Chile: O persoană non-binară a obținut prima carte de identitate cu „genul X” din țară

Chile: O persoană non-binară a obținut prima carte de identitate cu „genul X” din țară
Sursa foto: theclinic.cl
Publicat: 26/10/2022, 16:03

Shane Cienfuegos este prima persoană non-binară care a primit un document de identitate neutru din punct de vedere al genului în Chile. Astfel, la rubrica „gen” din cartea sa de identitate este trecut „X”.

Shane spune că simte o mare responsabilitate după ce a obținut această victorie.

„Este dificil să fii primul. Am simţit o mare greutate pe umeri la primirea documentului”, a spus Shane, în vârstă de 29 de ani, la zece zile după ce și-a primit noul act de identitate de la un registru civil din Santiago de Chile.

Cienfuegos a dus o bătălie juridică timp de nouă ani pentru a primi, în sfârșit, pe 14 octombrie, un act de identitate care reflectă modul în care se identifică din punct de vedere al genului.

Aceasta este prima carte de identitate emisă în Chile care nu identifică titularul său ca fiind nici „bărbat”, nici „femeie”, potrivit France24.

„Aceasta nu este victoria lui Shane, este o victorie colectivă”, a spus Cienfuegos despre persoanele non-binare și transgender din această țară conservatoare, cu majoritate catolică, unde persoanele LGBT sunt încă ținta discriminării și violenței.

„Persoanele trans nu mor din cauza diabetului sau a atacurilor de cord”

Cienfuegos, care preferă ca cei din jur să folosească apelativul „ea” la adresa sa, spune că a fost inclusiv victima unor tentative de omor și că a fost victima hărțuirii încă de la o vârstă foarte fragedă.

„A trebuit să lupt pentru viața mea pe stradă, de nu știu câte ori. Am supraviețuit. Am devenit dură ca să pot să supraviețuiesc unui sistem crud, dezumanizant. Principala cauză a deceselor persoanelor trans este crima. Noi nu murim de diabet sau atacuri de cord, murim pentru că suntem uciși, pentru că ne sinucidem din cauza violenței”, a povestit Shane la Centrul Cultural din Las Condes, Santiago, la lansarea autobiografiei sale.

În 2021, 1.114 plângeri de discriminare împotriva lesbienelor, gay-ilor, bisexualilor şi transsexualilor (LGBTQ) au fost înregistrate în Chile, dintre care 127 împotriva unor transsexuali, potrivit unei anchete a Mişcării Integrării şi Eliberării Homosexuale.

Şi alte ţări autorizează ”genul X” în documente de identitate – Australia din 2011, căreia i s-au alăturat Pakistanul, Nepalul, Noua Zeelandă, Canada, Germania, Argentina şi Statele Unite în aprilie.

Urmărește Gândul.ro pe Google News și Google Showcase