Chișinăul avertizează că este pregătit să riposteze unui eventual atac separatist transnistrean

Chișinăul avertizează că este pregătit să riposteze unui eventual atac separatist transnistrean
Republica Moldova este pregătită să riposteze în cazul unui atac al separatiștilor transnistreni, avertizează ministrul moldovean al Apărării, Vitalie Marinuța, pe fondul tensiunilor generate de hotărârea Tiraspolului referitoare la "frontiera de stat" a Transnistriei.
Publicat: 19/06/2013, 21:24
Actualizat: 29/03/2019, 10:58

Republica Moldova este pregătită să riposteze în cazul unui atac al separatiștilor transnistreni, avertizează ministrul moldovean al Apărării, Vitalie Marinuța, pe fondul tensiunilor generate de hotărârea Tiraspolului referitoare la „frontiera de stat” a Transnistriei.

„Da, situația este tensionată, și nu de ieri, de azi. Este tensionată de ani buni, dar, luând în considerare ultimele evoluții, în special promulgarea legii cu privire la așa-numita frontieră de stat a Transnistriei, se schimbă puțin accentele și în soluționarea conflictului transnistrean. Totodată, cred că nu trebuie să trecem la isterie sau la panică în legătură cu un potențial conflict militar. Eu sunt ferm convins că nu sunt premise pentru un conflict militar, asta pentru că potențialul, atât a așa-numitelor forțe transnistrene, cât și al contingentului rus din regiunea transnistreană a Republicii Moldova, nu permite declanșarea unui conflict militar. Interesele, necesitățile lor, la momentul actual, nu sunt în favoarea unui conflict militar”, a declarat Vitalie Marinuța, citat de Jurnal de Chișinău.

Ministrul moldovean al Apărării a adăugat că nici Transnistria nu este pregătită pentru un conflict militar și nici Rusiei nu i s-ar permite suplimentarea contingentului militar din Transnistria. „Armata națională moldoveană are capabilitățile necesare pentru a-și îndeplini misiunile constituționale și alte misiuni. (…) Însă situația nu poate degenera într-un conflict militar. Provocări, altele decât cele de ordin militar, sunt convins că vor fi, intensitatea lor va spori pe parcursul verii și în special la toamnă, dar excludem provocările cu caracter militar. În primul rand, potențialul armatei transnistrene nu le permite declanșarea unui conflict militar și, mai ales, nu permite continuarea acestei acțiuni de unii singuri. Pe de altă parte, nu cred că Federația Rusă are interes, în acest moment, să susțină un astfel de conflict, pentru că pierderile pe plan internațional ar fi mai mari decât un eventual câștig. Și, nu în ultimul rând, Federația Rusă deține în regiune un contingent foarte mic, incapabil să ducă la bun sfârșit un eventual atac militar, iar o eventuală suplimentare a forțelor este împiedicată de Ucraina, care deține președinția OSCE”, crede ministrul moldovean.

La rândul său, Vladimir Voronin, liderul Partidului Comuniștilor din R.Moldova, afirmă că autoritățile de la Chișinău exagerează cu ipoteza unui nou conflict separatist, în pofida deciziei Tiraspolului de aprobare a legii „frontierei de stat”. Situația actuală este generată de „lenevia mentală a guvernanților de la Chișinău, care au știut să se întâlnească cu liderul de la Tiraspol doar la meciuri de fotbal sau la concerte”, a spus Voronin, citat de PRO TV Chișinău.

Evgheni Șevciuk, liderul regimului separatist de la Tiraspol, a semnat pe 10 iunie un decret intitulat „frontiera de stat a Transnistriei”, ce ar urma să intre în vigoare în 14 zile. În limitele așa-numitor frontiere ale Transnistriei este inclus orașul Bender (Tighina), cu trei sate, printre care se numără și Varnița.

Statele Unite au condamnat orice acțiune unilaterală a părților implicate în conflictul transnistrean, pledând pentru o soluționare politică a crizei transnistrene, cu un statut special pentru regiune în cadrul frontierelor Republicii Moldova, a anunțat ambasada SUA la Chișinău. Potrivit unui comunicat al ambasadei SUA la Chișinău, Statele Unite susțin declarația președintelui în exercițiu al Organizației pentru Securitate și Cooperare în Europa, Leonid Kojara, în legatură cu așa-numitul decret al autorităților transnistrene cu privire la „frontiera de stat” a Transnistriei. Președintele OSCE și-a exprimat îngrijorarea cu privire la consecințele negative pe care le-ar putea avea documentul respectiv pentru procesul de soluționare a conflictului transnistrean. „Aprobarea unilaterală a documentelor este în contradicție cu unele prevederi ale Acordului privind principiile de reglementare pașnică a conflictului din regiunea transnistreană a Republicii Moldova din 21 iulie 1992, precum și cu alte acorduri convenite anterior de către părți”, a subliniat ministrul ucrainean de Externe, Leonid Kojara, într-un comunicat oficial postat pe site-ul OSCE.

Urmărește Gândul.ro pe Google News și Google Showcase
O femeie de 60 de ani, cu un aspect uluitor de tânăr, a câștigat un...
Zanni este câștigătorul Survivor 2024?! Cum s-a dat de gol, după ce s-a întors din...
FOTO. Cea mai sexy femeie din lume s-a filmat în timp ce se îmbrăca! Fanii...
Simona Halep revine în Spania! Sportiva din România va evolua la Madrid Open
Prognoza meteo Accuweather actualizată | Temperaturi anormale în București, după trecerea valului saharian
Adevărul despre DECESUL lui Naomi. Ce i-a adus sfârșitul. Dezvăluiri de ultimă oră
Vreme rea în cea mai mare parte a ţării, până vineri dimineaţă. La munte sunt...
Știrea momentului despre Iliescu! Breaking news!
Programul marilor Magazine de Paște 2024: Zilele în care supermarketurile din România vor fi închise
Alex Velea, un romantic incurabil! Şi-a scos partenera la mall şi a surprins-o în văzul...
❗Greșeala pe care mulți o fac la schimbarea ULEIULUI mașinii. Îți poate afecta mașina? ❗
USR a depus plângere pentru grup infracţional organizat împotriva „caracatiţei lui Piedone”
ADEVĂRUL despre specia Homo Sapiens, dezgropat într-un sit din...
Este complet interzis în România. Statul nu te iartă. Amendă 12.000 de lei
Lovitură grea pentru chef Richard. Juratul a pierdut un concurent după al treilea battle: „Am...
Turistă sfârtecată de urs pe Transfăgărășan! Scosese mâna pe geam ca să...
Getuța Sterp, mesaj pentru urmăritorii care spun că prețurile produselor de la stână sunt scumpe....
George Simon a devenit tată pentru prima dată. Liderul AUR este în culmea fericirii: ”M-ai...
BANCUL ZILEI. Polițistul la stomatolog: - Măseaua este moartă! Îi punem coroană?
România și pierderea Dobrogei. Ionel Brătianu: „Soarta Dobrogei nu depinde de stipulațiile păcii de la...