări armate produse la Spitalul Al-Quds din orașul Gaza.

Bilanțul bombardamentelor israeliene asupra Fâșiei Gaza a ajuns la cel puțin 11.240 de morți, inclusiv 4.630 de copii, și peste 29.000 de răniți, a comunicat luni seară Ministerul local al Sănătății, citat de cotidianul Le Monde.

Ministrul israelian al Apărării, Yoav Gallant, a apreciat că grupul islamist Hamas începe să piardă controlul asupra teritoriului palestinian Fâșia Gaza. ”Nu există nicio forță a Hamas capabilă să oprească armata israeliană. Trupele israeliene avansează conform planurilor și îndeplinesc sarcinile cu precizie, în mod letal. Organizația Hamas a pierdut controlul asupra Fâșiei Gaza. Teroriștii fug spre sud, iar civilii jefuiesc bazele Hamas, nu mai au încredere în Guvernul din Fâșia Gaza”, a declarat luni Yoav Gallant.

Uniunea Europeană a condamnat infiltrarea militanților Hamas în spitale, dar a cerut Israelului să implementeze ”imediat” ”pauze umanitare”, pentru protejarea civililor din Fâșia Gaza. ”Sunt necesare pauze imediate și coridoare umanitare pentru a face față situației grave a oamenilor din Fâșia Gaza. Am cerut Israelului să dea dovadă de reținere maximă, pentru a putea salva vieți civile. Condamnăm folosirea de către Hamas a oamenilor și spitalelor ca scuturi umane. Dar am exprimat preocupări și în legătură cu situația dificilă a spitalelor, care sunt afectate puternic de bombardamente”, a declarat Josep Borrell Fontelles, Înaltul reprezentant UE pentru Afaceri Externe și Politici de Securitate.

Oficialii Națiunilor Unite cer constant armatei israeliene să suspende confruntările militare și să permită intensificarea asistenței umanitare.

Foto: Profimedia

Citește și:

Israelul consideră că Hamas pierde controlul asupra Fâșiei Gaza / Germania atrage atenția asupra reducerii perspectivelor de pace

Urmărește Gândul.ro pe Google News și Google Showcase
6 sfaturi pentru o viață cât mai lungă de la un bărbat de 110 ani....
Tatuajul ireal care a produs controverse în mediul online. Bărbatul de 60 de ani nu...
FOTO. Cât de bine arată cea mai frumoasă hocheistă din lume!
Simona Halep revine în Spania! Sportiva din România va evolua la Madrid Open
Cea mai „nebună” ofertă vine de la Lidl! Ce o să găsiți în supermarketuri de...
Ce trebuie să mâncăm pentru a ne feri de cancer: „Evitați aceste două lucruri!”
Locul de poveste din România care i-a cucerit inima lui Karen, o turistă din SUA:...
VIDEO. Viteza l-a ucis pe Florin de ziua numelui său. Drama tulburătoare a tânărului de...
Sâmbătă a început distribuirea pensiilor pentru luna mai. Anunțul a fost dat de directorul Poștei...
Wow sau Bau? Cât de mult le-au schimbat operaţiile estetice pe vedetele din România
China ne bate și la diesel! A creat un motor REVOLUȚIONAR
S-a realizat al doilea transplant de rinichi de porc către un pacient uman
Omul care a spus ADEVĂRUL despre Zona 51 și Farfuriile Zburătoare
INTRĂ BANII pe card de astăzi, 29 APRILIE. Informația confirmată oficial în direct la TV:...
Femeile din aceste zodii vor fi marcate de succes în viața profesională. La ce vor...
Vestea tristă a momentului pentru Prințul Paul de România. Momente grele pentru descendentul familiei regale
Momente pline de emoție în familia Sterp. Getuța a făcut mărturisiri înduioșătoare despre regretata ei...
Secretul Laurei Cosoi în timpul sarcinii! Cum reușește să se mențină într-o formă de zile...
BANCUL ZILEI. Un dinamovist merge împreună cu câinele său într-un bar: - Dom’le, incredibil ce...
Un copil a găsit o piesă rară de Lego pe o plajă din Marea Britanie