Cel puțin 160 de morți și dispăruți în Mexic, din cauza celor două furtuni

Cel puțin 160 de morți și dispăruți în Mexic, din cauza celor două furtuni
Publicat: 20/09/2013, 15:54
Actualizat: 02/02/2019, 02:00

Furtunile care se succed timp de cinci zile în Mexic, venind dinspre oceanele Pacific și Atlantic, s-au soldat deja cu cel puțin 160 de morți și dispăruți, potrivit unui nou bilanț al Protecției Civile, publicat joi, relatează AFP.

„În prezent am numărat 97 de morți” pe coastele de est și vest ale țării, a declarat coordonatorul național al Protecției Civile Luis Felipe Puente, la postul de televiziune Foro TV.

De asemenea, 68 de persoane au fost date dispărute.

Depresiunea tropicală Manuel a atins din nou, joi dimineața, coasta de nord-vest a Mexicului, în apropiere de statul Sinaloa, ca uragan de categoria 1 (pe o scară cu 5 nivele), înainte de a deveni o furtună tropicală, a anunțat Centrul Național american pentru Uragane (CNH).

Potrivit CNH, Manuel ar urma să provoace „ploi torențiale în zona central-vestică a Mexicului”.

Conducerea statului mexican Sinaloa a ordonat închiderea școlilor și evacuarea orașului de pescari Yameto, înaintea de sosirea uraganului.

În timp ce încă era o furtună tropicală, Manuel a atins duminică sud-vestul Mexicului, simultan cu furtuna Ingrid în estul țării, provocând ploi torențiale, alunecări de teren și inundații pe o mare parte a teritoriului țării. Echipele de salvare încă nu pot ajunge în localitatea La Pintada (statul Guerrero), în sudul Mexicului, unde președintele mexican Enrique Peña Nieto a anunțat că 58 de persoane sunt date dispărute în urma unei mari alunecări de teren, care s-a produs luni seara.

„Nu există posibilitatea de a începe lucrările de salvare în La Pintada”, a declarat joi ministrul de Interne, Miguel Angel Osorio Chong. În acest sat mic, de aproximativ 400 de locuitori, „continuă să plouă și dacă intervenim, există riscul prăbușirii a jumătate din deal”, a declarat acesta pentru postul de radio MVS.

Ediberto Tabarez, primar al localității Atoyac de Alvarez, municipalitatea în administrarea căreia se află comuna La Pintada, a declarat pentru AFP că au fost găsite cel puțin 15 cadavre, după distrugerea a peste 20 de case. Pentru moment, Guvernul nu a putut să confirme această informație și a declarat că dispune doar de mărturii care anunță cinci morți, recuperați de la fața locului.

Supraviețuitorii aduși miercuri cu elicopterul la Acapulco au povestit că avalanșa enormă de noroi, care a îngropat case, biserica și școala acestei mici comunități sărace din munți, a fost precedată de un zgomot asemănător cu cel al unei bombe.

– Comunități indigene izolate

„Peste jumătate din La Pintada s-a prăbușit, doar câteva case au mai rămas”, relatează Maria Carmen Catalan, în vârstă de 27 de ani.

Primele echipe de salvare au sosit cu elicopterul și au reușit să evacueze 337 de persoane, prioritate având femeile, copiii și bolnavii, a declarat Osorio Chong. Numai 45 de bărbați și câțiva salvatori se mai aflau joi dimineață, la fața locului.

Potrivit Centrului pentru Drepturile Omului din regiunea montană, o asociație din statul Guerrero, „sute de comunități indigene nu pot comunica din cauza condițiilor meteorologice”. Asociația a menționat mai multe alte sate din Guerrero, unde din cauza intemperiilor ar fi murit mai mulți adulți și copii.

Asociația denunță absența coordonării între autoritățile naționale, regionale și municipale.

Osorio Chong a răspuns acestor critici, asigurând că Guvernul „va verifica veridicitatea acestor afirmații”. Însă el a subliniat că „în anumite comunități nu se poate ajunge nici pe cale aeriană, nici pe cale terestră”.

Ministrul mexican a precizat că „16 elicoptere transportă alimente în comunități și municipalități, însă unele transmit că nu pot ateriza” din cauza ploilor continue.

La Acapulco, portul turistic al statului Guerrero, de unde nu se mai poate pleca pe cale terestră, evacuarea turiștilor blocați continuă pe cale aeriană.

Potrivit lui Osorio Chong, aproximativ 11.500 de turiști, din cei 40.000, blocați începând din acest weekend în stațiunea balneară, au putut fi transportați la Mexico.

Tags:
Urmărește Gândul.ro pe Google News și Google Showcase
Trupul unei tinere a fost turnat în beton în urmă cu peste 50 de ani....
Polițista care a luat mită de la Lidia Buble, condamnată definitiv! Ce pedeapsă a primit...
FOTO. Cât de bine arată cea mai frumoasă hocheistă din lume!
Simona Halep revine în Spania! Sportiva din România va evolua la Madrid Open
SUA au cumpărat 81 de avioane sovietice de la un aliat al lui Putin cu...
Reghe cere sprijinul instanței: 'Trebuie să înceteze această hărțuire!' Poliția nu confirmă urmărirea penală împotriva...
Cum a rămas, de fapt, Gina Pistol însărcinată. Nu mai avea nicio speranță: „Smiley mi-a...
Românul care a cumpărat un avion de pasageri şi-l transformă în restaurant. Momentul în care...
Tragedie în România! A MURIT
Cum va fi vremea în luna mai! Specialiștii de la ANM preconizează o perioadă imprevizibilă...
Wow sau Bau? Cât de mult le-au schimbat operaţiile estetice pe vedetele din România
Filtru de particule înfundat se REPARĂ sau se ARUNCĂ? Ce durată de viață are DPF?
S-a realizat al doilea transplant de rinichi de porc către un pacient uman
Cea mai BOGATĂ actriță de la Hollywood! „Puțină lume știe despre mine că...
România, obligată să respecte. Ordin UE privind BANII. S-a votat luni, 29 aprilie
Artist internațional, filmat într-o ipostază neașteptată, la Costinești. Este urmarit de zeci de milioane de...
Vlăduța Lupău, imagini ireale! Cum arăta cântăreața. Adevărul despre operațiile ei
Robi, hotărât să lupte pentru Roberta! Concurentul nu este impresionat de chimia dintre Roberta și...
"M-am săturat". David Pușcaș a ajuns la capătul puterilor. Ce piedici întâmpină fiul adoptiv al...
BANCUL ZILEI. Doctorul către Bulă: - Am o singură nelămurire… Dacă te-ai duce seara acasă,...
Astronomii au descoperit cum s-a format „inima” de pe Pluto