Chevron pleacă din Bulgaria, după ce Parlamentul i-a blocat activitatea. Ce planuri are compania în România

Chevron pleacă din Bulgaria, după ce Parlamentul i-a blocat activitatea. Ce planuri are compania în România
Publicat: 28/05/2014, 11:47
Actualizat: 01/02/2019, 07:53

Potrivit cotidianului Pressa, expertul bulgar în domeniul energiei Ilian Vasilev, care are legătură cu activitatea Chevron în Bulgaria, a confirmat informația.

Noua strategie a companiei se va concentra pe țări din Europa Centrală și de Est precum Polonia, România și Ucraina, care asigură condiții favorabile pentru investițiile riscante ale Chevron, a spus Vasilev.

Chevron nu a putut să urmeze „modelul din Bulgaria” și să implementeze metode eficiente pentru „motivarea” cercurilor politice și a oficialilor guvernamentali, a scris Vasilev pe blogul său, potrivit agenției Focus. Vasilev a fost în trecut ambasadorul Bulgariei la Moscova.

În iulie 2011, Chevron a câștigat o licitație pentru un contract pe cinci ani vizând operațiuni de prospectare și explorare pentru identificarea de gaze de șist pe un teritoriu de 440.000 de hectare, scrie Novinite.

În ianuarie 2012, Parlamentul bulgar a impus un moratoriu asupra explorării pentru gaze de șist folosind procesul de fracturare hidraulică și a blocat astfel activitatea Chevron în Bulgaria.

Potrivit estimărilor agenției pentru informație în domeniul energiei din SUA, Bulgaria are resurse potențiale de gaze de șist totalizând circa 480 de miliarde de metri cubi și 180 de milioane de barili de petrol de șist.

În România, Chevron a început în luna mai forajul de explorare a gazelor de șist în comuna vasluiană Pungești, după cinci luni de la demararea lucrărilor de amenajarea a platformei pe care este amplasată sonda, compania susținând că lucrările se desfășoară „într-un mod sigur și responsabil față de mediul înconjurător”.

Lucrările de explorare a gazelor de șist sunt derulate de Chevron în extravilanul satului vasluian Siliștea din comuna Pungești, fiind prima zonă din România unde compania petrolieră a început prospecțiunile pentru identificarea unor posibile zăcăminte neconvenționale.

Chevron România mai deține alte trei acorduri de mediu în județul Vaslui pentru explorarea gazelor de șist în localitățile Păltiniș – Băcești, Popeni – Găgești și Puiești. De asemenea, compania petrolieră a mai obținut, în urmă cu o lună, și cea de-a doua autorizație de construire pentru amplasarea unei noi sonde de explorare, în perimetrul deținut la Puiești.

După ce compania Chevron a obținut, în 3 octombrie 2013, autorizație de construire pentru amplasarea în județul Vaslui a primei sonde de explorare a gazelor de șist în România, la Pungești au avut loc mai multe proteste violente ale localnicilor.

Urmărește Gândul.ro pe Google News și Google Showcase