Cine sunt „vânătorii de naziști”. „Contabilul de la Auschwitz”, complice la asasinarea a 300.000 de evrei, printre ultimii condamnați

Redactor:
Mihai Schiau
Cine sunt „vânătorii de naziști”. „Contabilul de la Auschwitz”, complice la asasinarea a 300.000 de evrei, printre ultimii condamnați
Telegraph publică povestea a doi investigatori care și-au propus să îi găsească și să îi aducă în fața justiției pe ultimii criminali naziști în viață, scrie Telegraph.

Este vorba despre dr. Efraim Zuroff, de la Centrul Simon Weisenthal din SUA, și Kurt Schrimm, șeful instituției germane responsabile cu cercetarea ororilor naziste.

Cei doi lucrează în țări diferite, însă au un scop comun: pedepsirea celor responsabili pentru atrocitățile din timpul nazismului. ”Unul dintre cele mai deranjate lucruri este că, în ultimii 35 de ani, vinovații din timpul Holocaustului nu au pățit absolut nimic. Ar fi absurd să scape”, a declarat Zuroff. Doctorul spune că este important ca vinovații să plătească, pentru a arăta lumii că o crimă nu va fi uitată sau iertată, pentru că trecerea timpului nu atenuează din vină.

”Holocaustul a fost o crimă organizată din partea statului german. Țara noastră a moștenit această istorie și nu o poate ignora. Avem responsabilitatea de a ne întoarce și a corecta acțiunile predecesorilor noștri”, spune și Schrimm.

Zuroff se declară invidios pe Simon Weisenthal, celebrul ”vânător de naziști”, pentru că, atunci când s-a apucat el de treabă, toți criminalii naziști erau în viață și puteau fi pedepsiți. Unul dintre primii a fost Adolf Eichmann, găsit vinovat în 1962 și condamnat la moarte prin spânzurare.

Deși s-au apucat mai târziu de treabă, într-o perioadă în care 98% dintre vinovați erau deja morți, Zuroff și Schrimm au ”capturat” și ei câțiva naziști, printre care Josef Schwammberger, care a fost extrădat din Argentina în Germania și găsit vinovat de moartea a 600 de evrei, el murind în închisoare în 2004.

Telegraph publică povestea celor doi ”vânători de naziști” în condițiile în care, miercurea trecută, un fost membru al organizației paramilitare naziste Schutzstaffel (SS), în vârstă de 94 de ani, a fost condamnat la patru ani de închisoare pentru complicitate la decesul a 300.000 de persoane din lagărul de la Auschwitz în timpul Holocaustului.

Oskar Groening, un fost membru al Waffen-SS, aripa armată a Schutzstaffel, a fost condamnat miercuri, la patru ani de închisoare, de un tribunal din orașul Lueneburg, situat în nordul Germaniei.

„Contabilul de la Auschwitz”, așa cum a fost cunoscut Oskar Groening, a fost judecat pentru complicitate la decesul a 300.000 de persoane care se aflau în lagărul nazist de la Auschwitz în timpul Holocaustului.

Procesul lui Groening ar putea fi unul dintre ultimele dosare împotriva foștilor naziști germani.

În 1942, Groening s-a oferit să se alăture trupelor de elită Waffen-SS, înainte de a fi trimis în lagărul de la Auschwitz, unde se ocupa cu contabilizarea resurselor financiare găsite printre lucrurile personale ale prizonierilor, pe care le trimitea apoi la sediul SS din Berlin.

Groening nu a negat niciodată rolul pe care l-a avut în susținerea Holocaustului și, pe parcursul procesului, și-a acceptat responsabilitatea morală, scrie Mediafax.

ALERTĂ! Un nou virus extrem de contagios face ravagii în China. Ce este norovirusul şi...
Râzi cu lacrimi! Ce a pățit un oltean după ce a chemat acasă o prostituată,...
FOTO. Loredana Groza, apariție interzisă cardiacilor! Rochia scurtă și mulată a lăsat totul la vedere
Cum a murit, de fapt, sponsorul Simonei Halep! Detalii cutremurătoare despre ultimele clipe de viață:...
ULTIMA ORĂ! S-a aflat prospectul vaccinului anti-COVID-19. Ce reacții adverse produce. Doamne..
OPINIE | Nu sînt doar ”pioneri” şi ”utecişti”: cine votează USR-PLUS, îi votează, de fapt,...
Dispariție misterioasă în Marea Britanie: 50 de miliarde de lire sterline „sunt ascunse undeva, dar...
Râzi cu lacrimi! Ce a pățit un oltean după ce a chemat acasă o prostituată,...
Socrii au venit în vizită, neanunţaţi. Când s-au uitat sub pat, au simţit cum li...
Cele mai perverse PRACTICI amoroase. Jumătate dintre FEMEI fac asta în pat
Veste GENIALĂ! Medicamente gratuite și compensate! Cine va beneficia de ele
Adevarul despre noii patroni ai lui Dinamo. Fotbalistii cer sprijinul Guvernului Orban. Ce se întâmplă...
AVEM prospectul vaccinului anti-COVID! Este ŞOCANT: Ce scrie în el
9 simptome ale cancerului pe care bărbaţii nu trebuie să le ignore
Industria care explodează în pandemie. Posibilităţile de creştere sunt uriaşe
Ce s-a întâmplat cu imperiul de miliarde de euro al lui Dinu Patriciu după ce...
Ruby a scos-o din sărite pe bunica ei. Cum a reacționat femeia: „M-ai zăpăcit”
Inchide