Comisarul Germaniei în Comisia Europeană critică Franța pentru lipsa reformelor în economie

Comisarul Germaniei în Comisia Europeană critică Franța pentru lipsa reformelor în economie
Publicat: 21/11/2014, 17:48

Oettinger, aliat politic al cancelarului german Angela Merkel, a afirmat că Franța trebuie să respecte angajamentele asumate anul trecut pentru reducerea deficitului bugetar și a spus că bugetul pentru 2015 nu reformează sistemul de pensii, nu reduce costurile cu forța de muncă și nu reduce suficient taxele plătite de companii.

Comisarul a făcut afirmațiile înainte de o decizie finală a Comisiei Europene referitoare la bugetul Franței, care ar putea fi luată cel mai devreme marțea viitoare, sporind presiunile asupra președintelui CE, Jean-Claude Juncker, pentru adoptarea unei poziții ferme față de Franța.

Declarațiile pot amplifica și tensiunile dintre Berlin și Paris, după ce guvernul de la Paris a prezentat luna trecută bugetul pentru anul viitor insistând să nu i se ceară eforturi suplimentare de reducere a cheltuielilor.

Cu toate că Oettinger este membru al Uniunii Creștin Democrate a cancelarului Merkel, autoritățile germane s-au abținut să critice direct Franța, după prezentarea bugetului, dar au insistat ca Bruxelles-ul să aplice strict reglementările bugetare europene.

Tensiunile au apărut pe fondul unor noi semne că economia zonei euro stagnează, cum este declinul unui indice care reflectă intențiile de achiziții ale managerilor din industria prelucrătoare, în această lună.

Economia și finanțele publice ale Franței sunt în mod special o sursă de îngrijorare. Când a devenit președinte, Hollande s-a angajat să reducă deficitul bugetar sub limita UE de 3% din PIB până în 2015, dar bugetul pentru anul viitor prelungește termenul până în 2017. În aceste condiții, Juncker este obligat fie să aprobe această extensie fie să sancționeze Franța.

„Nu ar fi credibil ca termenul să fie prelungit dacă nu sunt solicitați în schimb pași foarte concreți. Da, au fost luate unele măsuri, dar au fost prea puține și insuficient de ambițioase. Este nevoie de mai mult”, a spus Oettinger.

Oettinger este un membru important al Comisiei Europene, însărcinat cu problemele economiei digitale, în timp ce domeniul fiscal revine omologului său francez Pierre Moscovici, fost ministru de Finanțe al președintelui Hollande.

Comisia fost aproape de o respingere a proiectului de buget al Franței, luna trecută, acesta fiind acceptat numai după ce ministrul francez de Finanțe Michel Sapin a acceptat să ia noi măsuri de reducere a cheltuielilor.

Potrivit unor persoane apropiate situației, măsurile, care includ combaterea evaziunii fiscale și economii obținute prin dobânzi mai mici la împrumuturi, nu sunt considerate drept schimbări structurale pe termen lung. Este posibil în aceste condiții ca autoritățile de la Bruxelles să ceară Franței că identifice noi economii, în caz contrar fiind posibile sancțiuni.

„Calitatea și cantitatea măsurilor suplimentare propuse de Franța au fost primite cu scepticism la Bruxelles și de către miniștrii de Finanțe. Francezii nu realizează că regulile jocului s-au schimbat și că trebuie să facă mai mult”, a spus Mujtaba Rahman, director la compania de consultanță Eurasia Group.

Italia a fost și ea în pericol să îi fie respins bugetul, luna trecută, dar ministrul de Finanțe Pier Carlo Padoan anticipează să va obține acordul final al Comisiei, după revizuiri ale cheltuielilor.

Urmărește Gândul.ro pe Google News și Google Showcase
O femeie de 60 de ani, cu un aspect uluitor de tânăr, a câștigat un...
Gestul făcut de Alexandru Ciucu față de Alina Sorescu, după ce și-a ascuns relația paralelă...
FOTO. Face o avere din imaginile cu ea: apariție controversată a jucătoarei de fotbal!
Simona Halep revine în Spania! Sportiva din România va evolua la Madrid Open
Replica ironică a unui general finlandez, după ce Rusia a amenințat că va trimite rachete...
Umilită din cauza listei de cumpărături! Ce a pățit Lili din Iași, după ce a...
Alimentul pe care Nadia Comăneci îl mănâncă zilnic, imediat cum se trezește. Dieta de nota...
Românii care se pot pensiona cu 5 ani mai devreme, din toamnă. Noua lege aduce...
Știrea momentului despre Iliescu! Breaking news!
Doliu la Casa Regală Britanică. Prințesa Beatrice a trecut prin clipe grele după ce primul...
Wow sau Bau? Cât de mult le-a schimbat operaţiile estetice pe vedetele din România
China ne bate și la diesel! A creat un motor REVOLUȚIONAR
USR a depus plângere pentru grup infracţional organizat împotriva „caracatiţei lui Piedone”
Semnal CIUDAT de la o galaxie DIN APROPIERE! Cercetătorii din toată lumea l-au primit
Dispare numerarul? Decizia finală UE pentru plata cu BANCNOTE
Cât costă cea mai ieftină înmormântare organizată de „Regina Întunericului”. Suma este accesibilă pentru toate...
Turistă sfârtecată de urs pe Transfăgărășan! Scosese mâna pe geam ca să...
Getuța Sterp, mesaj pentru urmăritorii care spun că prețurile produselor de la stână sunt scumpe....
Cansu Dere, motivul pentru care a luat o pauză de la aparițiile pe micile ecrane
BANCUL ZILEI. Polițistul la stomatolog: - Măseaua este moartă! Îi punem coroană?
Epidemie de singurătate printre părinți, dezvăluie un studiu din SUA