Coaliția internațională se reunește la Paris pentru o nouă mobilizare în războiul cu SI

Coaliția internațională se reunește la Paris pentru o nouă mobilizare în războiul cu SI
Publicat: 20/01/2016, 13:09
Actualizat: 20/01/2016, 18:28

Miniștrii Apărării din cele șapte țări cele mai angajate în campania aeriană aliată și în formarea forțelor irakiene – Statele Unite, Franța, Australia, Marea Britanie, Germania, Italia și Olanda – se întâlnesc începând de joi de la prânz la sediul Ministerului francez al Apărării.

Coprezidată de francezul Jean-Yves Le Drian și americanul Ashton Carter, reuniunea de la Paris își propune să se facă „bilanțul acțiunilor coaliției” și „să studieze piste în vederea intensificării campaniei militare”, potrivit Parisului. „Ei vor analiza ce este necesar în vederea accelerării ritmului” campaniei militare, potrivit aceleiași surse.

Lansată în vara lui 2014, această campanie a fost afectată mult timp de angajamentele dispersate ale membrilor ei, însă începe în sfârșit să dea roade, apreciază unii experți. Înfrânt la Kobane (Siria), Sinjar și apoi la Ramadi (Irak), Statul Islamic se află în dificultate din cauza bombardamentelor aeriene cotidiene.

Atacurile aeriene s-au intensificat după atacurile de la Paris, în noiembrie, care vizează în special instalațiile de producere a petrolului, în contextul în care traficul cu aurul negru este una dintre principalele surse de venit ale SI.

Fără să ofere servicii publice și fără să-și țină promisiunile unui „califat” mitic, gruparea pare să fi dezamăgit așteptările sunnite în teritoriile asupra cărora deține controlul. „Există tensiuni în interiorul organizației, asupra bazei remunerării combatanților, efecte ale erodării Daech (acronomul arab al SI)”, dau asigurări surse de la Paris.

– „Să facă mai mult!”

Pentru americani, reuniunea de la Paris este necesar să aducă un sprijin suplimentar. „Multe țări pot face mai mult”, repetă neîncetat secretarul american al Apărării Ashton Carter.

Mesajul este adresat în special țărilor de la Golful Persic, mobilizate mai mult în Yemen începând din martie, iar o sporire a nivelului participării acestora, chiar și simbolică, ar fi foarte apreciată, subliniază o sursă din anturajul lui Carter.

Țările din Asia, implicate mai ales în activități umanitare, ar putea, de asemenea, să-și crească nivelul susținerii cu furnituri de echipamente militare, apreciază această sursă.

Într-o rară mărturisire, comandantul operațiunilor de la Statul Major francez, generalul Didier Castres, a recunoscut recent în fața parlamentarilor că strategia militară a coaliției este afectată de „slăbiciuni în a produce efecte rapide”. Este vorba, aprecciază el, despre „mijloacele angajate” și procedurile americane foarte constrângătoare vizând evitarea pagubelor colaterale.

În cadrul întâlnirii, cei șapte miniștri studiază, de asemenea, ce mijloace suplimentare să mobilizeze (de exemplu materiale, formatori) „pentru a accelera creșterea puterii forțelor locale” kurde – peshmerga – și armatei irakiene, potrivit Parisului.

Acești formatori – americani, australieni și francezi – au antrenat deja 15.000 de militari irakieni, în special în lupta împotriva dispozitivelor explozive improvizate (IED) și vehiculelor kamikaze – armele privilegiate ale SI.

Occidentalii au rețineri față de o reeditare a experienței unei prezențe americane masive pe teritoriul Irakului, însă recunosc necesitatea creșterii numărului forțelor speciale și capacității de a colecta informații.

Dintre europeni, olandezii au promis un răspuns cu privire la angajamentul lor până la sfârșitul lui ianuarie. Australia, în schimb, a respins deja orice idee în legătură cu o creștere a nivelului ajutorului său militar.

Libia – o țară în care SI profită de luni bune de haosul politic pentru a-și consolida prezența – se află de asemenea pe agenda discuțiilor, însă nu există propuneri concrete pe masă, potrivit unei surse militare americane.

Moscova continuă să susțină regimul sirian și își concentrează esențialul atacurilor aeriene mai degrabă asupra opoziției moderate decât asupra SI.

Prevăzute de ONU pentru 25 ianuarie la Geneva, negocieri în vederea unei soluții politice în Siria se anunță aprinse, în contextul în care actorii principali sunt în continuare incapabili să se înțeleagă asupra alcătuirii delegației opoziției siriene.

Urmărește Gândul.ro pe Google News și Google Showcase
Doi soți au renunțat la toată averea de 24 de milioane $ ca să se...
Grațiela Corduneanu, la un pas să înfunde închisoarea. Scandal uriaș produs de nevasta interlopului din...
FOTO. Grațiela e văduva lui Costel Corduneanu. Femeia e cu 20 de ani mai tânără...
Simona Halep revine în Spania! Sportiva din România va evolua la Madrid Open
După ce a recrutat pușcăriași să lupte pe front, Rusia se confruntă cu un număr...
Câți bani au primit Bontea, Scărlătescu și Dumitrescu ca să revină la MasterChef. Suma este...
A fost la un pas să moară din cauza unui produs de slăbit popular la...
Vremea 22 aprilie - 20 mai 2024. Prognoza meteorologilor de 1 Mai şi de Paşte;...
Cine este Mihaela, tânăra de 24 de ani care s-a aruncat în gol de la...
Afirmații revoltătoare făcute de preotul Nicolae Tănase despre femeile agresate sexual: ,,Fetele nu sunt chiar...
Amante celebre din showbiz-ul românesc! Unele au ajuns în faţa altarului, altele au rămas doar...
Ce înregistrează, de fapt, „CUTIA NEAGRĂ” a mașinii? Devine obligatorie din iulie
CE a propus stabilirea în acest an a datei de eliminare a controalelor la frontierele...
Întrebare SIMPLĂ ca „bună ziua”: Ce sunt ROȘIILE? Fructe SAU legume?
Lovitură pentru cei care au mașină PE BENZINĂ. Se întâmplă chiar de astăzi, 19 APRILIE
Scumpiri de weekend. Prețul benzinei crește la pompă
„Nu mai e de trăit” O româncă stabilită în Italia este stupefiată de un nou...
De ce s-a SINUCIS Mihaela, fata care s-a aruncat de la balcon! Șocant ce a...
Robi și Rebecca, discuție în camera roșie! S-ar vedea sau nu într-un cuplu cu Robi?...
Maria, o gimnastă de doar 17 ani s-a stins din viață subit: ”Boala a răpus-o...
BANCUL ZILEI. O moldoveancă la McDonald’s: - O rație di șolduri di pui cu barabuli...
Test de cultură generală. De ce pisicile dorm atât de mult?