Cine e Bernd Fabritius, primul sas din Transilvania ales în Bundestag: „Voi apăra interesele diasporei ROMÂNE, mai ales că mi-am păstrat și cetățenia română”

Redactor:
Alina Matis
Bernd Fabritius, născut la Sibiu, a devenit primul român ales în Bundestag, postură din care speră că va putea ajuta și România, care are nevoie de o prezentare "realistă și credibilă" pentru a-și îmbunătăți imaginea.

Bernd Fabritius, născut la Sibiu, a devenit primul român ales în Bundestag, postură din care speră că va putea ajuta și România, care are nevoie de o prezentare „realistă și credibilă” pentru a-și îmbunătăți imaginea.

Plecat din România în 1985, Bernd Fabritius (48 de ani) își propune să fie „glasul” din Bundestag al sașilor, dar și al românilor aflați în Germania. „Mi-am propus să apăr interesele conaționalilor care m-au ales, dar și ale diasporei române, mai ales că mi-am păstrat și cetățenia română”, a precizat Fabritius.

Sasul originar din Agnita, județul Sibiu, a candidat la München, pe listele Uniunii Creștin-Sociale (CSU), aliații bavarezi ai cancelarului Angela Merkel. De altfel, în zona orașului München trăiesc cele mai multe persoane originare din România: 25.000 de sași transilvăneni și 25.000 de români.

Bernd Fabritius a povestit pentru MEDIAFAX că a plecat din România împreună cu părinții, după ce au așteptat 16 ani acordul autorităților comuniste.

„Eram un copil când am plecat, motivul fiind reîntregirea familiei. Bunicul meu din partea mamei a fost deportat într-un lagăr de concentrare din Rusia, de unde a scăpat mai mult mort decât viu”, își amintește sasul din Sibiu. Trimis de sovietici din lagăr în fosta Republică Democrată Germană, bunicul său s-a întors în România pentru scurt timp, pentru a pleca apoi în Republica Federală Germania. Pentru a fi alături de el, fiica sa, mama lui Fabritius, a depus în 1969 o cerere de reîntregire a familiei. Cererea i-a fost însă aprobată abia după 16 ani, în 1985.

După ce a studiat dreptul la Universitatea Ludwig-Maximillian și științe politice la Institutul de Științe Politice, ambele din München, Bernd Fabritius s-a implicat foarte activ în viața comunității sașilor din Germania. Din 1998 a deținut diverse funcții de conducere atât în cadrul asociațiilor săsești, cât și în cadrul administrației locale. În prezent este președintele Asociației sașilor transilvăneni din Germania.

„Prezentare realistă și credibilă pentru România”

Foto: Facebook

A păstrat însă legătura și cu țara natală, chiar dacă în România mai are doar două verișoare, care trăiesc în Agnita. „Vin foarte des în România, să-mi vizitez prietenii, cei mai mulți fiind din Sibiu, orașul în care am copilărit”, a declarat Fabritius. Totodată, Fabritius este profesor asociat la Universitatea „Lucian Blaga” și la Universitatea Româno-Germană din Sibiu. Recunoaște, însă, că în ultimul timp nu a mai putut ajunge aici să predea, fiind implicat în campania electorală pentru alegerile generale din Germania, care au avut loc duminică.

Ultima dată a fost în România în urmă cu două săptămâni. S-a întâlnit atunci cu reprezentanți ai Casei de Pensii, cu care a discutat pe marginea Legii 211/2013, prin care se acordă despăgubiri pentru „puținii supraviețuitori” sași ai lagărelor de concentrare din Rusia.
Alegerea sa în Bundestag nu a trecut neobservată printre prietenii din România. „De dimineață îmi tot sună telefonul. Toți mă caută să mă felicite. Unul dintre primii români cu care am vorbit a fost ambasadorul României la Berlin, Lazăr Comănescu. Am fost sunat și de consulul de la Müchen, precum și de Ovidiu Ganț, reprezentantul minorității germane în cadrul Parlamentului”, a spus Fabritius.
Bernd Fabritius consideră că este în interesul etnicilor germani să arate România într-o lumină realistă. „Nu trebuie să ascundem problemele, dar nici nu e cazul să prezentăm totul în negru. Cred că în momentul de față România are nevoie de o prezentare realistă și credibilă pentru a-și îmbunătăți imaginea”, apreciază primul român din Bundestag.

Cătălina Mihai, [email protected]

 

FOTO EXCLUSIV | Imagini şocante cu blana ursului Arthur, împuşcat de Emanuel de Liechtenstein
EXCLUSIV. Cum au apărut Dragoș Buzăianu și noua iubită la LOFT Mamaia
FOTO. Loredana Groza, într-o ipostază rușinoasă pe internet! Gafa care i-a lăsat sânul la vedere
Doinița Oancea rupe tăcerea! Adevărul despre despărțirea de bărbatul cu care urma să se căsătorească:...
Asta o va lovi în orgoliu pe Simona Halep! Șanse mari ca antrenorul înlăturat de...
Profesiile care ar urma să fie plătite în tichete. Ministrul Muncii vrea să elimine munca...
Cartierul Roşu din Amsterdam, înlocuit cu un centru „erotic”. Planurile primăriei în privinţa prostituţiei şi...
BANCUL ZILEI – Jocuri erotice cu tipe agățate în bar
STUDIU. A fost identificată „mama” întregii familii a coronavirusului SARS-CoV-2. Când și unde a apărut...
EXCLUSIV. Cum au apărut Dragoș Buzăianu și noua iubită la LOFT Mamaia
Cele patru TEHNICI prin care femeile pot simți mai multă PLĂCERE. Sunt extrem de simple...
Cum și-a vopsit Porsche-ul un tânăr din Târgu-Jiu. Și-a pus și Dubai la număr, ca...
Cum a fost salvat Mihai Trăistariu de la faliment, chiar de Paște. Câți bani a...
Top 10 gafe, care ţi-au scăpat, din filme celebre. Eroarea din „Braveheart” care nu mai...
Izvorul Tămăduirii 2021, prima mare sărbătoare din calendarul ortodox după Paște. Tradiţii şi obiceiuri
Vedete care suferă de boli grave. De ce poartă Bono de la U2 mereu ochelari...
Marele exod din România. Eurostat avertizează: România va înregistra una din cele mai abrupte reduceri...
Ideile de afaceri vin în moduri diferite şi câteodată sunt şi mai ciudate. Cum a...
Inchide