Ciprul alege duminică un nou președinte care să înfrunte criza

Ciprul alege duminică un nou președinte care să înfrunte criza
Ciprioții aleg duminică un nou președinte, care va fi însărcinat să negocieze un plan de salvare european crucial pentru insulă, mult timp prosperă, dar care acum se află aproape de faliment, relatează AFP.
Publicat: 23/02/2013, 16:40
Actualizat: 25/06/2013, 15:59

Ciprioții aleg duminică un nou președinte, care va fi însărcinat să negocieze un plan de salvare european crucial pentru insulă, mult timp prosperă, dar care acum se află aproape de faliment, relatează AFP.

Nicos Anastasiades, un proeuropean de dreapta care a obținut 45,4% din voturile exprimate în primul tur al alegerilor, la 17 februarie, este considerat favorit în fața lui Stavros Malas (26,9%), un independent care se bucură de susținerea partidului comunist Akel ce domină Guvernul extrem de nepopularului președinte în exercițiu Demetris Christofias.

Un avocat, în vârstă de 66 de ani, și totodată un veteran al politicii cipriote, Anastasiades apreciază că planul de salvare este indispensabil și se declară pregătit pentru măsuri radicale în vederea obținerii încrederii creditorilor.

Malas, un cercetător genetician, în vârstă de 45 de ani, se teme, pe de altă parte, ca austeritatea să nu afecteze și mai mult economia țării și oferă asigurări că Ciprul se poate redresa, cu condiția să „regăsească o cale a creșterii” economice.

Însă ultimele previziuni ale Comisiei Europene (CE) oferă puține speranțe. Economia, care s-a contractat cu 2,3% în 2012, ar urma să continue să înregistreze o scădere în 2013, de minus 3,5%, iar o relansare economică este previzibilă abia din 2016.

În paralel, țara negociază începând din iunie cu Uniunea Europeană (UE), Banca Centrală Europeană (BCE) și Fondul Monetar Internațional (FMI) un plan de salvare evaluat la 17 miliarde de eruo, echivalentul PIB-ului său anual.

Cu privire la problema sensibilă a privatizărilor reclamate de către Troika, dar respinse de către Guvernul în exercițiu, Anastasiades a anunțat vineri seara, într-o dezbatere televizată cu adversarul său, că este de acord cu „denaționalizarea companiilor de stat care și-au trăit traiul”, însă nu a celor „care fac profit”.

„Am tatonat țări în vederea unui împrumut (…) pe termen scurt pentru finanțele publice, cu scopul de a ne acorda un răgaz pentru a negocia” planul de salvare, a adăugat el.

Malas a apreciat la rândul său că, dacă este reținut „scenariul minim” pentru nevoile financiare ale băncilor, „nu va mai fi nevoie de privatizări”.

– Risc „real” de default

Potrivit unui raport al fondului Pimco, sistemul bancar, afectat de expunerea sa la datoria greacă, are nevoie, numai el, de un ajutor evaluat între 5,98 și 8,86 de miliarde de euro, în cadrul planului de salvare.

Conducătorul Mecanismului European de Stabilitate (MES) Klaus Regling a apreciat joi că Ciprul prezintă un risc pentru întreaga zonă euro, iar agenția Standard & Poor’s a vorbit miercuri despre un risc „real” de default.

Malas întâmpină probleme în fața lui Anastasiades, din cauza lipsei de experiență politică – în care a intrat abia în 2011 – și a legăturilor sale cu Guvernul în exercițiu, în care a fost ministru al Sănătății până la sfârșitul lui 2012.

Pentru a câștiga teren, el nu poate conta pe ajutorul lui Giorgos Lillikas, alt candidat independent susținut de către socialiști, clasat pe poziția a treia, cu 24,9% din voturile exprimate în ptimul tur, care i-a împins pe primii doi în turul doi cu un scor apropiat.

În opinia politologului Christopheros Christophorou, „învingătorul va avea ca provocare principală semnarea planului de salvare și gestionarea crizei economice. Dacă este ales Anastasiades, acest lucru ar putea permite apariția unei atmosfere de înțelegere între Nicosia și Buxelles”.

O victorie a lui Anastasiades va însemna că Ciprul va avea un guvern în mod clar proeuropean, pentru prima dată de la aderarea sa la UE, în 2004.

În paralel, comunitatea internațională va aștepta de la succesorul lui Christofias să scoată din impas negocierile purtate sub egida ONU în vederea reunificării insulei împărțite în urma invaziei turce, în 1974.

Urmărește Gândul.ro pe Google News și Google Showcase
Cine a ucis-o pe Karen în 1966? Misterul a fost elucidat abia acum, iar descoperirea...
Anunţ trist despre Florin Piersic, direct din spital, de Paşte! Din păcate, nu se pune...
Gigi Becali a donat 25.000.000 de euro. Dezvăluirea a venit chiar înainte de Înviere
El este fotbalistul român care a murit în accidentul cumplit de la Băița. Denis nu...
Unei femei i s-a cerut să se târască și să mugească la interviul pentru job....
Anunţul momentului! Este vorba despre Florin Piersic
ȘOCANT: ce conținea peștele macrou care i-a adus moartea fetiței de 4 ani din Călărași
Tradiții, obiceiuri şi superstiţii în prima zi de Paște. Ritualuri pentru sănătate și belșug în...
Ce conținea peștele mâncat de fetița de 4 ani și bunica ei, decedate după ziua...
Cutremur în Prima zi de Paște! Unde a avut loc și ce magnitudine a înregistrat
Amante celebre din showbiz-ul românesc! Unele au ajuns în faţa altarului, altele au rămas doar...
La cât timp se face verificarea uleiului? Un detaliu foarte important
Avertisment al serviciilor secrete europene: Rusia pregăteşte activ atentate cu bombă sub acoperire, atacuri incendiare...
SURPRIZĂ de PAȘTE: o frumoasă PLOAIE de METEORI!
S-a stins marele artist al țării. A murit chiar în Sâmbăta Mare. Drum lin!
Economie în vacanță. Cum eviți capcanele care îți toacă banii în călătorii
Felicitări și mesaje de Paște Fericit 2024. Urări frumoase de trimis pe Whatsapp și SMS-uri
Georgiana Lobonț a izbucnit în plâns! "Bebelușii mei..."
Cristina Șișcanu, motivul pentru care nu gătește nimic pentru masa de Paște. Cum își petrece...
De ce Lora nu a devenit mamă până la 41 de ani: "Eu mă simt...
BANCUL ZILEI. Profesorul:- Bulă, poți sa-mi spui ce înseamnă abstract?
Samuel Colt, inventatorul revolverului. „Oamenii buni din această lume sunt foarte departe de a fi...