Cine este Igor Dodon, cel care a obținut cele mai multe voturi la alegerile din R. Moldova

Cine este Igor Dodon, cel care a obținut cele mai multe voturi la alegerile din R. Moldova
Publicat: 01/12/2014, 01:28
Actualizat: 01/12/2014, 22:42

„Am reușit să facem o campanie bună, fără încălcări, conform legii. Noi, socialiștii, ne vom ține de cuvânt. Ceea ce ne-am propus ca obiective va fi votat. În decurs de 1,5-2 ore vom avea primele rezultate preliminare”, a declarat Igor Dodon, liderul Socialiștilor (PSRM), după închiderea urnelor.

UPDATE 1:25 Prima reacție a liderului PSRM, Igor Dodon: „Le mulțumesc alegătorilor pentru încredere și susținere. Moldova s-a trezit. Votul din aceste alegeri este foarte și foarte ilustrativ. Oamenii au fost lipsiți de referendum, dar au arătat prin vot cum văd ei viitorul Moldovei. Aceste rezultate arată clar că Partidul Socialiștilor s-a afirmat ca principală forță de opoziție, de pe stînga. Ideile și valorile noastre sunt împărtășite de foarte mulți cetățeni. Oamenii doresc o guvernare socială și un viitor stabil alături de partenerii noștri strategici tradiționali, împreună cu Rusia, în cadrul Uniunii Vamale. Acum, așteptăm rezultatele finale. Vom monitoriza strict procesul de numărare a voturilor, ca să reducem cît de mult posibil numărul falsificărilor care se pot face”.

Igor Dodon s-a născut în satul Sadova din raionul Călărași, la 18 februarie 1975. După ce a terminat școala medie, s-a înscris la Facultatea de Economie a Universității Agare. În paralel a studiat și managementul. A obținut titlul de doctor în domeniul pieței valorilor mobiliare.

După absolvirea instituțiilor de învățămînt, din iulie 1997 Igor Dodon a activat la Bursa de Valori a Moldovei. În perioada noiembrie 2001-mai 2005, a exercitat funcția de președinte și membru al Consiliului de directori al Depozitarului Național de Valori Mobiliare al Moldovei SA. În perioada septembrie 2002 – mai 2005 a activat în funcția de președinte al Bursei Universale de Mărfuri a Moldovei.

În perioada anilor 1997-2005, Igor Dodon a lucrat și în învățământul universitar. Astfel, el deține funcțiile de lector asistent la Academia de Studii Economice din Moldova (Catedra de Bănci și Burse de Valori), lector superior la Universitatea Liberă Internațională din Moldova (Catedra de Bănci și Burse de Valori), Institutul Internațional de Management (Catedra de Finanțe) și Universitatea de Stat din Moldova. Igor Dodon este și membru al Comisiilor la examenul de licență în cadrul ULIM și IMI.

A ajuns unul dintre cei mai tineri viceminiștri ai economiei (2005), iar mai târziu a devenit ministru al economiei (2006-2009) și chiar vicepremier (2008 – 2009). Calitățile sale profesionale l-au menținut și în Guvernul Greceanâi. Funcțiile deținute în Executiv l-au apropiat de lumea politică, astfel că în 2009, președintele PCRM, Vladimir Voronin, i-a propus să se înscrie în partid. S-a înscris abia în martie 2010, când PCRM nu mai era la putere. Totuși, Igor Dodon a fost prim-viceprim-ministru și ministru al economiei și comerțului în guvernul comunist condus de Zinaida Greceanîi, până în 2 septembrie 2009.

Pe 4 noiembrie 2011 împreună cu Greceanîi și Abramciuc a părăsit fracțiunea PCRM. La 18 decembrie 2011, la cel de-al 10-lea Congres al PSRM Igor Dodon a fost ales președinte a Partidului Socialiștilor din Republica Moldova. Între 2012 și 2014, Igor Dodon a organizat periodic proteste în fața Primăriei Municipiului Chișinău, cerându-i demisia primarului Dorin Chirtoacă.

Totodată, pe 29 martie 2012, Igor Dodon a invitat partidele să inițieze un referendum de schimbare a drapelului național al Republicii Moldova, cu un steag bicolor roșu-albastru. Câteva luni mai târziu, în noiembrie 2012, a publicat pe contul său de Facebook o fotografie în care a apărut îmbrăcat în haine cu Drapelul Federației Ruse pe ele.

Dodon este căsătorit și are doi copii.

ŞOC! Frumoasa campioană a ţării, desfigurată. Iubitul a strangulat-o şi a dat-o cu capul de...
Monica Davidescu, primele declarații despre divorțul de Aurelian Temișan
FOTO. Tania Budi, în costum de baie la 53 de ani! Imagini demențiale: a oprit...
Alimentul care sporeşte inteligenţa. TOP 8 mâncăruri pentru creier, potrivit dr. Mihaela Bilic
Caz terifiant! Campioana olimpică, ruptă cu bătaia de iubitul ei! Judecătorii nu l-au pus sub...
Germania anunţă lockdown naţional pentru persoanele nevaccinate. Vaccinarea obligatorie ar putea intra în vigoare
Învață să deschizi ușa mașinii folosind METODA OLANDEZĂ
BANCUL ZILEI – Un tip agață o stewardesă sexy de la Tarom
Un electrician a aruncat în aer liftul blocului în care locuia. Bărbatul voia să-și omoare...
Monica Davidescu, primele declarații despre divorțul de Aurelian Temișan
O ROMÂNCĂ se află printre cele mai frumoase FEMEI din întreaga lume. A FASCINAT, dar...
UE dă România în JUDECATĂ la Curtea Europeană de Justiție din cauza POLUĂRII
Au fost prinși cu serialul „Squid Game” în Coreea de Nord. Ce a urmat e...
Vestea ȘOC a momentului în România: a fost găsit mort. Primele informații
BOMBA ANULUI despre PFIZER a venit chiar acum! La asta nimeni nu se aștepta
Raed Arafat spulberă speranțele tuturor românilor. Ce se va întâmpla de sărbători: „Oamenii trebuie să...
Schimbări majore pe piaţa RCA pentru şoferi. Preţurile de acum vor fi istorie
Veşti proaste pentru şoferi: Va ploua cu amenzi de 25.500 lei pentru cei care nu...