• Publicat:
Internațional

Cele cinci PRINCIPII pe care Europa trebuie să le respecte cu Rusia, convenite de UE

Cele cinci PRINCIPII pe care Europa trebuie să le respecte cu Rusia, convenite de UE
Miniștrii de Externe ai statelor membre ale Uniunii Europene au convenit în mod unanim asupra a "cinci principii directoare" ale politicii blocului față de Rusia, relatează postul Radio Free Europe-Radio Liberty online.

Anunțul a fost făcut luni de către Înaltul Reprezentant UE pentru Politică Externă Federica Mogherini, în urma unei reuniuni cu cei 28 de miniștri europeni.

În primul rând Rusia trebuie să respecte și să implementeze deplin acordurile de la Minsk, încheiate în februarie 2015, iar Bruxellesul nu va recunoaște anexarea „ilegală”, în martie 2014, a Peninsulei ucrainene Crimeea de către Rusia, a declarat Mogherini.

Consolidarea relațiilor UE „cu partenerii noștri din (Europa de) Est și alți vecini, inclusiv din Asia Centrală” și independența energetică a Uniunii reprezintă totodată principii.

Șefii diplomațiilor au recunoscut, de asemenea, necesitatea unui „angajament selectiv cu Rusia în probleme de politică externă” precum războiul din Siria și lupta împotriva terorismului, a precizat Mogherini.

„Voința unei susțineri tot mai mari a societății civile ruse” este al cincilea principiu convenit luni a mai declarat șefa diplomației europene.

Inchide