Chișinăul avertizează că este pregătit să riposteze unui eventual atac separatist transnistrean

Redactor:
Mihai Draghici
Republica Moldova este pregătită să riposteze în cazul unui atac al separatiștilor transnistreni, avertizează ministrul moldovean al Apărării, Vitalie Marinuța, pe fondul tensiunilor generate de hotărârea Tiraspolului referitoare la "frontiera de stat" a Transnistriei.
Republica Moldova este pregătită să riposteze în cazul unui atac al separatiștilor transnistreni, avertizează ministrul moldovean al Apărării, Vitalie Marinuța, pe fondul tensiunilor generate de hotărârea Tiraspolului referitoare la "frontiera de stat" a Transnistriei.

Republica Moldova este pregătită să riposteze în cazul unui atac al separatiștilor transnistreni, avertizează ministrul moldovean al Apărării, Vitalie Marinuța, pe fondul tensiunilor generate de hotărârea Tiraspolului referitoare la „frontiera de stat” a Transnistriei.

„Da, situația este tensionată, și nu de ieri, de azi. Este tensionată de ani buni, dar, luând în considerare ultimele evoluții, în special promulgarea legii cu privire la așa-numita frontieră de stat a Transnistriei, se schimbă puțin accentele și în soluționarea conflictului transnistrean. Totodată, cred că nu trebuie să trecem la isterie sau la panică în legătură cu un potențial conflict militar. Eu sunt ferm convins că nu sunt premise pentru un conflict militar, asta pentru că potențialul, atât a așa-numitelor forțe transnistrene, cât și al contingentului rus din regiunea transnistreană a Republicii Moldova, nu permite declanșarea unui conflict militar. Interesele, necesitățile lor, la momentul actual, nu sunt în favoarea unui conflict militar”, a declarat Vitalie Marinuța, citat de Jurnal de Chișinău.

Ministrul moldovean al Apărării a adăugat că nici Transnistria nu este pregătită pentru un conflict militar și nici Rusiei nu i s-ar permite suplimentarea contingentului militar din Transnistria. „Armata națională moldoveană are capabilitățile necesare pentru a-și îndeplini misiunile constituționale și alte misiuni. (…) Însă situația nu poate degenera într-un conflict militar. Provocări, altele decât cele de ordin militar, sunt convins că vor fi, intensitatea lor va spori pe parcursul verii și în special la toamnă, dar excludem provocările cu caracter militar. În primul rand, potențialul armatei transnistrene nu le permite declanșarea unui conflict militar și, mai ales, nu permite continuarea acestei acțiuni de unii singuri. Pe de altă parte, nu cred că Federația Rusă are interes, în acest moment, să susțină un astfel de conflict, pentru că pierderile pe plan internațional ar fi mai mari decât un eventual câștig. Și, nu în ultimul rând, Federația Rusă deține în regiune un contingent foarte mic, incapabil să ducă la bun sfârșit un eventual atac militar, iar o eventuală suplimentare a forțelor este împiedicată de Ucraina, care deține președinția OSCE”, crede ministrul moldovean.

La rândul său, Vladimir Voronin, liderul Partidului Comuniștilor din R.Moldova, afirmă că autoritățile de la Chișinău exagerează cu ipoteza unui nou conflict separatist, în pofida deciziei Tiraspolului de aprobare a legii „frontierei de stat”. Situația actuală este generată de „lenevia mentală a guvernanților de la Chișinău, care au știut să se întâlnească cu liderul de la Tiraspol doar la meciuri de fotbal sau la concerte”, a spus Voronin, citat de PRO TV Chișinău.

Evgheni Șevciuk, liderul regimului separatist de la Tiraspol, a semnat pe 10 iunie un decret intitulat „frontiera de stat a Transnistriei”, ce ar urma să intre în vigoare în 14 zile. În limitele așa-numitor frontiere ale Transnistriei este inclus orașul Bender (Tighina), cu trei sate, printre care se numără și Varnița.

Statele Unite au condamnat orice acțiune unilaterală a părților implicate în conflictul transnistrean, pledând pentru o soluționare politică a crizei transnistrene, cu un statut special pentru regiune în cadrul frontierelor Republicii Moldova, a anunțat ambasada SUA la Chișinău. Potrivit unui comunicat al ambasadei SUA la Chișinău, Statele Unite susțin declarația președintelui în exercițiu al Organizației pentru Securitate și Cooperare în Europa, Leonid Kojara, în legatură cu așa-numitul decret al autorităților transnistrene cu privire la „frontiera de stat” a Transnistriei. Președintele OSCE și-a exprimat îngrijorarea cu privire la consecințele negative pe care le-ar putea avea documentul respectiv pentru procesul de soluționare a conflictului transnistrean. „Aprobarea unilaterală a documentelor este în contradicție cu unele prevederi ale Acordului privind principiile de reglementare pașnică a conflictului din regiunea transnistreană a Republicii Moldova din 21 iulie 1992, precum și cu alte acorduri convenite anterior de către părți”, a subliniat ministrul ucrainean de Externe, Leonid Kojara, într-un comunicat oficial postat pe site-ul OSCE.

Gigi Becali a anunţat că FCSB are un nou atacant. Basarab Panduru, dat pe spate...
A MURIT Oana Ştefănescu! Doliu uriaş în România...
FOTO. Anamaria Prodan, în costum de baie! Aparițiile ei spectaculoase sunt de nota zece
Bărbatul de 50 de ani cu care se căsătorește fiica lui VADIM TUDOR! Toată lumea...
Numai Ion Țiriac putea face asta! Miliardarul a uitat două Ferrari într-un garaj și după...
Țara din Europa pe care toată lumea a uitat-o. Nu a primit nici măcar o...
Ion Cristoiu: Unirea din 1859 n-ar fi fost posibilă dacă Imperiul Otoman n-ar fi trecut,...
BANCUL ZILEI – Răpit si violat cu sălbăticie de 10 prostituate
Când am putea reveni la normalitate. Cele mai bune și cele mai negre scenarii
A MURIT Oana Ştefănescu! Doliu uriaş în România...
Viață de bogătan! Ion Țiriac a uitat 2 Ferrari-uri într-un garaj din München. Ce s-a...
Au DISTRUS totul în calea lor! Cel mai VECHI oraș din America, o MINUNE arheologică,...
Despre Mălina Olinescu se știa că s-a sinucis, dar acum s-a aflat adevărul! Mărturie BOMBĂ,...
Horocop 25 ianuarie 2021. Zodia care își atinge obiectivele dificile
BAYWATCH: Veste tristă. Atăzi trăiește pe străzi și caută în gunoaie: „Nu mă spăl pentru...
Vestea ȘOC a momentului în România: Marea artistă A MURIT...
Theresa Ivancik, femeia cu bicepși de 40 de centimetri care este des confundată cu un...
Este oficial: Categoria de salariaţi care va putea ieşi la pensie la 57 de ani....
Ce preziceau că se va întâmpla în 2021… oamenii din 1921. E incredibil câte dintre...
ȘOC!Trebuie să ne pregătim pentru un CUTREMUR devastator. Se anunță un DEZASTRU total pentru România!
Inchide