Compania care deține administratorul Fondului Proprietatea a devenit cel mai mare creditor al Ucrainei

Compania care deține administratorul Fondului Proprietatea a devenit cel mai mare creditor al Ucrainei
Publicat: 11/11/2013, 12:34
Actualizat: 11/11/2013, 12:34

Fondul american Franklin Templeton a devenit cel mai mare creditor al Ucrainei, după ce a acumulat titluri de stat cu o valoare nominală de 5 miliarde dolari, reprezentând aproape 20% din obligațiunile guvernamentale ucrainiene aflate în circulație pe plan extern, potrivit FT.

Frankling Templeton a început să acumuleze obligațiuni ucrainiene „de ceva timp”, însă și-a majorat semnificativ expunerea în această vară, preluând la sfârșitul lunii august titluri de 171 milioane de dolari dintr-un pachet de obligațiuni cu scadența în anul 2023, scrie Financial Times, care citează datele Bloomberg.

Operațiunile cu obligațiuni ucrainiene au fost supravegheate de Michael Hasenstab, director în cadrul Franklin Templeton, notează FT.

Hasenstab este responsabil și pentru pariul masiv pe obligațiuni irlandeze făcut de fondul american în timpul crizei datoriilor de stat din zona euro.

La jumătatea anului trecut, Franklin Templeton devenise cel mai mare creditor privat al Irlandei, după ce a acumulat titluri de stat cu o valoare de 6,1 miliarde euro.

Operațiunile fondului au contribuit semnificativ la calmarea turbulențelor de pe piața financiară irlandeză în timpul crizei și la stabilizarea pieței locale a obligațiunilor, compania înregistrând totodată un randament foarte bun al investiției, potrivit FT.

Pe de altă parte, investiția în datoria Ucrainei ar putea fi un pariu mult mai riscant. Ucraina traversează o perioadă de depresiune economică, cu un deficit bugetar mare și un deficit de cont curent care erodează accelerat rezervele băncii centrale.

Costul asigurării datoriilor Ucrainei față de probabilitatea de neplată este printre cele mai ridicate din lume, iar majoritatea analiștilor și investitorilor anticipează că, în final, guvernul de la Kiev fie va accepta condițiile unui acord de finanțare externă cu Fondul Monetar Internațional sau cu Rusia, fie va intra în faliment.

„Traversează o criză monetară și de finanțare, pur și simplu. Momentul care declanșează criza ar putea veni mâine, sau săptămâna viitoare, sau luna viitoare. Ucraina nu poate face față unui nou val de retrageri de capital. Are nevoie de ajutor din exterior, fie de la Rusia, fie de la FMI”, comentează pentru FT Paolo Batori, senior strategist la banca americană Morgan Stanley.

Relațiile Ucrainei cu Rusia se deteriorează pe măsură de guvernul de la Kiev încearcă să se apropie de UE. Posibila semnare, în următoarele săptămâni, a unui acord de liber-schimb cu UE ar putea pregăti terenul pentru un acord cu FMI și ar putea acorda un impuls economiei ucrainiene pe termen lung.

În viitorul apropiat însă, perspectivele Ucrainei sunt incerte. Agenția de rating Fitch a retrogradat vineri ratingul țării la „B-„, calificativ din categoria „junk”, care indică prezența riscului de default, cu o marjă limitată de siguranță, și a avertizat că perspectiva rămâne negativă.

Costul de finanțare de referință al Ucrainei, reprezentat de randamentul obligațiunilor de stat cu maturitatea la 10 ani pe piața secundară, a crescut vineri seară la aproape 10%, unul dintre cele mai ridicate niveluri din Europa.

Analiștii consideră că preluarea masivă de obligațiuni ucrainiene de către Franklin Templeton a ameliorat impactul mișcărilor din această vară de pe piețele externe asupra țării. Piețele emergente au suferit în vară retrageri de capital din partea investitorilor, după ce Rezerva Federală a Statelor Unite a anunțat că ar putea reduce începând din acest an programul de stimulare monetară a economiei, cunoscut ca relaxare cantitativă. Cea mai puternică bancă centrală din lume preia lunar din piață obligațiuni de 85 miliarde de dolari.

Presa ucraineană a scris anterior că prim-vicepremierul Serghei Arbuzov și ministrul Finanțelor Yuri Kolobov au efectuat în acest an o vizită informală la sediul Franklin Templeton din San Mateo.

Contactați de Financial Times, reprezentanții grupului american au refuzat să comenteze informațiile.

Franklin Templeton este prezent și în România, o companie a grupului administrând Fondul Proprietatea.

Urmărește Gândul.ro pe Google News și Google Showcase
Ministrul Muncii a anunțat datele exacte la care vor fi virate pensiile pe luna mai
Familia Regală a Marii Britanii, lovită de o nouă tragedie. A fost găsit mort, în...
FOTO. Ce frumoasă e iubita celebrului fotbalist! Poze hot cu manechinul
Simona Halep revine în Spania! Sportiva din România va evolua la Madrid Open
Replica ironică a unui general finlandez, după ce Rusia a amenințat că va trimite rachete...
Gestul făcut de Alexandru Ciucu față de Alina Sorescu, după ce și-a ascuns relația paralelă...
Céline Dion, de nerecunoscut din cauza BOLII! S-a transformat total în ultima perioadă. Boala teribilă...
Datele exacte când vor intra pensiile pe luna mai, pe card şi prin Poştă. Anunţul...
Ramona s-a aruncat de la etaj după ce a născut! Dezvăluiri! "Dumnezeu s-o ierte"
Angajații români vor beneficia de trei noi tipuri de vouchere: Simona Bucura Oprescu „România e...
Wow sau Bau? Cât de mult le-au schimbat operaţiile estetice pe vedetele din România
China ne bate și la diesel! A creat un motor REVOLUȚIONAR
USR a depus plângere pentru grup infracţional organizat împotriva „caracatiţei lui Piedone”
Semnal CIUDAT de la o galaxie DIN APROPIERE! Cercetătorii din toată lumea l-au primit
S-a terminat pentru ILIESCU. S-a decis oficial azi, 26 aprilie. Breaking News
Cât costă cea mai ieftină înmormântare organizată de „Regina Întunericului”. Suma este accesibilă pentru toate...
Turistă sfârtecată de urs pe Transfăgărășan! Scosese mâna pe geam ca să...
Getuța Sterp, mesaj pentru urmăritorii care spun că prețurile produselor de la stână sunt scumpe....
Cătălin Dobrescu ar fi vrut luni la rând să se împace cu Oana Radu: "După...
BANCUL ZILEI. Polițistul la stomatolog: - Măseaua este moartă! Îi punem coroană?
Test de cultură generală. Cum rămâne aprinsă torța Olimpică?