Cine sunt cei doi români răniți în atacul terorist de la Londra. Femeia, în stare CRITICĂ, bărbatul externat. Șapte suspecți, arestați. LIVE UPDATE

Publicat: 23/03/2017, 14:19
Actualizat: 27/09/2018, 19:25

Cei doi români victime ale atacului de miercuri, de la Londra, sunt un cuplu de tineri aflați în vacanță în Regatul Unit, pentru a sărbători ziua unuia dintre ei, la acest moment starea fetei fiind critică, a declarat, joi, pentru Mediafax ambasadorul României în Marea Britanie, Dan Mihalache.

„La ora la care discutăm, femeia e în stare critică. A suferit azi-noapte o intervenție chirurgicală pe creier, pentru îndepărtarea unui cheag de sânge. A supraviețuit, din fericire acestei intervenții, are multiple leziuni și, mai ales, are o problemă legată de funcționarea plămânilor. După ce a suferit această intervenție, a fost mutată la un alt spital, la «Sfântul Bartolomeus», pentru a i se face investigații la plămâni, pentru că sunt probleme legate de plămâni (…) Prietenul ei nu are probleme de această anvergură, o fractură la laba piciorului și este în afara oricărei stări de pericol”, a spus Mihalache.

Cei doi tineri se numesc Andreea Cristea (31 de ani, arhitect) și Andrei Burnaz (32 de ani, inginer) și sunt din Constanța. Ziarul Replica a publicat fotografiile celor doi.

Încă nu se știe oficial dacă tănâra a căzut în urma impactului sau a sărit în încercarea de a-și salva viața în Tamisa.

Cei doi tineri români urmau să se vadă cu prietenul lor, Patrick Tracey, din Derbyshire.

„Nu au mai ajuns. I-am sunat și puteam să aud sunetul împușcăturilor pe fundal. Mi-am dat seama imediat că ceva nu era în regulă. Sunt în stare de șoc”, a spus Patrick Tracey pentru The Telegraph.

May: Un atac bolnav și pervers

Evacuată în grabă în momentul atentatului din apropierea parlamentului, premierul Marii Britanii, Theresa May, a susținut o declarație în cursul serii în care a calificat atacul ca fiind unul pus în operă de o persoană „bolnavă și perversă”, care a acționat singură.

„Locul ales pentru atac nu a fost întâmplător. Teroriștii au ales să lovească în inima capitalei unde oameni de toate naționalitățile, religiile și culturile vin să celebreze valorile libertății, democrației și libertății de exprimare. (…)Toate tentativele care vizează distrugerea acestor valori prin violență și teroare sunt sortite eșecului. Mâine dimineață, Parlamentul se va reuni în mod normal. Londonezii își vor merge la lucru ca de obicei. Nu vom ceda niciodată în fața terorii. Nu vom lăsa niciodată ca frica și teroarea să ne divizeze”, a spus May.

Premierul britanic a mai spus și că ceea ce s-a încercat prin atacul de la Westminster a fost reducerea la tăcere a democrației Regatului și a ținut să livreze un mesaj simplu:„Nu ne temem, nu vom ceda în fața terorismului”. May a calificat atacul terorist de miercuri după-amiază drept un atentat la adresa oamenilor din toată lumea și a ținut să transmită câteva informații legate de atacator.

„Referitor la ceea ce s-a întâmplat la Westminster, sunt limite a ceea ce pot să transmit. Pot să vă spun că este vorba despre un singur atacator care a intrat cu mașina în plină viteză în oamenii de pe pod, omorând două persoane și rănind peste 40. (…) este vorba despre sud-coreeni, români, grei, italieni. Apoi acesta a părăsit vehiculul și a atacat un polițist înainte să fie împușcat”, a completat șeful cabinetului de la Londra.

Theresa May a transmis și că vor mai avea loc alte întâlniri de urgență precum cea de miercuri seară și că nivelul alertei de securitate rămâne sever, ceea ce înseamnă că țara este încă în alertă. Acesta este al doilea cel mai serios avertisment în materie de terorism, după situația critică ce semnalează iminența unui atac.

„O întreagă țară vrea să știe cine este responsabil și ce măsuri vor fi luate. O investigație anti-teroristă este deja în desfășurare, pentru a afla motivațiile atacatorului și dacă acesta a avut complici. (…) În timpul nopții, polițiștii au percheziționat 6 adrese și au făcut 8 arestări. (…) Există motive să credem că atacatorul a acționat singur. Ceea ce putem spune este că vorbim despre un individ născut în Marea Britanie care, acum câțiva ani, a fost investigat de MI5. În acest moment, anchete intensive sunt în desfășurare”, a explicat May.

Premierul britanic a precizat că amenințarea ISIS este una foarte reală și că, din această cauză, vor fi luate măsuri suplimentare de securitate, va crește numărul de patrule pe întreg teritoriul țării, cu mai mulți ofițeri și polițiști înarmați. Aceasta a elogiat și eforturile„eroice” ale autorităților și „curajul incredibil” al polițiștilor.

„Totuși, cel mai mare răspuns nu este în cuvintele politicienilor, ci în acțiunile de zi cu zi ale oamenilor. Milioane de oameni își desfășoară viața normal, străzile sunt la fel de aglomerate, milioane de oameni călătoresc spre Londra să vadă cel mai măreț oraș din lume. În actele acestea obișnuite vedem cel mai bun răspuns, care arată că nu ne vom preda și care neagă o victorie a adversarilor noștri”, a încheiat May.

UPDATE 11:39Premierul Sorin Grindeanu a declarat, joi, referindu-se la starea româncei rănite în atentatul de la Londra, că, „se pare’ că „greul a trecut” și s-a declarat mulțumit de prestația diplomaților care gestionează criza apărută în urma incidentului.

„Din ceea ce mi-a spus domnul ambasador, că pare că ce a fost greu azi-noapte în urma intevenției chirurugicale a trecut, dar în continuare se află sub strictă observație. Pericolul nu a trecut, important este să fim și alături de familie, să ajutăm cu ceea ce putem și vreau să vă spun că sunt mulțumit de modul în care ambasada de la Londra a gestionat situația. Sper să o facă până la sfârșit la fel”, a spus premierul Grindeanu, înaintea ședinței comune de guvern România – Republica Moldova.

UPDATE 11:16Cei doi români aflați între victimele atacului din capitala Marii Britanii sunt Andrei Burnaz și Andreea Cristea, din Constanța ,de 32, respectiv 31 de ani și se aflau la Londra pentru a sărbători aniversarea lui Andre.

UPDATE 11:04 Cei doi români victime ale atacului de miercuri de la Londra sunt un cuplu de tineri aflați în vacanță în Regatul Unit, pentru a sărbători ziua unuia dintre ei, la acest moment starea fetei fiind critică, a declarat, joi, pentru Mediafax, ambasadorul României în Marea Britanie, Dan Mihalache.

„La ora la care discutăm, femeia e în stare critică. A suferit azi-noapte o intervenție chirurgicală pe creier, pentru îndepărtarea unui cheag de sânge. A supraviețuit, din fericire acestei intervenții, are multiple leziuni și, mai ales, are o problemă legată de funcționarea plămânilor. După ce a suferit această intervenție, a fost mutată la un alt spital, la «Sfântul Bartolomeus», pentru a i se face investigații la plămâni, pentru că sunt probleme legate de plămâni. (…) Prietenul ei nu are probleme de această anvergură, o fractură la laba piciorului și este în afara oricărei stări de pericol”, a spus, pentru Mediafax, ambasadorul Dan Mihalache.

UPDATE 10:26 Șapte persoane au fost arestate în legătură cu atacul terorist de la Londra, a declarat Mark Rowley, șeful diviziei pentru combaterea terorismului în cadrul Scotland Yard, care a precizat că poliția a efectuat raiduri la șase adrese din Londra, Birmingham și alte localități, relatează BBC News, citat de Mediafax.

„Încă credem – concluzie susțintă în continuare de anchetă – că atacatorul a acționat de unul singur și a fost inspirat de terorismul internațional”, a precizat Rowley.

Oficialul britanic a declarat că poliția continuă să efectueze acțiuni în Londra, Birmingham și alte localități.

Rowley a mai adăugat că „în acest moment nu avem la dispoziție informații că ar exista alte amenințări la adresa populației”.

UPDATE 08:55 Mai multe persoane au fost arestate în urma unui raid al poliției la Birmingham, existând suspiciuni că vehiculul folosit în atacul terorist de la Londra a fost închirat din acest oraș, notează The Telegraph, care a precizat că autoritățile nu au confirmat că acțiunea are legătură cu atentatul.

BBC Newsnight a relatat că există suspiciuni că vehiculul folosit în atentatul de la Londra ar fi fost închirat din Birmingham, însă această informație nu a fost confirmată.

În cursul nopții de miercuri spre joi, poliția britanică a efectuat un descins la o proprietatea din orașul Birmingham, iar o porțiune din Șoseaua Hagley a fost închisă traficului timp de mai multe ore.

Într-un comunicat al Poliției din comitatul West Midlands se afirmă că operațiunea este în curs de desfășurare, astfel că nu se pot oferi detalii.

Un martor ocular a declarat pentru Press Association că „bărbatul din Londra a locuit aici”, adăugând că forțele de ordine au „arestat trei persoane”.

UPDATE 08:13Ministerul Afacerilor Externe (MAE) anunță, joi, că unul dintre cei doi cetățeni români răniți în atacul de la Londra se află în continuare în stare gravă. A doua victimă a fost externată.

„Imediat după producerea incidentului și transferul cetățenilor români la spital pentru îngrijiri, un reprezentant al Celulei de Criză constituită la nivelul misiunii diplomatice a României la Londra s-a deplasat, de îndată ce a fost posibil, la unitatea medicală în vederea obținerii unor informații actualizate cu privire la starea de sănătate a victimelor și pentru a acorda asistență consulară. Menționăm că una dintre cele două persoane de cetățenie română rănite se află în continuare internată în stare gravă, iar cealaltă, care a fost rănită ușor în urma incidentului, a fost externată”, precizează MAE într-un comunicat de presă.

UPDATE 07:48 Polițistul ucis de atacatorul de la Londra a fost identificat. El se numea Keith Palmer, avea 48 de ani și era căsătorit. El era membru al forțelor de ordine de peste 15 ani.

UPDATE 22:00 Premierul a discutat cu ambasadorul României în Marea Britanie despre românii răniți în atentat

Sorin Grindeanu a avut convorbiri telefonice cu ambasadorul României în Marea Britanie despre starea românilor răniți în atentatul terorist de la Londra și este ținut la curent în permanență, anunță Guvernul României pe pagina de Facebook.

„Premierul României este informat permanent despre starea românilor răniți în atentatul terorist de la Londra. În această seară prim-ministrul a avut convorbiri telefonice cu ambasadorul României în Marea Britanie, care l-a informat în legătură cu demersurile făcute de ambasadă pentru sprijinirea românilor afectați. Ne exprimăm solidaritatea cu poporul și guvernul britanic și condamnăm ferm orice act terorist”, se arată pe pagina de Facebook a Guvernului României.

UPDATE 21:44Parlamentarul conservator Tobias Ellwood a fost catalogat drept „erou” după ce a încercat să-l resuscitezepe polițistul ce fusese înjunghiat cu un cuțit de atacator care încerca să intre în Parlamentul de la Londra. Ellwood și-a pierdut fratele în atacul terorist din Bali, din octombrie 2002, când 202 persoane au fost ucise, printre care se numărau și 27 de britanici.

SUMARUL OREI

á´“Patru oameni au murit, între care polițistul și atacatorul.

á´“Cel puțin 20 de persoane au fost rănite, între care 2 români. Între răniți se află și trei liceeni francezi.

á´“Atacatorul a intrat cu o mașină în oamenii de pe podulWestminster, înainte de a intra în gardul Parlamentului și a încerca să intre în incintă cu două cuțite.

á´“Poliția crede că este vorba de un singur atacator, dar a blocat zona și face în continuare cercetări.

UPDATE 20:40Între răniți se află și trei liceeni francezi, cu vârste de 15 și 16 ani, care se aflau într-o excursie cu scoala.

UPDATE 20:40 Doi cetățeni români au fost răniți în atacul terorist produs miercuri după-amiază în apropierea Parlamentului Marii Britanii, anunță Ministerul român al Afacerilor Externe.

„În urma demersurilor de urgență întreprinse de Ambasada României în Regatul Unit al Marii Britanii și al Irlandei de Nord pe lângă autoritățile locale, cu privire la identificarea cetățeniei victimelor, Ministerul Afacerilor Externe transmite următoarele: Din cele mai recente informații obținute de la autoritățile locale, au fost identificate două persoane de cetățenie română care au fost rănite. Acestea au fost transportate la spitalele din zonă în vederea acordării asistenței medicale”, precizează MAE.

UPDATE 20:09 Ultimul bilanț al atacului este de trei morți și 20 de răniți. De asemenea, atacatorul a fost împușcat mortal. „Bilanțul actual este de patru morți, unul dintre ei fiind atacatorul. Sunt și 20 de răniți”, a declarat BJ Harrington, un reprezentant al Scotland Yard.

„Efectuăm o investigație amănunțită asupra incidentului petrecut astăzi în zona Westminster”, a precizat Harrington.

UPDATE 20:02Jandarmeria București a suplimentat dispozitivele de protecție care asigura paza obiectivelor de importanta deosebita în contextul evenimentelor petrecute în Londra, anunță instituția pe pagina de Facebook.Măsurile de pază au fost luate ca urmare a atacului terorist comis miercuri în centrul Londrei.

UPDATE 19:12Premierul Theresa May va prezida o ședință de urgență cu șefii serviciilor de securitate. „Premierul Theresa May a revenit la Downing Street și monitorizează situația; va prezida o reuniune de urgență cu șefii serviciilor de securitate”, a transmis Downing Street.

UPDATE 18:48Reprezentantul poliției a susținut o declarație publică în care nu a dat însă detalii noi despre atacul terorist. El a confirmat că există victime multiple, printre care și polițiști, însă nu a dat cifre.

Totodată, există relatări ale presei care spun că o femeie a sărit în râul Tamisa de pe podul Westminster, pentru a scăpa de atac. Ea a fost scoasă din apă în viață.

UPDATE 18:40O a doua persoană și-a pierdut viața după ce a fost rănită în atacul de pe Podul Westminster, conform Sky News.

UPDATE 18:15O femeie rănită pe podul Westminster a murit, conform unui medic de la Spitalul St. Thomas, relatează Sky News.

UPDATE 18:00 Poliția britanică a declanșat o operațiune de amploare în centrul Londrei în urma incidentului produs la intrarea în sediul Parlamentului britanic.

„Agenți de poliție înarmați sunt la fața locului, după incidentul de la Westminster”, a transmis Scotland Yard.

Din cauza incidentului, sediul Parlamentului britanic a fost plasat în stare de alertă, sesiunea parlamentară fiind suspendată. Premierul Theresa May a fost evacuată din Parlament.

Circulația metroului în centrul capitalei Marii Britanii a fost oprită temporar. Poliția metropolitană a îndemnat cetățenii să evite centrul orașului.

UPDATE 17:35Poliția londoneză a anunțat că tratează atacul ca pe „un incident terorist”.
Hartă The Telegraph.
UPDATE:Informațiile preliminare arată că un bărbat a lovit cu mașina intenționat un grup de persoane, după care a izbit poarta metalică a Palatului Westminster. A urmat un schimb de focuri cu forțele de ordine.

Martorii au declarat că au observat cel puțin două cadavre în curtea Palatului Westminster.
Unele surse afirmă că un individ a încercat să atace cu un cuțit agenții de poliție de la intrarea în sediul Parlamentului. Nu este clar dacă unul dintre cadavre este al polițistului.
Cel puțin două persoane au fost împușcate, iar unii martori susțin că au văzut un individ înarmat cu un cuțit, afirmă surse citate de site-ul agenției Reuters. Sursele citate informează și că, în total, cel puțin zece persoane au fost rănite.
Alte surse afirmă că o mașină a lovit un grup de persoane.

Sute de polițiști au fost mobilizați la Palatul Westminster, iar, confiorm unor surse citate de cotidianul The Telegraph, poliția a împușcat cel puțin un suspect după comiterea unui atentat.
Potrivit Sky News, premierul Theresa May se afla la Parlament în momentul atacului, fiind evacuată în siguranță.

Urmărește Gândul.ro pe Google News și Google Showcase
O femeie de 60 de ani, cu un aspect uluitor de tânăr, a câștigat un...
Gestul făcut de Alexandru Ciucu față de Alina Sorescu, după ce și-a ascuns relația paralelă...
FOTO. Ce frumoasă e iubita celebrului fotbalist! Poze hot cu manechinul
Simona Halep revine în Spania! Sportiva din România va evolua la Madrid Open
Replica ironică a unui general finlandez, după ce Rusia a amenințat că va trimite rachete...
Umilită din cauza listei de cumpărături! Ce a pățit Lili din Iași, după ce a...
Alimentul pe care Nadia Comăneci îl mănâncă zilnic, imediat cum se trezește. Dieta de nota...
Românii care se pot pensiona cu 5 ani mai devreme, din toamnă. Noua lege aduce...
Știrea momentului despre Iliescu! Breaking news!
Doliu la Casa Regală Britanică. Prințesa Beatrice a trecut prin clipe grele după ce primul...
Wow sau Bau? Cât de mult le-a schimbat operaţiile estetice pe vedetele din România
China ne bate și la diesel! A creat un motor REVOLUȚIONAR
USR a depus plângere pentru grup infracţional organizat împotriva „caracatiţei lui Piedone”
Semnal CIUDAT de la o galaxie DIN APROPIERE! Cercetătorii din toată lumea l-au primit
Dispare numerarul? Decizia finală UE pentru plata cu BANCNOTE
Cât costă cea mai ieftină înmormântare organizată de „Regina Întunericului”. Suma este accesibilă pentru toate...
Turistă sfârtecată de urs pe Transfăgărășan! Scosese mâna pe geam ca să...
Getuța Sterp, mesaj pentru urmăritorii care spun că prețurile produselor de la stână sunt scumpe....
Cansu Dere, motivul pentru care a luat o pauză de la aparițiile pe micile ecrane
BANCUL ZILEI. Polițistul la stomatolog: - Măseaua este moartă! Îi punem coroană?
Trei turiști s-au pozat goi pe una dintre cele mai importante atracții din Namibia