Cel puțin 70 de morți într-un dublu atentat sinucigaș, în fața unei biserici din Pakistan

Cel puțin 70 de morți într-un dublu atentat sinucigaș, în fața unei biserici din Pakistan
Publicat: 22/09/2013, 20:06
Actualizat: 22/09/2013, 20:07

Un dublu atentat sinucigaș comis în fața unei biserici a provocat moartea a cel puțin 70 de persoane și rănirea altor peste 100, duminică, la Peshawar, oraș mare situat în vestul Pakistanului, au anunțat autoritățile locale, citate de AFP.

Acesta este unul dintre cele mai sângeroase atacuri comise vreodată împotriva creștinilor din Pakistan, țară musulmană în proporție de 95 la sută. Creștinii reprezintă aici aproximativ 3 la sută din populație și au devenit victimele discriminării, dar sunt rareori vizați de atentate.

Atacul, care încă nu fusese revendicat duminică, a vizat Biserica Toți Sfinții din Peshawar, la încheierea slujbei de duminică.

Doctorul Arshad Javed de la spitalul Lady Reading, principalul spital public din Peshawar, a declarat pentru AFP că 72 de persoane au fost ucise și peste 100 au fost rănite în atentat.

Ministrul Sănătății din provincie, Shaukat Ali Yousufzai, a confirmat acest bilanț și a declarat pentru AFP că Guvernul provincial a decretat doliu de trei zile.

Nord-vestul Pakistanului este un bastion al numeroaselor grupări rebele islamiste, între care Mișcarea talibanilor din Pakistan (TTP), autoarea a numeroase atentate, dintre care unele împotriva minorităților religioase, soldate în total cu peste 6.000 de morți din 2007.

Atacul de duminică generează temeri că pakistanezii de confesiune creștină, în mod tradițional săraci și victime ale discriminării, cărora le sunt rezervate meserii mediocre (în special de curățenie) și care trăiesc deseori în suburbii sărace, ar putea fi din ce în ce mai vizați de atentate.

Doi kamikaze și-au detonat explozibilul pe care îl purtau asupra lor la ieșirea de la slujba de duminică, în timp ce peste 400 de creștini ieșeau din biserică, potrivit martorilor oculari.

„O explozie puternică m-a aruncat la pământ, și, imediat ce mi-am revenit, a avut loc o a doua și am văzut răniți peste tot în jur”, a povestit pentru AFP unul dintre ei, Nazir Khan, un învățător în vârstă de 50 de ani.

„Majoritatea răniților sunt în stare critică”, declarase anterior un oficial din cadrul administrației orașului, Sahibzada Anees.

Autoritățile știau că această biserică ar putea fi atacată și au mobilizat special forțe de securitate în jurul ei, a adăugat Anees. „Încă suntem în faza operațiunilor de salvare, dar când aceasta se va încheia, vom ancheta pentru a afla ce nu s-a făcut” pentru garantarea securității, a precizat el.

În fața bisericii, unii apropiați ai victimelor au scandat plângând sloganuri ostile poliției, considerată incapabilă să evite acest atac. Alții au blocat una dintre străzile principale ale orașului cu cadavrele victimelor, pentru a denunța aceste asasinate.

Premierul pakistanez Nawaz Sharif a condamnat ferm acest atentat. „Teroriștii nu au religie, luarea drept țintă a unor persoane nevinovate contravine preceptelor islamului și tuturor celorlalte religii”, a subliniat el într-un comunicat, exprimându-și solidaritatea față de comunitatea creștină.

„Aceste acte teroriste crude arată starea de spirit brutală și inumană a teroriștilor”, a adăugat Sharif, al cărui Guvern a propus recent negocieri de pace cu talibanii din cadrul TTP pentru a pune capăt violențelor.

Violențele interconfesionale s-au intensificat în ultimii ani în Pakistan, în special o serie de atentate sinucigașe care a vizat minoritatea șiită (ce reprezintă aproximativ 20 la sută din populație), revendicate de Lashkar-e-Janghvi, o grupare armată apropiată TTP și Al-Qaida. Dar până în prezent, creștinii nu au fost vizați.

Violențele anticreștine din Pakistan s-au limitat la ciocniri între comunitățile locale, adeseori după ce creștinii au fost acuzați de blasfemie împotriva islamului.

Principalul acces de violență a avut loc în 2009 la Gojra, în provincia Pendjab (est), unde o mulțime musulmană furioasă a ars 77 de case ale creștinilor și a ucis șapte dintre ei după zvonurile privind profanarea Coranului.

Dar criticii legii care incriminează blasfemia în Pakistan, unde o astfel de infracțiune este pasibilă de pedeapsa cu moartea, apreciază că aceasta este folosită de multe ori pentru a rezolva conflicte locale, în special funciare. Anul trecut, o tânără creștină, Rimsha Masih, a petrecut trei săptămâni în închisoare după ce a fost acuzată de blasfemie. Ea a fost ulterior dezvinovățită, dar de atunci s-a refugiat împreună cu rudele sale în Canada.

Urmărește Gândul.ro pe Google News și Google Showcase
După ce a câștigat 1 milion $ la loterie, o femeie s-a gândit să mai...
Cronica unui 'blat' anunțat. Motivul real pentru care Zanni a fost eliminat și adus înapoi...
FOTO. Antonia, ce apariție! Nimeni nu se gândea că o va vedea așa
Simona Halep revine în Spania! Sportiva din România va evolua la Madrid Open
Imagini demențiale cu prezentatorul PRO TV: s-a cherchelit, a făcut show, iar finalul e fabulos!
A crezut că a BĂUT peste măsură și a ajuns la spital. Medicii, ȘOCAȚI de...
Vremea 6 mai - 3 iunie 2024. La începutul săptămânii viitoare, temperaturile vor depăși 26...
Ce conținea peștele mâncat de fetița de 4 ani și bunica ei, decedate după ziua...
În ce stare se află Florin Piersic după ce ar fi contactat o bacterie nosocomială!...
Poveştile de iubire care au rămas doar o amintire! Imagini tari cu Gina Pistol, Răzvan...
La cât timp se face verificarea uleiului? Un detaliu foarte important
Avertismentul sumbru şi profetic al lui Macron pentru Europa, o regiune în pericol de moarte...
Erupție GIGANTICĂ pe Soare! Radiațiile AU AJUNS deja pe Pământ
OBLIGAȚIE totală pentru toți cei care au CONT LA BANCĂ. Regulile au venit direct de...
Au început lucrările la o autostradă vitală pentru România. S-a forat primul kilometru de tunel
Ce a putut să găsească o tânără într-un burger de pui cumpărat de la un...
Se spală rufe azi, în Joia Mare? Ce spun preoții
Mioara Velicu rememorează copilăria autentică de la sat: „Am crescut într-o familie cu 8 copii....
Ce a declarat Florin Piersic de pe patul de spital: "Asta e cel mai important"
BANCUL ZILEI. Profesorul:- Bulă, poți sa-mi spui ce înseamnă abstract?
Telescopul Gemini a făcut o descoperire neașteptată despre stelele binare gigantice