Cine ar putea câștiga alegerile pentru Congresul american. New York Times: Sunt patru scenarii posibile

Cine ar putea câștiga alegerile pentru Congresul american. New York Times: Sunt patru scenarii posibile
Alegeri pentru Congresul SUA, 2022/ Sursa FOTO: https://c.pxhere.com
Publicat: 08/11/2022, 14:21
Actualizat: 08/11/2022, 15:39

În Statele Unite au loc marți alegeri legislative. Republicanii ar putea obține o victorie covârșitoare în ambele Camere, conform ultimelor sondaje, dar și democrații ar putea să își mențină majoritatea din Senat și să își limiteze înfrângerea în Camera Reprezentanților, arată o analiză a New York Times.

Astfel, foarte multe curse electorale individuale sunt strânse, iar rezultatul alegerilor poate fi foarte ușor influențat de acestea. Același lucu se poate întâmpla și în Camera Reprezentanților, aici fiind preconizată o victorie majoră a republicanilor. Totuși, sondajele arată că zeci de curse rămân strânse, iar democrații ar mai avea șanse să limiteze pierderile, scrie New York Times.

Potrivit jurnaliștilor americani, în alegerile de astăzi există mai multe scenarii de luat în calcul.

Primul scenariu arată o victorie a republicanilor

Cu cinci curse critice pentru Senat și zeci de curse strânse pentru Camera Reprezentanților, doar câteva victorii ar putea oferi republicanilor controlul în ambele Camere ale Congresului.

În aproape fiecare cursă critică, sondajele finale New York Times/Siena au sugerat că alegătorii preferau controlul republican al Congresului și dezaprobau performanța președintelui Joe Biden. Aceleași sondaje arătau însă că democrații beneficiau de avantajul partidului aflat la putere sau că republicanii aveau dezavantajul unui candidat nepopular.

Republicanii ar putea avea parte însă de o victorie clară dacă doar o mică parte a alegătorilor din aceste state vor alege să le ofere votul în ciuda lipsei de popularitate a candidaților.

Un alt factor de luat în seamă va fi prezența la vot, care ar putea fi suficientă pentru ca republicanii să obțină câteva victorii în plus. Totuși, am putea avea de așteptat până când un succes clar al republicanilor va deveni o certitudine întrucât rezultatul final pentru Senat din Arizona, Pennsylvania și Nevada ar putea fi aflat abia în câteva zile.

Ujn alt exemplu în acest sens este Georgia, unde ar putea dura până în decembrie, dacă niciun candidat nu obține cele 50 de procente necesare pentru a evita un al doilea tur de scrutin.

Al doilea scenariu ar viza un triumf al democraților

Democrații se agață de o majoritate de cinci locuri în Camera Reprezentanților, dar cu ceva noroc ar putea avea și motive de bucurie, chiar dacă majoritatea voturilor le-ar putea reveni totuși republicanilor. Și ținând cont de felul în care au arătat ultimele sondaje de opinie, un astfel de rezultat ar putea să semene cu o victorie democrată, mai scriu jurnaliștii de la New York Times.

În ceea ce privește Senatul, pentru a deține majoritatea partidul lui Biden va trebui probabil să câștige trei dintre cele patru curse critice: Pennsylvania, Georgia, Arizona și Nevada.

În acest caz, ar putea fi suficient pentru ca democrații să fie mulțumiți, cu condiția ca partidul să își limiteze pierderile din Camera Reprezentanților și totodată să poată salva aparențele, evitând un rezultat jenant de strâns în cursele din statele și districtele albastre, cum ar fi cea pentru postul de guvernator al New York-ului sau cea pentru postul de senator de Washington.

De asemenea, un alt aspect de luat în calcul ar fi ca niciuna dintre cursele-cheie pentru Senat să nu aibă un rezultat clar în noaptea alegerilor. Acest lucru i-ar putea face mai optimiști pe democrați, cu două condiții. Dacă vor reuși să piardă la limită în state precum Ohio, Wisconsin și Carolina de Nord și vor reuși să câștige cursele-cheie de pe Coasta de Est pentru Camera Reprezentanților. Un alt motiv de entuziasm ar fi ca senatorul democrat Mark Kellyun să ia un avans serios în Arizona, un stat din ce în ce mai democrat, după numărarea voturilor poștale, semn că și-ar putea păstra mandatul.

Scenariul al treilea ar presupune o victorie zdrobitoare a republicanilor

Dacă republicanii vor fi din nou subestimați în sondaje, lucru care s-a mai întâmplat la ultimele scrutine, rezultatul alegerilor ar putea oferi foarte bine o victorie zdrobitoare republicanilor. Un „val roșu” electoral nu ar fi o surpriză, ceea ce nici nu ar fi greu de explicat. Rata de aprobare a președintelui Biden este redusă, la un prag sub cel al lui Donald Trump din 2018, al lui Bill Clinton în 1994 și al lui Barack Obama în 2010, se mai arată în analiza New York Times.

În fiecare caz, partidul de opoziție a obținut 40 sau mai multe locuri în Camera Reprezentanților și a câștigat votul popular național pentru Cameră cu aproximativ șapte puncte procentuale sau mai mult. În condițiile în care republicanii se află constant în avantaj în sondaje, acest scenariu este prin urmare foarte probabil.

Semnele unei victorii zdrobitoare a republicanilor ar fi vizibile marți noapte. Potrivit sondajelor, senatorul Marco Rubio și guvernatorul Ron DeSantis s-ar îndrepta spre victorie în Florida, unde voturile sunt numărate rapid, în timp ce și candidații democrați pentru Camera Reprezentanților din sud care par siguri pe victorie, s-ar putea trezi în curse surprinzător de strânse.

În nord, republicanii ar putea să câștige cu ușurință districtele-cheie din Virginia și Carolina de Nord, dar și să avanseze mai mult în teritoriul albastru, învingând în al șaptelea district din Virginia, deținut de Abigail Spanberger, și punând, astfel, în pericol următoarea serie de candidați democrați mai siguri pe victorie, precum Jennifer Wexton.

Cursele pentru Senat din Carolina de Nord și Ohio, câștigate de republicani, nu ar fi deloc strânse, iar o victorie republicană în la Senat în New Hampshire ar pecetlui situația.

Al patrulea scenariu se referă la o surpriză din partea democraților

Totuși, o noapte democrată surprinzătoare, care presupune menținerea majorității în Cameră și în Senat, este puțin probabilă, mai notează cei de la NYT, potrivit libertatea.ro.

Întrucât sondajele de opinie îi favorizează pe republicani, rezultatul pare greu de imaginat chiar și pentru cei mai optimiști dintre democrați. Spre deosebire de scrutinele anterioare, aceștia ar putea avea o mică șansă de a păstra controlul Camerei, rămânând totuși competitivi în suficiente curse.

Aceeasi situație rămâne valabilă și în cazul Senatului, unde pot fi totuși răsturnări de situație, ceea ce ar presupune o victorie democrată în state precum Wisconsin, Ohio și Carolina de Nord, chiar dacă republicanii sunt clar favoriți.

Dacă democrații vor păstra controlul în ambele camere ale Congresului, acest lucru ar fi foarte greu de explicat chiar și din punct de vedere istoric. Niciun președinte cu un rating de aprobare sub 50% nu a avut un astfel de succes electoral la alegerile de la mijlocul mandatului, cel puțin nu de când au început să se efectueze sondaje moderne. O răsturnare de situație ar putea fi oferită eventual chiar de polarizarea scenei politice din SUA. Mulți alegători democrați au impresia că democrația este amenințată.

Cursele pentru Senat din Carolina de Nord, Wisconsin și Ohio vor fi în mare parte decise în noaptea alegerilor. Dacă democrații rămân extrem de competitivi în toate cele trei sau chiar câștigă unul, va fi un semn clar că victoria republicană pe care analiștii o așteptau de mult timp nu se va materializa așa de ușor, mai notează New York Times.

Urmărește Gândul.ro pe Google News și Google Showcase
Temu şi Shein sunt verificate în România de ANPC. Ce trebuie să facă clienții înainte...
Detalii explozive! Ce s-a întâmplat în apartamentul lui Mititelu jr, după miezul nopții. Beinur a...
FOTO. Ioana Țiriac a făcut ravagii într-un costum de baie spectaculos!
Simona Halep revine în Spania! Sportiva din România va evolua la Madrid Open
Ultimele ore de viață ale Corinnei, femeia găsită moartă în dulapul din dormitor. Poliția l-a...
Primele & singurele imagini cu Mititelu Jr., după ce s-a intoxicat cu medicamente! E bine,...
Dieta lui Lili Sandu la 44 de ani | Alimentul la care a renunțat definitiv....
Temu şi Shein, verificate la sânge de ANPC. La ce nereguli sunt atenţi inspectorii
Veste extraordinară despre pensiile românilor! Marcel Ciolacu a făcut anunțul
Cadavrul unei femei a fost descoperit în dulapul din dormitor. Polițiștii l-au reținut pe principalul...
Poveştile de iubire care au rămas doar o amintire! Imagini tari cu Gina Pistol, Răzvan...
La ce viteză sar airbag-urile mașinii în caz de impact?
Românii vor să trăiască mai sustenabil, dar le lipseşte infrastructura. Cum se poate implica mediul...
ANUL în care Pământul NU a avut VARĂ! Cum a fost posibil?
Mare surpriză la Survivor All Stars. A plecat acasă un mare favorit
Luna plină din 24 aprilie influențează anumite zodii. Cine va cunoaște succesul după acest fenomen
Amenzi de 2900 de lei pentru ȘOFERII care fac această greșeală în trafic
Cum era Corneliu Vadim Tudor în rolul de părinte? Cum se impunea fostul politician în...
”Petrecere Hawaii de 38 de ani” Ce surprinză i-a pregătit Dinu Maxer Magdalenei Chihaia de...
BANCUL ZILEI. Bula îsi întreabă dirigintele: - Dom’ profesor, care e diferența dintre bărbați și...
Poluarea cu metan, acum mai ușor de observat ca niciodată din spațiu