Comisarul european Günther Oettinger: România, Italia și Bulgaria sunt „aproape neguvernabile”. Reacția României

Comisarul european Günther Oettinger: România, Italia și Bulgaria sunt „aproape neguvernabile”. Reacția României
Comisarul UE al Energiei, germanul Günther Oettinger, și-a exprimat preocuparea că state precum Italia, România și Bulgaria sunt "neguvernabile", Guvernul german negând ulterior că ar putea face o astfel de apreciere privind Italia, fără însă a retracta în privința României și Bulgariei.

Comisarul UE al Energiei, germanul Günther Oettinger, și-a exprimat preocuparea că state precum Italia, România și Bulgaria sunt „aproape neguvernabile”, Guvernul german negând ulterior că ar putea face o astfel de apreciere privind Italia, fără însă a retracta în privința României și Bulgariei.

„Mă îngrijorează că țări precum Bulgaria, România și Italia sunt, în mod fundamental, aproape neguvernabile”, a declarat germanul Günther Oettinger, conform publicației Bild.

Declarațiile au stârnit un val de nemulțumire la Roma, presa italiană solicitând explicații din partea Guvernului german.

„Nu veți auzi niciodată aprecieri de acest fel referitoare la Italia din partea Guvernului german”, a dat asigurări, potrivit ziarului Il Sole 24 Ore, Steffen Seibert, purtătorul de cuvânt al cancelarului Angela Merkel.

Presa italiană așteaptă ca Oettinger să revină asupra declarațiilor sau să demisioneze din funcția de comisar UE al Energiei.

România, „profund surprinsă”

În România, afirmațiile atribuite lui Oettinger au provocat „surprindere”. Primul care a reacționat a fost ministrul de Externe, Titus Corlățean, care se declară „profund surprins” de caracterizarea pe care ne-a făcut-o comisarul german și așteaptă explicații oficiale până la noi declarații.

„Cu privire la declarațiile comisarului european Günther Oettinger din care a rezultat că România ar fi «aproape neguvernabilă», ministrul Afacerilor Externe declară: «Sunt profund surprins de remarcile făcute cu privire la România. Așteptăm explicații oficiale, publice, convingătoare, înainte de a face orice alte comentarii»”, se arată într-un comunicat al MAE remis, miercuri, gândul.

Inchide