Cel puțin 37 de morți și 125 de răniți într-un atentat cu mașină-capcană în centrul Ankarei. VIDEO cu momentul EXPLOZIEI

Publicat: 14/03/2016, 10:34

Ministrul Sănătății Mehmet Muezzinoglu a anunțat anterior că 30 de persoane au fost ucise la locul atentatului, iar alte patru au murit la spital.

Potrivit unui oficial guvernamental, autoritățile cred că atacul de duminică a fost comis de două persoane – un bărbat și o femeie – și îl atribuie militanților kurzi.

Poliția a reținut luni, la Adana (sud), zeci de militanți suspecți, potrivit agenției de stat Anadolu.

Este vorba despre al doilea atac sângeros – comis în capitala turcă și atribuit kurzilor – în mai puțin de o lună, iar președintele turc Recep Tayyip Erdogan a promis să „îngenuncheze terorismul”.

ȘTIREA INIȚIALĂ.Explozia a avut loc în contextul în care forțele de securitate din Turcia se pregăteau să lanseze o operațiune de amploare împotriva militanților kurzi, în două localități cu populație majoritar kurdă, după ce autoritățile au impus restricții de circulație, determinându-i pe unii locuitori să fugă.

Deflagrația, auzită pe o rază de câțiva kilometri, a proiectat o adevărată ploaie de fragmente în flăcări, într-o zonă situată la câteva sute de metri de sediile ministerelor Justiției și Internelor, unui tribunal și fostului sediu al Biroului premierului turc.

„Aceste atacuri, care ne amenință integritatea țării și solidaritatea națiunii, nu ne slăbesc voința de a lupta împotriva terorismului, ci ne întăresc hotărârea”, a declarat, citat într-un comunicat, președintele turc Recep Tayyip Erdogan.

Atacul nu a fost revendicat, însă doi oficiali din cadrul serviciilor de securitate au declarat că primele elemente ale anchetei sugerează implicarea Partidului Muncitorilor din Kurdistan (PKK), considerat de Ankara organizație teroristă, sau a unei frupări afiliate acestuia.

Ministrul de Interne Efkan Ala a declarat că numele organizației responsabile probabil va fi dezvăluit luni, odată cu încheierea primelor investigații.

„S-au făcut descoperiri importante”, a declarat el, fără să ofere alte detalii, la finalul unei reuni cu premierul Ahmet Davutoglu, șeful serviciilor de informații și reprezentanți ai serviciilor de securitate.

„În această (duminică) seara, civili care așteptau într-o stație de autobuz au fost vizați de un atentat terorist comis cu ajutorul unei mașini-capcană”, a adăugat ministrul de Interne.

Atacul a avut loc la două zile după ce Ambasada Statelor Unite la Ankara a avertizat că exista riscul unui atentat vizând clădiri publice în cartierul Bahcelievler, situat la câțiva kilometri de locul exploziei.

Potrivit ministrului Sănătății Mehmet Muezzinoglu, 30 de persoane au fost ucise la locul atentatului, iar alte patru au murit la spital.

Un bilanț anterior anunța cel puțin 32 de morți

Atacul a fost comis de una sau două persoane, incluse în bilanțul morților. Alte 19 persoane rănite se află în stare critică, a adăugat Muezzinoglu.

Potrivit unei surse din cadrul poliției, atacul pare că a fost comis de două persoane – un bărbat și o femeie. Capul acesteia din urmă a fost găsit la aproximativ 300 de metri de locul exploziei.

Unul dintre reprezentanții Securității, intervievat de Reuters, a declarat că mașina-capcană folosită în atac era un BMW, provenind de la Viransehir, un oraș situat în sud-estul Turciei, o regiune cu populație majoritar kurdă, iar Șoimii Libertății din Kurdistan (TAK), o grupare afiliată PKK potrivit autorităților, se află printre principalii suspecți.

Precedentul atac cu mașină-capcană, comis pe 17 februarie într-un cartier în care se află cartierul general al armatei, Parlamentul și sediile unei serii de instituții, a fost revendicat de către TAK, care se prezintă drept o organizație disidentă a PKK.

Explozivii utilizați duminică seara erau de același tip cu cei folosiți pe 17 februarie, iar cuie și bile au fost adăugate pentru a provoca un impact cât mai mare, a adăugat această sursă din cadrul poliției.

Partidul prokurd HDP, a treia cea mai importantă formațiune în Parlamentul turc, pe care președintele Erdogan o acuză că acționează în ascuns în favoarea PKK, a condamnat un „atentat sălbatic”.

NATO își exprimă solidaritatea

Imagini filmate la fața locului surprind fragmente din care iese fum, în fața a ceea ce pare să fie intrarea într-un pasaj subteran.

Explozia a avut loc într-o intersecție foarte aglomerată și la o oră de vârf – 18.43 (18.43, ora României), a precizat postul public TRT.

Postul a adăugat că explozia a atins un autobuz care transporta aproximativ 20 de persoane, în apropierea Parcului Guven și Pieței Kizilay.

Justiția a dispus închiderea accesului la Facebook și Twitter, după ce imagini cu explozia au fost partajate pe aceste rețele de socializare.

Atacul a fost condamnat unanim în străinătate. Ministrul francez de Externe Jean-Marc Ayrault a denunțat un „Atac terorist barbar”, iar președintele rus Vladimir Putin un atentat „inuman”.

„Toți aliații NATO sunt solidari cu Turcia, hotărâți în determinarea lor de a lupta împotriva terorismului sub toate formele acestuia”, a declarat secretarul general al NATO Jens Stoltenberg.

De la începutul campaniei sale armate pentru independența kurzilor în Turcia, în 1984, PKK a vizat întotdeauna în mod direct forțele de securitate și a anunțat că nu vizează civili.

Pe de altă parte, organizația Statul Islamic (SI) a comis cel puțin patru atacuri cu bombă în Turcia, începând din iunie 2015 și până în prezent.

Urmărește Gândul.ro pe Google News și Google Showcase
Trupul unei tinere a fost turnat în beton în urmă cu peste 50 de ani....
Bucurie mare în showbiz ❤️ ❤️ Fosta asistentă de la Acces Direct este însărcinată pentru...
FOTO. Cât de bine arată cea mai frumoasă hocheistă din lume!
Simona Halep revine în Spania! Sportiva din România va evolua la Madrid Open
SUA au cumpărat 81 de avioane sovietice de la un aliat al lui Putin cu...
BOMBĂ la Survivor! Cum a TRIŞAT Iancu Sterp cu ajutorul fratelui său! Descalificat înainte de...
Cum a rămas, de fapt, Gina Pistol însărcinată. Nu mai avea nicio speranță: „Smiley mi-a...
O rezervaţie de bujori unică în Europa se află în România. E situată pe cel...
Tragedie în România! A MURIT
Irinuca Columbeanu se întoarce în România! Ce spune Irinel Columbeanu despre vizita fiicei sale: „Nu...
Wow sau Bau? Cât de mult le-au schimbat operaţiile estetice pe vedetele din România
Filtru de particule înfundat se REPARĂ sau se ARUNCĂ? Ce durată de viață are DPF?
S-a realizat al doilea transplant de rinichi de porc către un pacient uman
Rezervor URIAȘ de apă, găsit ADÂNC sub suprafața Pământului
Decizie pentru cei care au PERMIS CATEGORIA B. Klaus Iohannis a promulgat legea chiar acum
Femeile din aceste zodii vor fi marcate de succes în viața profesională. La ce vor...
Vlăduța Lupău, imagini ireale! Cum arăta cântăreața. Adevărul despre operațiile ei
Robi, hotărât să lupte pentru Roberta! Concurentul nu este impresionat de chimia dintre Roberta și...
"M-am săturat". David Pușcaș a ajuns la capătul puterilor. Ce piedici întâmpină fiul adoptiv al...
BANCUL ZILEI. Doctorul către Bulă: - Am o singură nelămurire… Dacă te-ai duce seara acasă,...
Cum salvăm planeta alegând să consumăm un alt tip de pește decât cel de obicei?