Comisia Europeană, furioasă pe organizatorii Eurovision din Suedia: „Interzicerea drapelului UE a fost o greșeală regretabilă”

Comisia Europeană, furioasă pe organizatorii Eurovision din Suedia: „Interzicerea drapelului UE a fost o greșeală regretabilă”
Comisia Europeană, furioasă pe organizatorii Eurovision din Suedia: „Interzicerea drapelului UE a fost o greșeală regretabilă”. Sursa Foto- Shutterstock
Publicat: 13/05/2024, 19:57
Actualizat: 13/05/2024, 20:10

Interzicerea steagului Uniunii Europene la Concursul Muzical Eurovision a fost o greșeală „complet regretabilă” care ar trebui rectificată anul viitor, a declarat Comisia Europeană luni.

Comisia Europeană susține că Uniunea Europeană de Radio și Televiziune (UERT), cea mai importantă alianță din lume a entităților mass-media de servicii publice, este vinovată pentru incidentele petrecute pe durata celei de-a 68-a ediții a concursului muzical european desfășurat la Malmo.

UERT arunca vina pe organizatorii din Suedia

Uniunea Europeană de Radiodifuziune aruncă vina pe radiodifuzorul gazdă suedez SVT. Aceasta susține că SVT a ales să limiteze steagurile participanților și spectatorilor la spectacolul organizat la Malmo. Inclusiv steagurile curcubeu LGBTQ+ au fost interzise. Aspect raportat chiar de câștigătorul concursului, Nemo.

În culmea ironiei, steagul albastru cu cele 12 stele  a fost adesea fluturat la concursul din 2023 organizat în Marea Britanie. Regatul Unit nu mai face parte din Uniunea Europeană din 2020. Mai mulți participanți au scris pe rețelele sociale că serviciile de pază și securitate le-a refuzat accesul în tribune cu steagurile UE și LGBTQ+.

Cântărețul Joost Klein, reprezentantul Olandei, a fost exclus din concurs. Acesta a amenințat verbal o angajată din echipa de producție a Eurovision.  Reprezentantul Irlandei,  Bambie Thug, un alt cântăreț care se consideră non-binar, a declarat că „a plâns împreună cu echipa când a aflat că Israelul a ajuns în marea finală a concursului”. I s-a refuzat intenția de a se afișa în spațiul public cu drapelul Palestinei tatuat pe corp.  Eden Golan, concurenta din Israel, a fost obligată să refacă versurile melodiei sale referitoare la masacrul comis de Hamas pe 7 octombrie 2023.

Comisia Europeană ia măsuri

Comisia Europeană a spus că steagul albastru cu 12 stele galbene este un steag pentru toți membrii UE. Este și simbolul Consiliul Europei format din 46 de națiuni.

„Este cu siguranță o greșeală regretabilă că steagul tuturor membrilor UE care participă la competiție, precum și al altor state care aparțin Consiliului Europei… nu au putut fi afișate”, a declarat purtătorul de cuvânt al Comisiei, Eric Mamer.  Margaritas Schinas, vicepreședintele Comisiei responsabil cu cultura, va dezbate problema cu UERT luni . Ea spune că va fi probabil o „discuție foarte animată”, scrie Reuters. 

UERT se apără, adăugând că au fost aplicate reguli mai stricte de securitate la evenimentul din acest an. Motivul invocat sunt tensiunile geopolitice crescute. Câteva mii de demonstranți au fluturat steaguri palestiniene în centrul orașului Malmo pentru a protesta împotriva participării Israelului la Eurovision.

Absolvent al Facultății de Istorie (2013-2016) și al programului de master „Istorie și Practică în Relații Internaționale” (2019-2021) la Universitatea mai mult
Urmărește Gândul.ro pe Google News și Google Showcase
O româncă s-a căsătorit cu un austriac pe care-l credea bogat. Însă bărbatul avea un...
Cum au apărut Pepe și Yasmine în ziua nunții! La bustul gol! FOTO
Mititelu, scandal monstru cu Becali! A luat decizia să nu mai vorbească niciodată: de la...
A murit soția antrenorului de la FC Voluntari, Florin Pîrvu! Oana Alina avea doar 47...
Orașele din țară în care românii vor să locuiască. Bucureștiul e abia pe locul 7
Meteorologii Accuweather au modificat prognoza. Cod ROȘU în București și în celelalte orașe din România
Doctorul care a aflat că mai are de trăit 6 luni: „Planul meu e să...
Afacerea de succes pornită de Raluca după ce a furat meserie de la un italian....
Femeia din Buzău care și-a îngropat copilul de viu: 'N-am putut să stau cu durerea...
Pensiile a 1.300.000 de români vor fi înghețate în următorii ani! Ce pensionari se află...
Uite îngheţata, nu mai e îngheţata! Vedetele din România în imagini interzise cardiacilor
Ai voie cu remorca pe autostradă? Reguli de respectat când tractezi o rulotă/remorcă
SUA au intrat în alertă: Rusia trimite un supersubmarin nuclear în Cuba
Ce RISCĂ bărbații care au MAI MULȚI copii?
Se dă lege pentru sistemul de PENSII. Schimbarea pe care nu și-ar fi dorit-o NIMENI
Protecție Divină pentru acești nativi. Nimic rău nu li se poate întâmpla
Cum arată acum mormântul Denisei Răducu. Internauții au fost revoltați pentru că nu avea lumânare...
Imaginile durerii! Patrizia și Bianca s-au întors acasă în sicrie albe! VIDEO cutremurător
Julia este convinsă că fosta iubită a lui Gagea joacă teatru! Ce spune concurentul despre...
Cum au selectat Pepe și Yasmine persoanele care vor participa la nuntă: "Ne-a fost destul...
BANCUL ZILEI. Bulișor vede un cetățean ieșind dintr-un bordel și se ia după el: -...
Cercetătorii au descoperit că vulcanii erup în prezent pe planeta Venus
×