Cel mai puternic uragan din ultimii 10 ani. Aproape 900 de morți în Haiti și patru în Florida. UPDATE

Cel mai puternic uragan din ultimii 10 ani. Aproape 900 de morți în Haiti și patru în Florida. UPDATE
Publicat: 09/10/2016, 10:53

UPDATE DUMINICĂ, 10:30 Uraganul Matthew a lovit Carolina de Nord și Virginia, duminică, cu rafale de vânt ce au măsurat 120 km pe oră, provocând numeroase inundații, potrivit Reuters.

UPDATE SÂMBĂTĂ, 18:20 Uraganul Matthew a scăzut în intensitate, după ce a provocat, sâmbătă, inundații majore și pene de curent pe întreaga coasta sud-estică a SUA, unde cel puțin 1,5 milioane de americani au rămas fără electricitate în locuințe: 775.000 în Florida, 433.000 în Carolina de Sud și cel puțin 275.000 în Georgia, potrivit Reuters.

UPDATE SÂMBĂTĂ Cu rafale de vânt ce au măsurat aproape 195 km pe oră, uraganul a lovit, sâmbătă, statul american Florida, unde a provocat patru decese.

UPDATE SÂMBĂTĂ, 10:50 Bilanțul persoanelor decedate în Haiti a ajuns la aproape 900, iar, în Florida, uraganul a cauzat primele patru decese. Două dintre cele patru persoane au fost ucise de copacii care s-au prăbușit peste ele, iar celelalte două au murit intoxicate cu monoxid de carbon, eliberat de un generator, în timp ce se adăposteau de furtună într-un garaj, potrivit Reuters.

UPDATE 22:00 Uraganul Matthew a provocat moartea a aproape 842 de persoane și a lăsat alte sute fără adăpost în trecerea sa prin Haiti, înainte de a se îndrepta spre statul american Florida și apoi spre coasta americană a Atlanticului, informează site-ul agenției Reuters.

Matthew, primul mare uragan care afectează Statele Unite în peste zece ani, a declanșat evacuări în masă din statele Florida și Georgia, precum și din Carolina de Sud sau Carolina de Nord.

Sudul Floridei a ieșit de sub incidența celei mai grele părți a furtunii, dar președintele Barack Obama și alți oficiali solicită oamenilor să nu devină prea încrezători în fața unei furtuni ce ar putea fi catalogată drept una dintre cele mai puternice care au străbătut nord-estul statul american în peste 100 de ani.

„Aș dori doar să subliniez tuturor faptul că acesta este în continuare un uragan periculos, că există în continuare posibilitatea unei schimbări a vitezei vântului, a pierderii vieții sau a daunelor severe a proprietăților. Oamenii trebuie să urmeze în continuare instrucțiunile oficialilor locali pentru următoarele 24, 48 și 72 de ore”, a declarat Barack Obama.

UPDATE: Noul bilanț indică peste 400 de persoane decedate, potrivit BBC.

UPDATE: Guvernatorul statului Florida le-a cerut rezidenților să evacueze regiunea de urgență: „Nu există scuze. Trebuie să plecați. Evacuați, evacuați, evacuați. Această furtună vă poate omorî. Suntem contratimp”, a spus Rick Scott, potrivit The New York Times.

UPDATE: Bilanțul victimelor a urcat la 339 de persoane decedate, informează Reuters.

Uraganul Matthew, cea mai puternică furtună care a lovit zona Caraibe, în ultimul deceniu, a crescut în intensitate, joi, trecând la categoria 4 (din 5 pe scara Saffir-Simpson care măsoară intensitatea acestor fenomene meteorologice), potrivit Centrului național american pentru uragane (NHC), cu rafale de vânt ce au măsurat chiar și 223 de kilometri pe oră. Uraganul a lovit Bahamas, joi dimineața, după ce a făcut ravagii în Haiti, unde au murit 339 de persoane, iar mii de case au fost distruse. Copacii și stâlpii de înaltă tensiune au fost doborâți, dar nu au fost raportate victime în Bahamas. În schimb, cele mai multe decese din Haiti au fost înregistrate în orașele din sud.

Cel puțin 50 de oameni au murit în orașul Roche-a-Bateau, situat pe coasta sudică a peninsulei Tiburon, în statul american California, în timp ce în orașul Jeremie, 80 la sută dintre clădiri au fost distruse, iar în sudul insulei peste 30.000 de case au fost rase din temelii.

Uraganul Matthew se îndreaptă spre coasta de est a statului Florida, unde autoritățile au emis un cod de avertizare meteorologică. Președintele Barack Obama a decretat stare de urgență în Florida, Georgia și Carolina de Sud, iar peste 1,5 milioane de americani au fost îndemnați să își evacueze casele.

„Vrea să subliniez pentru toată lumea: vorbim de o furtună serioasă. Dacă există în comunitatea dumneavoastră un ordin de evacuare, vă rog să țineți cont de el”, a declarat Barack Obama.

Josh Earnest, secretarul de presă al Casei Albe, susține că oamenii de știință au catalogat acest uragan drept cea mai puternică furtună care a lovit SUA în ultimii zece ani. Potrivit NHC, uraganul Matthew ar putea avea ”un impact dezastruos” în Florida, Georgia și Carolina de Sud, unde există un risc sporit de inundații, informează Reuters.

Între timp, evacuările sunt în plină desfășurare pe coasta sud-estică a statului Florida. Biroul guvernatorului a informat că peste 1,5 milioane de americani se află în zonele ce trebuie evacuate, iar Garda de Coastă a închis marile porturi.

Persoane care locuiesc aproape de coastă deja și-au părăsit locuințele. Printre ele se numără și Lois Paul, în vârstă de 78 de ani, și soția sa care s-au adăpostit într-o școală din Brevard, Florida, luând cu ei saci de dormit, perne și haine.

„Un astfel de incident îți poate distruge casa”, a spus Lois. La rândul ei, soția sa a declarat că se teme pentru locuința lor: „Cea mai rea parte este că nu știi ce se poate întâmpla în tot acest timp în care ești plecat. Nu avem de unde să știm ce vom găsi la întoarcere”.

Reporterul BBC, Tony Brown, a relatat că a văzut, în regiunea de sud-vest a insulei Haiti, oameni în timp ce încercau să asimileze psihic cele întâmplate și să recupereze ce mai puteau din cele distruse, fără ajutorul autorităților.

Potrivit unui rezident, orașul Les Cayes a fost devastat: „La acest moment, mulți dintre cei care au rămas fără case se plimbă dintr-un loc în altul, derutați. Nu știu ce să facă”.

ONU susține că aproximativ 350.000 de locuitori ai insulei au nevoie de asistență. Potrivit unui purtător de cuvânt al Crucii Rosii Americane, Suzy DeFrancis, prioritatea o constituie restabilirea rețelelor de comunicare din insulă. „O să venim cu tehnologia necesară”, a spus aceasta.

Pe de altă parte, NASA se pregătește pentru ceea ce ar putea însemna o catastrofă pentru Centrul Spațial Kennedy din Florida, pe care l-a închis încă de miercuri. Uraganul Matthew ar putea lovi centrul de control și lansare al navelor spațiale, sub tutela NASA, vineri.

Traiectoria uraganului

Guvernatorul Floridei, Rick Scott, le-a transmis americanilor să se pregătească pentru o lovitură directă.

Urmărește Gândul.ro pe Google News și Google Showcase
O femeie de 60 de ani, cu un aspect uluitor de tânăr, a câștigat un...
Zanni este câștigătorul Survivor 2024?! Cum s-a dat de gol, după ce s-a întors din...
FOTO. Cea mai sexy femeie din lume s-a filmat în timp ce se îmbrăca! Fanii...
Simona Halep revine în Spania! Sportiva din România va evolua la Madrid Open
Prognoza meteo Accuweather actualizată | Temperaturi anormale în București, după trecerea valului saharian
Adevărul despre DECESUL lui Naomi. Ce i-a adus sfârșitul. Dezvăluiri de ultimă oră
Vreme rea în cea mai mare parte a ţării, până vineri dimineaţă. La munte sunt...
Știrea momentului despre Iliescu! Breaking news!
Trafic restricționat în Capitală, în weekend, de Florii: Ce a transmis Arhiepiscopia Bucureștilor
Alex Velea, un romantic incurabil! Şi-a scos partenera la mall şi a surprins-o în văzul...
❗Greșeala pe care mulți o fac la schimbarea ULEIULUI mașinii. Îți poate afecta mașina? ❗
USR a depus plângere pentru grup infracţional organizat împotriva „caracatiţei lui Piedone”
ADEVĂRUL despre specia Homo Sapiens, dezgropat într-un sit din...
Decizia finală privind pensiile românilor. Ciolacu a dat ordin: Din respect față de seniori
Lovitură grea pentru chef Richard. Juratul a pierdut un concurent după al treilea battle: „Am...
Turistă sfârtecată de urs pe Transfăgărășan! Scosese mâna pe geam ca să...
Getuța Sterp, mesaj pentru urmăritorii care spun că prețurile produselor de la stână sunt scumpe....
”Eu nu mai vorbesc cu ea, mă are la block” De ce l-a blocat Andreea...
BANCUL ZILEI. Polițistul la stomatolog: - Măseaua este moartă! Îi punem coroană?
Trucul simplu și rapid prin care să-ți schimbi instant viața în bine