Cel mai sângeros atac din Nairobi din ultimii 15 ani. Bilanțul atinge 59 de morți și peste 175 de răniți. Forțe speciale israeliene au intrat în centrul comercial

Cel mai sângeros atac din Nairobi din ultimii 15 ani. Bilanțul atinge 59 de morți și peste 175 de răniți. Forțe speciale israeliene au intrat în centrul comercial
Publicat: 22/09/2013, 20:57
Actualizat: 22/09/2013, 20:57

UPDATE Forțe speciale israeliene, în centrul comercial din Nairobi

Forțe speciale israeliene au pătruns în centrul comercial din Nairobi luat cu asalt de un comando islamist, pentru a salva ostaticii și răniții, a afirmat duminică o sursă din cadrul serviciilor de securitate pentru AFP.

„Israelienii tocmai au intrat și salvează ostaticii și răniții”, a declarat această sursă sub acoperirea anonimatului. Atacul asupra centrului comercial Westgate s-a soldat cu cel puțin 59 de morți și aproximativ 200 de răniți, potrivit Crucii Roșii. Un număr necunoscut de persoane sunt luate ostatice.


Cel puțin 59 de persoane au fost ucise în atacul asupra unui centru comercial din Nairobi, comis de un comando islamist, potrivit unui nou bilanț oferit duminică de ministrul kenyan de Interne, Joseph Ole Lenku, relatează AFP.

„Până în prezent avem 59 de persoane ucise”, a declarat ministrul, adăugând că alte 175 au fost rănite. Un bilanț anterior, oferit de șeful Crucii Roșii kenyene, Abbas Gullet, anunța 43 de morți și peste 200 de răniți.

Printre persoanele ucise se numără doi francezi și doi canadieni, precum și poetul și omul de stat ghanez Kofi Awoonor.

„Sunt șocat să aflu despre moartea lui Kofi Awoonor în atacul terorist de la centrul comercial din Nairobi. Ce lovitură tristă a destinului”, a declarat președintele Ghanei John Dramani Mahama, într-un comunicat.

Confruntarea între forțele de securitate și islamiști continua duminică la prânz, aceștia din urmă deținând un număr nedeterminat de ostatici.

Numărul islamiștilor ar fi cuprins între zece și 15, potrivit ministrului kenyan.

„Un anumit număr de agresori este în continuare în clădire, între zece și 15”, a declarat el. „Credem că există persoane nevinovate în clădire, de aceea operațiunea este delicată”, a explicat Joseph Ole Lenku.

Focuri de armă susținute au fost auzite în cursul dimineții în interiorul centrului comercial Westgate, înconjurat de forțele de securitate, care au primit întăriri și care au interzis accesul jurnaliștilor în zonă.

Acesta este atentatul cel mai sângeros din Nairobi de la atacul sinucigaș al Al-Qaida, în august 1998, asupra ambasadei americane, soldat cu peste 200 de morți.

Carnagiul de la Westgate a fost revendicat în cursul serii de islamiștii somalezi Shebab, care au legături cu Al-Qaida și care l-au prezentat drept o operațiune de represalii față de intervenția trupelor kenyene în Somalia.

„Ne continuăm eforturile (…). Facem tot ce putem pentru a pune capăt” tragediei, a declarat duminică dimineața pentru AFP un ofițer kenyan.

Un număr mare de soldați kenyeni cu căști și veste antiglonț, unii dintre ei purtând lansatoare de grenade, putea fi văzut în jurul Westgate.

Doi militari răniți au fost evacuați și luați de o ambulanță, a constatat un jurnalist al AFP.

Potrivit Ministerului de Interne, etajele superioare ale centrului au fost securizate, iar atacanții au fost împinși către o zonă de la parter sau subsol. Aceștia dețin un număr necunoscut de ostatici.

„Numărul ostaticilor este în continuare necunoscut, dar ei se află în mai multe locuri. Nivelurile superioare (ale centrului comercial) au fost securizate. Nu a putut fi stabilită nicio legătură (cu islamiștii)”, a declarat Centrul național pentru operațiuni catastrofale într-un mesaj postat duminică dimineață pe Twitter.

„Activitatea continuă dar nu putem precipita lucrurile”, a comentat un ofițer al armatei, aflat în apropierea perimetrului de securitate ce înconjoară centrul.

Atacatorii islamiști au pătruns sâmbătă în jurul prânzului în Westgate Mall, care era plin de persoane, semănând moarte și haos printre familiile ieșite la cumpărături și clienții cafenelor din această clădire de patru etaje.

Ei au deschis focul cu armă automată și grenade asupra mulțimii de mii de clienți și angajați ai centrului, unul dintre locurile de preferate de clasele înstărite și de expatriații din Nairobi.

Până în cursul serii, în timp ce confruntările continuau, clienții speriați și angajații traumatizați, blocați în interior, au continuat să iasă în grupuri mici, pe măsură ce forțele de ordine înaintau. Răniții și cadavrele însângerate au fost evacuați de serviciile de ajutor.

Sprijiniți de membrii în civil ai serviciilor de securitate ale cancelariilor occidentale, polițiștii și militarii kenyeni au încercat să separe cu prudență atacatorii dintr-un labirint de magazine de toate tipurile, unde este ușor să te ascunzi.

Acest centru comercial deschis în 2007 și deținut parțial de israelieni, numără restaurante, cafenele, bănci, un supermarket și un cinematograf multiplex care atrag mii de persoane zilnic.

Într-o capitală cunoscută ca un „hub” al Africii de Est, unde locuiesc numeroși expatriați răspândiți în toată regiunea, locul era citat frecvent de firmele de securitate drept o posibilă țintă pentru grupările ce au legături cu Al-Qaida, cum sunt insurgenții Shebab.

Configurația locului – terase mari care dau spre stradă, intrări multiple, parcare aeriană și subterană – se preta unui atac.

Washingtonul a denunțat un act „nedem”. Președinția franceză a denunțat un „atentat laș”, în timp ce membrii Consiliului de Securitate al ONU l-au condamnat unanim. Șefa diplomației europene, Catherine Ashton, s-a declarat „oripilată” de atac și a transmis condoleanțe familiilor victimelor.

„Kenya nu se va lăsa intimidată de terorism”, a reacționat în cursul nopții președintele Uhuru Kenyatta, care a precizat că „a pierdut personal membri ai familiei” în această dramă.

Pe contul lor de Twitter și apoi printr-un comunicat, islamiștii Shebab au justificat atacul ca represalii față de intervenția armatei kenyene care durează deja de doi ani în sudul Somaliei împotriva grupării islamiste, amintind că au „avertizat Kenya în numeroase rânduri”.

„Ceea ce văd kenyenii la Westgate este justiția punitivă pentru crimele comise de soldații lor” în Somalia, „împotriva musulmanilor”, au scris ei.

„Mesajul pe care noi îl trimitem Guvernului și populației kenyene este și va fi mereu același: retrageți-vă toate forțele din țara noastră”, au adăugat ei pe contul lor de Twitter, care a fost suspendat în cursul nopții.

Armata kenyană a intrat în Somalia în 2011 și de atunci a rămas în sudul țării, în cadrul unei forțe africane ce susține Guvernul somalez în lupta sa cu islamiștii.

„Doar necredincioșii au fost uciși”, au pretins Shebab, afirmând că „mujahedinii” lor au protejat musulmanii prezenți la fața locului, „escortându-i” afară din centru.

Tags:
Urmărește Gândul.ro pe Google News și Google Showcase
O regină a frumuseții a fost găsită de mafioți după ce a dezvăluit pe Instagram...
Ce a putut să scrie o tânără din Gorj pe salata boeuf, de Paşte? Au...
FOTO. Andreea Prisăcariu, imagine controversată, în costum de baie, în Vinerea Mare! Rebela tenisului românesc...
El este fotbalistul român care a murit în accidentul cumplit de la Băița. Denis nu...
Un român a vrut să fure bani dintr-un bancomat din Italia și a rămas fără...
Anunţ trist despre Florin Piersic, direct din spital, de Paşte! Din păcate, nu se pune...
Meniu de Paște al Nadiei Comăneci. Ce nu lipsește niciodată de pe masa de sărbătoare:...
Cine este poliţistul mort în accidentul de motocicletă din Galaţi. Deviza în viață a lui...
Ce conținea peștele mâncat de fetița de 4 ani și bunica ei, decedate după ziua...
Cum arată și cât costă casa lui Nea Florică, celebru pentru replica „Mi-a dat pachet”!...
Amante celebre din showbiz-ul românesc! Unele au ajuns în faţa altarului, altele au rămas doar...
La cât timp se face verificarea uleiului? Un detaliu foarte important
Protest în Ungaria. Mii de oameni s-au adunat la un miting organizat de rivalul lui...
Omul care A INVENTAT cea mai folosită armă din lume! „Era NEBUN, dar...
ADIO, maestre! A murit Căpitanul din Titanic și Regele din Stăpânul Inelelor
Arpad Paszkany, un iepuraș de lux. Ce cadou i-a cumpărat iubitei mai tinere cu 25...
Aceste zodii vor avea parte de iubire adevărată în săptămâna 6-11 mai 2024. Ce surprize...
Georgiana Lobonț a izbucnit în plâns! "Bebelușii mei..."
Roberta și Julia își aruncă săgeți în Casa Iubirii! Patrick, pe post de arbitru: „Diferența...
Carmen Tănase, la un pas de a rămâne paralizată. Ce diagnostic crunt i-au pus medicii
BANCUL ZILEI. Profesorul:- Bulă, poți sa-mi spui ce înseamnă abstract?
Cum a schimbat Charles Darwin înțelegerea evoluției pe Pământ