Cine este Igor Dodon, cel care a obținut cele mai multe voturi la alegerile din R. Moldova

Cine este Igor Dodon, cel care a obținut cele mai multe voturi la alegerile din R. Moldova
Publicat: 01/12/2014, 01:28
Actualizat: 01/12/2014, 22:42

„Am reușit să facem o campanie bună, fără încălcări, conform legii. Noi, socialiștii, ne vom ține de cuvânt. Ceea ce ne-am propus ca obiective va fi votat. În decurs de 1,5-2 ore vom avea primele rezultate preliminare”, a declarat Igor Dodon, liderul Socialiștilor (PSRM), după închiderea urnelor.

UPDATE 1:25 Prima reacție a liderului PSRM, Igor Dodon: „Le mulțumesc alegătorilor pentru încredere și susținere. Moldova s-a trezit. Votul din aceste alegeri este foarte și foarte ilustrativ. Oamenii au fost lipsiți de referendum, dar au arătat prin vot cum văd ei viitorul Moldovei. Aceste rezultate arată clar că Partidul Socialiștilor s-a afirmat ca principală forță de opoziție, de pe stînga. Ideile și valorile noastre sunt împărtășite de foarte mulți cetățeni. Oamenii doresc o guvernare socială și un viitor stabil alături de partenerii noștri strategici tradiționali, împreună cu Rusia, în cadrul Uniunii Vamale. Acum, așteptăm rezultatele finale. Vom monitoriza strict procesul de numărare a voturilor, ca să reducem cît de mult posibil numărul falsificărilor care se pot face”.

Igor Dodon s-a născut în satul Sadova din raionul Călărași, la 18 februarie 1975. După ce a terminat școala medie, s-a înscris la Facultatea de Economie a Universității Agare. În paralel a studiat și managementul. A obținut titlul de doctor în domeniul pieței valorilor mobiliare.

După absolvirea instituțiilor de învățămînt, din iulie 1997 Igor Dodon a activat la Bursa de Valori a Moldovei. În perioada noiembrie 2001-mai 2005, a exercitat funcția de președinte și membru al Consiliului de directori al Depozitarului Național de Valori Mobiliare al Moldovei SA. În perioada septembrie 2002 – mai 2005 a activat în funcția de președinte al Bursei Universale de Mărfuri a Moldovei.

În perioada anilor 1997-2005, Igor Dodon a lucrat și în învățământul universitar. Astfel, el deține funcțiile de lector asistent la Academia de Studii Economice din Moldova (Catedra de Bănci și Burse de Valori), lector superior la Universitatea Liberă Internațională din Moldova (Catedra de Bănci și Burse de Valori), Institutul Internațional de Management (Catedra de Finanțe) și Universitatea de Stat din Moldova. Igor Dodon este și membru al Comisiilor la examenul de licență în cadrul ULIM și IMI.

A ajuns unul dintre cei mai tineri viceminiștri ai economiei (2005), iar mai târziu a devenit ministru al economiei (2006-2009) și chiar vicepremier (2008 – 2009). Calitățile sale profesionale l-au menținut și în Guvernul Greceanâi. Funcțiile deținute în Executiv l-au apropiat de lumea politică, astfel că în 2009, președintele PCRM, Vladimir Voronin, i-a propus să se înscrie în partid. S-a înscris abia în martie 2010, când PCRM nu mai era la putere. Totuși, Igor Dodon a fost prim-viceprim-ministru și ministru al economiei și comerțului în guvernul comunist condus de Zinaida Greceanîi, până în 2 septembrie 2009.

Pe 4 noiembrie 2011 împreună cu Greceanîi și Abramciuc a părăsit fracțiunea PCRM. La 18 decembrie 2011, la cel de-al 10-lea Congres al PSRM Igor Dodon a fost ales președinte a Partidului Socialiștilor din Republica Moldova. Între 2012 și 2014, Igor Dodon a organizat periodic proteste în fața Primăriei Municipiului Chișinău, cerându-i demisia primarului Dorin Chirtoacă.

Totodată, pe 29 martie 2012, Igor Dodon a invitat partidele să inițieze un referendum de schimbare a drapelului național al Republicii Moldova, cu un steag bicolor roșu-albastru. Câteva luni mai târziu, în noiembrie 2012, a publicat pe contul său de Facebook o fotografie în care a apărut îmbrăcat în haine cu Drapelul Federației Ruse pe ele.

Dodon este căsătorit și are doi copii.

Urmărește Gândul.ro pe Google News și Google Showcase
Niște români s-au instalat confortabil în casa unei spaniole plecate la copii, în Canada, și...
Alex Ciucu a ascuns 11 ani relația paralelǎ! EA i-a fost amantă. Avem imaginile
FOTO. Grațiela e văduva lui Costel Corduneanu. Femeia e cu 20 de ani mai tânără...
Simona Halep revine în Spania! Sportiva din România va evolua la Madrid Open
Grațiela Corduneanu, la un pas să înfunde închisoarea. Scandal uriaș produs de nevasta interlopului din...
A văzut că ia brusc în greutate și a mers la medic. Ce avea femeia...
Au apărut primele căpşuni româneşti în pieţe. Cu cât se vinde un kilogram 
"Mă simt ciudat să spun cu voce tare: Am cancer la creier". Reacția tulburătoare a...
Cum s-a îmbogățit peste noapte un cuplu de britanici! Cei doi au găsit un vas...
ProTV vs. Antena 1! Vedetele care au trădat şi s-au mutat de la un post...
Poți radia mașina dacă n-o mai folosești, fără s-o casezi?
CE a propus stabilirea în acest an a datei de eliminare a controalelor la frontierele...
L-au CREAT pe Dumnezeu! Inteligența Artificială Supremă este AICI?!
Putin cutremură omenirea. Ordin ISTORIC dat la Moscova: Totul s-a rezolvat
Semnele care prevestesc sfârșitul. Când moartea se apropie
„Nu mai e de trăit” O româncă stabilită în Italia este stupefiată de un nou...
Vreme ANORMALĂ în weekend! Ce se întâmplă în TOATĂ România!
Virginia, dezvăluiri despre o posibilă relație cu Patrick! Se simte Robi deranjat de apropierea dintre...
Mesajul postat de Oana Roman de ziua de naștere a Mioarei Roman, care ar fi...
BANCUL ZILEI. Ștrulă: - Bulă, care este poziția ta preferată în timp ce faci amor?
Sateliții lui Elon Musk ar putea distruge câmpul magnetic al Pământului