Comisarul european Navracsics: Căutăm instrumentele de a sprijini restaurarea Catedralei Notre Dame

Redactor:
Razvan Tupa
Comisarul european Navracsics: Căutăm instrumentele de a sprijini restaurarea Catedralei Notre Dame
"Căutăm instrumentele politice pe care le vom pune la dispoziția autorităților franceze" a declarat Comisarul Tibor Navracsics, responsabil pentru educație, cultură, tineret și sport, marți, în încheierea întâlnirii informale a miniștrilor culturii din Europa de la Palatul Parlamentului.

Discuțiile de la București au fost marcate și de căutarea unei poziții comune la nivel European față de drama incendiului care a distrus luni acoperișul Catedralei Notre Dame din capitala Franței, incident descris de oficiali drept o „adevărată tragedie culturală”.

„Încă mai căutăm instrumentele politice pe care le vom pune la dispoziția autorităților franceze” a spus comisarul european Tibor Navracsics, responsabil pentru educație, cultură, tineret și sport, despre prezența reconstruirii Catedralei Notre Dame.

„Putem acorda sprijin și finanțare pe termen lung, să finanțăm deplasările specialiștilor din celelalte țări europene sau să trimitem voluntari și expertiză care să ajute pregătirile pentru restaurarea Catedralei”, a spus Navracsics.

În cadrul evenimentului au fost organizate două sesiuni de lucru dedicate finanțării și inovării pentru sectoarele culturale și creative și patrimoniului cultural european.

„Am propus un buget de 1.85 miliarde de euro pentru programul care va urma demersului «Creative Europe»”, a arătat comisarul european. Comisarul a vorbit și despre 12 protocoale semnate în nouă dintre țările europene în favoarea a 800 de inițiative.

La nivelul UE au fost stabilite 64 de acțiuni care prevăd susținerea patrimoniului cultural, au arătat oficialii.

În contextul exercitării de către România a Președinției Consiliului Uniunii Europene, a avut loc marți reuniunea informală a miniștrilor culturii din UE. Lucrările au avut loc la București, la Palatul Parlamentului.

Evenimentul a reunit miniștrii din statele membre ale Uniunii Europene și a fost prezidat de ministrul român al Culturii și Identității Naționale, Valer Daniel Breaz. La reuniune au mai participat Comisarul european Tibor Navracsics, responsabil pentru educație, cultură, tineret și sport, ca și reprezentanți ai Secretariatului General al Consiliului Uniunii Europene și reprezentanți ai Guvernului României.

Ministrul culturii de la București a vorbit despre nevoia continuării unei abordări strategice în domeniu. Oficialul a vorbit despre „cele mai importante lecții învățate din derularea anului patrimoniului”.

Pentru finanțarea sectoarelor creative, miniștrii au vorbit despre nevoia de formulare a unor instrumente adecvate și de inovare.

„Transpunerea rapidă în legislația națională a directivei europene privind drepturile de autor” a fost menționată de Valer Daniel Breaz ca o concluzie necesară a discuțiilor de marți.

„Cultura are un rol esențial în asigurarea convergenței și coeziunii în Europa, precum și în conștientizarea valorilor noastre comune. Având în vedere acest lucru, una dintre prioritățile Președinției Române a Consiliului UE este aceea de a crea noi oportunități pentru sectoarele culturale și creative ale Europei”, au arătat organizatorii în prezentarea evenimentului.

 

Inchide