Companiile Holcim și Lafarge vor fuziona, formând cel mai mare producător de ciment din lume

Companiile Holcim și Lafarge vor fuziona, formând cel mai mare producător de ciment din lume
Publicat: 07/04/2014, 10:07
Actualizat: 06/02/2016, 08:31

Directorul general al producătorului francez de ciment Lafarge, Bruno Lafont, va conduce compania rezultată în urma fuziunii, au anunțat, luni, Holcim și Lafarge, potrivit Bloomberg.

Wolfgang Reitzle, care urma să preia conducerea Holcim, din Elveția, în acest an va prelua postul de președinte al board-ului noii companii, care se va numi LafargeHolcim. Acordul de fuziune a fost aprobat atât de conducerea Lafarge, cât și de cea a Holcim.

Tranzacția structurată pentru a include exclusiv acțiuni, va conduce la sinergii de peste 1,4 miliarde de euro și va fi finalizată probabil în prima jumătate din 2015, au informat cele două companii. Lafarge și Holcim vor vinde active, mai ales în Europa, pentru a obține avizele autorităților de reglementare.

Ambele companii au capacități de producție importante și care se suprapun în țări precum Franța, Germania, Spania, Cehia, România și Serbia, a afirmat Elizabeth Collins, analist la firma de cercetare Morningstar, potrivit Reuters.

Companiile vor putea combina anumite operațiuni, după ce recesiunea globală a erodat cererea pentru materiale de construcții și a condus la oprirea activității unor fabrici sau la funcționarea acestora în pierdere, scrie Bloomberg. Pentru a obține un randament mai bun la fabricile cu consum ridicat de energie, Holcim a convenit în august un schimb de active în Germania și Cehia cu Cemex, cel mai mare producător de ciment de pe continentul american.

„Fuziunea va fi bine primită”, a declarat Christian Arnold, analist la Bank Vontobel, din Zurich. Lafarge a crescut vineri cu 8,9% pe bursă, la o capitalizare de 18,4 miliarde de euro, în timp ce Holcim a avansat cu 6,9%, la o capitalizare de 26,2 miliarde de franci elvețieni (21,4 miliarde de euro).

Holcim va lanasa o ofertă publică destinată investitorilor Lafarge, în cadrul căreia va oferi o acțiune proprie pentru una a companiei franceze. Oferta este condiționată de obținerea acordului a cel puțin două treimi din acționarii Lafarge.

Întrebat dacă structura tranzacției indică o preluare a Lafarge de către Holcim, șeful Lafarge și viitorul director al LafargeHolcim, Bruno Lafont, a declarat că aceasta este o fuziune între egali.

Tranzacția va atrage atenția autorităților de reglementare la nivel global.

„Autoritățile responsabile de concurență vor analiza în amănunt”, a declarat Assimakis Komninos, avocat la firma White & Case, din Bruxelles.

Lafarge a estimat în raportul anual pentru 2013 că avea o cotă de 34% pe piața cimentului din Franța, 40% în Marea Britanie și 10% în Germania și Spania. În SUA, producătorul francez controla 12% din piața cimentului, iar în Rusia 7%. Holcim nu a furnizat date despre cotele de piață din țările unde are operațiuni.

„Cele mai semnificative suprapuneri (de producție, n.r.) sunt în Europa. Anumite țări vor necesita o atenție specială, și anume Canada, SUA, Brazilia și posibil India și China”, a spus Lafont, adăugând că două treimi din activele la care va renunța noua companie sunt situate în Europa.

Lafont consideră că renunțarea la aceste active va satisface cerințele autorităților de reglementare.

Ambele companii au făcut achiziții costisitoare înaintea crizei financiare, în urma cărora au acumulat datorii semnificative. Holcim are în prezent 71.000 de angajați în 70 de țări, iar Lafarge 65.000 de angajați în 64 de țări.

Holcim România deține două fabrici de ciment, în Câmpulung și Aleșd, o stație de măcinare și un terminal de ciment la Turda, 13 stații ecologice de betoane, trei stații de agregate, două stații de lianți speciali și un terminal de ciment în București. Compania are aproximativ 950 de angajați.

Lafarge are operațiuni în România pe segmentul cimentului, cu ponderea cea mai mare în vânzări, dar și al betoanelor și agregatelor.

Alături de Lafarge și Holcim, un alt jucător important pe piața cimentului din România este Carpatcement Holding, parte a grupului german HeidelbergCement.

Urmărește Gândul.ro pe Google News și Google Showcase
6 sfaturi pentru o viață cât mai lungă de la un bărbat de 110 ani....
Tatuajul ireal care a produs controverse în mediul online. Bărbatul de 60 de ani nu...
FOTO. Cât de bine arată cea mai frumoasă hocheistă din lume!
Simona Halep revine în Spania! Sportiva din România va evolua la Madrid Open
Cea mai „nebună” ofertă vine de la Lidl! Ce o să găsiți în supermarketuri de...
Ce trebuie să mâncăm pentru a ne feri de cancer: „Evitați aceste două lucruri!”
Locul de poveste din România care i-a cucerit inima lui Karen, o turistă din SUA:...
VIDEO. Viteza l-a ucis pe Florin de ziua numelui său. Drama tulburătoare a tânărului de...
Sâmbătă a început distribuirea pensiilor pentru luna mai. Anunțul a fost dat de directorul Poștei...
Wow sau Bau? Cât de mult le-au schimbat operaţiile estetice pe vedetele din România
Poliția Locală poate da amendă pentru parcare?
S-a realizat al doilea transplant de rinichi de porc către un pacient uman
Omul care a spus ADEVĂRUL despre Zona 51 și Farfuriile Zburătoare
INTRĂ BANII pe card de astăzi, 29 APRILIE. Informația confirmată oficial în direct la TV:...
Femeile din aceste zodii vor fi marcate de succes în viața profesională. La ce vor...
Vestea tristă a momentului pentru Prințul Paul de România. Momente grele pentru descendentul familiei regale
Momente pline de emoție în familia Sterp. Getuța a făcut mărturisiri înduioșătoare despre regretata ei...
"Mă făceam că nu aud". Nicolae Botgros, întâmplare neașteptată la o înmormântare! Cererea pe care...
BANCUL ZILEI. Un dinamovist merge împreună cu câinele său într-un bar: - Dom’le, incredibil ce...
Un copil a găsit o piesă rară de Lego pe o plajă din Marea Britanie