Cifrele care arată o realitate dură. Ce se întâmplă cu refugiații orfani, ajunși la majorat în Marea Britanie

Cifrele care arată o realitate dură. Ce se întâmplă cu refugiații orfani, ajunși la majorat în Marea Britanie
Publicat: 18/04/2016, 19:23
Actualizat: 12/10/2016, 20:54

Guvernul britanic a deportat de trei ori mai mulți refugiați adolescenți în țări distruse de război și sărăcie, față de cifrele făcute publice de oficialii din ministere, arată datele de The Independent.

Organizațiile nonguvernamentale și politicienii au avertizat deja în legătură cu deciziile „de viață și de moarte” referitoare la deportarea tinerilor, hotărâri care nu sunt gestionate așa cum trebuie de un Minister de Interne dur, fără niciun control asupra situației reale. În ciuda faptului că și-au petrecut primii ani de viață în Marea Britanie, foarte mulți copii cărora le fusese garantată șederea temporară în Regat, cu statut de azilanți, sunt trimiși înapoi în țările de proveniență odată ce împlinesc 18 ani, chiar dacă nu au mai avut niciun contact cu acele teritorii de ani de zile. În replică, Ministerul britanic de Interne a transmis că tinerii deportați din țară odată cu vârsta majoratului „nu mai au nevoie de protecție”.

Miniștrii au transmis inițial că doar 151 dintre copiii refugiați și solicitanți de azil au fost trimiși, în anul 2014, în țările de proveniență după împlinirea vârstei de 18 ani. Ulterior, însă, odată cu plecarea parlamentarilor în vacanța de Paște, a fost redactată o „corectură”, adânc îngropată în documentele executivului britanic ce aduce la suprafață alte statistici cel puțin îngrijorătoare, arată jurnaliștii de la The Independent.

Astfel, noile cifre demnostrează că minimum 445 de tineri refugiați care abia împliniseră 18 ani au fost trimși înapoi în țările de origine, adică de trei ori mai mulți adolescenți decât raportaseră anterior oficialii. Măsurile mult mai dure sunt parte a unei politici de revizuire a modului în care se acordă azilul pentru refugiați, iar organizațiile de caritate au avertizat deja că schimbările reprezintă o reflecție a modului în care sistemul de oferire a azilului îi dezamăgește pe tinerii care caută sprijin în Marea Britanie.

„Acești copii cresc aici, deseori au rezultate bune la școală, iar la terminarea cursurilor sunt confuzi, înspăimântați și abandonați de țara despre care credeau că le va oferi protecție”, a spus Anna Musgrave, manager de politici publice la o organizație nonguvernamentală, pentru The Independent. „Guvernul știe foarte bine că sistemul de oferire a azilului îi dezamăgește pe tineri și că este nevoie de o reformă urgentă pentru a se asigura că toată lumea are drepturi egale”, a completat aceasta.

O cercetare realizată anul trecut de Biroul de Jurnalism Investigativ a descoperit că destinațiile în care sunt trimiși tinerii refugiați după împlinirea vârstei de 18 ani sunt zonele consacrate de conflict, precum Afganistan, Siria, Irak sau Libia. The Independent a arătat că, în medie, 100 de afgani pe an erau trimiși înapoi în țările lor de proveniență, în ciuda situației foarte tensionate și a lipsei de securitate din acele zone, despre care, de altfel, a și avertizat Ministerul de Externe.

Înregistrările oficiale date publicității în luna februarie arată că, între 2007 și 2015, 4000 de solicitanți de azil care au venit în Marea Britanie singuri și erau orfani, au fost deportați. Încă de atunci, Don Flynn, directorul Rețelei pentru Drepturile Imigranților, a avertizat că Marea Britanie face parte dintr-o cultură administrativă care nu se preocupă suficient de bunăstarea persoanelor vulnerabile.

„Este îngrijorător faptul că Ministerul de Interne pare să nu aibă control asupra propriilor activități. Decizia de a deporta un solicitant de azil poate să fie una de viață sau de moarte, este absolut crucial să fie luată cu cea mai mare grijă, în așa fel încât viețile acestor tineri să nu fie puse în pericol”, a spus un purtător de cuvânt al organizației Asylum Aid.

De cealaltă parte, un purtător de cuvând al Ministerului de Interne a ținut partea rapoartelor referitoare la deportarea imigranților, spunând că Marea Britanie are o istorie de care e mândră în ceea ce privește garantarea azilului pentru cei care au nevoie de el în mod dezinteresat și că fiecare caz este luat în considerare separat, cu particularitățile lui specifice.

„Ne asumăm responsabilitatea internațională în cazuri care au legătură cu tinerii și copiii, iar bunăstarea lor se află la baza fiecărei decizii pe care o luăm. Atunci când oamenii demonstrează o nevoie adevărată de protecție sau o teamă de persecuție bine fundamentată, noi vom garanta azilul. Atunci când cineva nu mai are nevoie de protecția noastră, ne așteptăm ca persoana să părăsească țara de bunăvoie”, a concluzionat purtătorul de cuvânt.

Urmărește Gândul.ro pe Google News și Google Showcase
După ce a câștigat 1 milion $ la loterie, o femeie s-a gândit să mai...
Cronica unui 'blat' anunțat. Motivul real pentru care Zanni a fost eliminat și adus înapoi...
FOTO. Antonia, ce apariție! Nimeni nu se gândea că o va vedea așa
Simona Halep revine în Spania! Sportiva din România va evolua la Madrid Open
Imagini demențiale cu prezentatorul PRO TV: s-a cherchelit, a făcut show, iar finalul e fabulos!
Actrița celebră, la un pas de PARALIZIE! A descoperit că are o TUMORĂ pe măduvă
EXPERIMENT. Pască plină de mucegai, drob cu probleme şi cozonac fără lapte. Analizele de laborator...
Ce conținea peștele mâncat de fetița de 4 ani și bunica ei, decedate după ziua...
Există români care nu și-au primit pensiile înainte de Paște: „Mi-am făcut niște calcule. Mă...
Poveştile de iubire care au rămas doar o amintire! Imagini tari cu Gina Pistol, Răzvan...
La cât timp se face verificarea uleiului? Un detaliu foarte important
China a lansat o sondă pentru a colecta eşantioane de pe faţa ascunsă a Lunii
Descoperire ULUITOARE la polii Pământului! Se întâmplă chiar acum
TAXA obligatorie în România. Nu poți evita plata ei, oricine ai fi
Vârsta de pensionare ar putea crește în România. Datele care ar duce la o decizie...
I-a cerut soțului o fotografie cu bebelușul celui mai bun prieten al său, dar a...
Se spală rufe azi, în Joia Mare? Ce spun preoții
Mioara Velicu rememorează copilăria autentică de la sat: „Am crescut într-o familie cu 8 copii....
Ce a declarat Florin Piersic de pe patul de spital: "Asta e cel mai important"
BANCUL ZILEI. Profesorul:- Bulă, poți sa-mi spui ce înseamnă abstract?
Telescopul Gemini a făcut o descoperire neașteptată despre stelele binare gigantice