Comisia Europeană DEZMINTE faptul că ar fi pregătită să renunțe la cotele obligatorii pentru imigranți. UPDATE

Comisia Europeană DEZMINTE faptul că ar fi pregătită să renunțe la cotele obligatorii pentru imigranți. UPDATE
Publicat: 17/09/2015, 13:58

O purtătoare de cuvânt a Comisiei, Mina Andreeva, a scris pe Twitter că informațiile apărute în presă, potrivit cărora CE ar urma să renunțe la cotele obligatorii de repartizare a refugiaților, sunt false. Ea a adăugat că președintele CE, Jean-Claude Juncker, susține în continuare această propunere pe care a prezentat-o la 9 septembrie.

ȘTIREA INIȚIALĂ.Comisia Europeană este pregătită să renunțe la ideea cotelor obligatorii pentru repartizarea a 120.000 de imigranți extracomunitari între statele membre ale Uniunii Europene, în favoarea unui sistem voluntar preferat de țările est-europene, au declarat miercuri oficiali citați de site-ul Reuters. Atât premierul Victor Ponta, cât și președintele Klaus Iohannis s-au arătat de la bun început împotriva cotelor obligatorii, arătând că România poate să susțină doar un număr de aproximativ 1.700 de imigranți. Potrivit unei distribuiri făcute de Comisia Europeană, România ar fi trebuit să primească un număr de 6.351 de imigranți, cifră considerată prea mare de către autoritățile de la București.

Propunerea intervine în condițiile în care miniștrii europeni ai Justiției și Afacerilor Interne nu au reușit luni să ajungă la un acord privind sistemul de cote obligatorii.

Deocamdată nu este însă clar dacă noul plan al Comisiei Europene (CE) va fi acceptat de Franța și Germania, care probabil vor fi nevoite să primească mai mulți refugiați decât în baza sistemului de cote obligatorii.

În timp ce miniștrii europeni de Interne se pregătesc pentru o nouă reuniune extraordinară la 22 septembrie, diplomații speră să evite un nou eșec.

„Obiectivul nostru este să menținem unitatea Europei”, a declarat miercuri, în fața parlamentarilor de la Bruxelles, comisarul european pentru Migrație, Dimitris Avramopoulos.

„Schema obligatorie nu mai este o opțiune”, a declarat un alt oficial din cadrul Comisiei, care a subliniat că „ceea ce contează este să se mențină numărul total de 120.000” de imigranți.

Ungaria, România, Slovacia, Cehia și Polonia au fost principalii oponenți ai sistemului de cote obligatorii, argumentând că acestea vor atrage mai mulți imigranți în Europa și le vor tulbura societățile.

Ungaria a respins schema de repartizare chiar dacă ea, alături de Grecia și Italia, ar trimite solicitanți de azil în alte state europene în loc să primească alții.

„Dacă Ungaria nu vrea să fie parte, putem redistribui solicitanții de azil din alte țări”, a declarat un oficial din CE. „Cu siguranță nu există un deficit de refugiați în Europa în acest moment”, a adăugat acesta.

Sancțiunile financiare pentru țările care nu vor să accepte cotele obligatorii de refugiați sunt considerate o altă posibilitate de compromis.

Planul propus de președintele CE, Jean-Claude Juncker, prevedea penalizări de până la 0,002% din PIB-ul țării care decide să nu participe la schema de repartizare.

Pentru o țară ca Polonia, aceasta ar însemna mai puțin de 10 milioane de euro. Însă Germania a propus reducerea fondurilor europene în valoare de miliarde de euro pentru țăile care refuză cotele obligatorii.

„Trebuie să existe un compromis între compensația foarte redusă propusă de Comisie și suspendarea fondurilor europene sugerată de Germania”, a afirmat un diplomat european.

Dacă nu se ajunge la niciun acord la reuniunea extraordinară de marți, Luxemburgul, care asigură preeșdinția semestrială a UE, ar putea organiza un vot prin care să oblige țările să accepte cotele.

Un vot prin majoritate, nu prin unanimitate, „este posibil din punct de vedere legal, dar contraproductiv din punct de vedere politic”, a subliniat un oficial UE. „În plus, nu putem trimite solicitanți de azil acolo unde nu sunt doriți”, a adăugat acesta.

Urmărește Gândul.ro pe Google News și Google Showcase
După ce a câștigat 1 milion $ la loterie, o femeie s-a gândit să mai...
S-a aflat motivul pentru care a murit Gabriela, micuța de 4 ani cu chip de...
FOTO. Antonia, ce apariție! Nimeni nu se gândea că o va vedea așa
Simona Halep revine în Spania! Sportiva din România va evolua la Madrid Open
Cronica unui 'blat' anunțat. Motivul real pentru care Zanni a fost eliminat și adus înapoi...
Actrița celebră, la un pas de PARALIZIE! A descoperit că are o TUMORĂ pe măduvă
EXPERIMENT. Pască plină de mucegai, drob cu probleme şi cozonac fără lapte. Analizele de laborator...
Ce conținea peștele mâncat de fetița de 4 ani și bunica ei, decedate după ziua...
Există români care nu și-au primit pensiile înainte de Paște: „Mi-am făcut niște calcule. Mă...
Poveştile de iubire care au rămas doar o amintire! Imagini tari cu Gina Pistol, Răzvan...
La cât timp se face verificarea uleiului? Un detaliu foarte important
China a lansat o sondă pentru a colecta eşantioane de pe faţa ascunsă a Lunii
Descoperire ULUITOARE la polii Pământului! Se întâmplă chiar acum
Euro falși în toată Europa. Banii care au fost falsificați: Nu trebuie să fii expert
Vârsta de pensionare ar putea crește în România. Datele care ar duce la o decizie...
Se spală rufe azi, în Joia Mare? Ce spun preoții
Mioara Velicu rememorează copilăria autentică de la sat: „Am crescut într-o familie cu 8 copii....
Ce a declarat Florin Piersic de pe patul de spital: "Asta e cel mai important"
BANCUL ZILEI. Profesorul:- Bulă, poți sa-mi spui ce înseamnă abstract?
Zeci de experţi în Inteligenţă Artificială de la Google, recrutați de Apple