COMPROMIS la Chișinău. Președintele Timofti îl desemnează premier pe noul om al Coaliției Plahotniuc

COMPROMIS la Chișinău. Președintele Timofti îl desemnează premier pe noul om al Coaliției Plahotniuc
Publicat: 15/01/2016, 19:55

Timofti a acceptat soluția de compromis cu Partidul Democrat și coaliția parlamentară care are majoritatea în Parlamentul de la Chișinău și a acceptat noua propunere de premier, pe ministrul Comunicațiilor Pavel Filip (PDM).

Timofti și-a explicat gestul de a desemna un alt candidat, pe Păduraru, în condițiile în care PD susține că avea deja noua nominalizare, pe Pavel Filip, spunând că joi seară coaliția parlamentară creată în jurul lui Plahotniuc mai număra doar 44 de susținători și că în aceste condiții (coaliția a refuzat să renumere oficial semnăturile de susținere), l-a nominalizat pe Păduraru.

„Asta e situația, așa e în politică”, a spus președintele Timofti, explicând că astăzi coaliția și-a înregistrat din nou semnăturile, în număr de 55.

Timofti a anunțat din greșeală că premierul pe care urma să îl desemneze era Vlad Filat, creând rumoare printre jurnaliștii prezenți, dar s-a corectat imediat.

Am primit semnăturile de la 55 de deputați care îl susțin pe domnul Filat…, îmi cer scuze… pe domnul Filip”, a spus Nicolae Timofti, conform Unimedia.

Ion Păduraru s-a retras din cursă cu scurt timp înainte de anunțul lui Timofti. El și-a motivat decizia prin faptul că majoritatea parlamentară a desemnat deja un alt nume pentru funcția de premier, pe Pavel Filip, astfel că a considerat că nu are rost să demareze negocierile cu partidele parlamentare.

„În dimineața acestei zile șefului statului i-a fost înaintată o declarație semnată de 55 de deputați. Nu cred că ar fi corect să existe o confruntare între mine și majoritatea parlamentară. La ora actuală eu nu mai am statutul de prim-ministru desemnat.Candidatura propusă de majoritatea parlamentară este una de compromis și președintele țării urmează să ia o decizie în acest sens. În situația în care există o majoritate declarată, nu a mai avut rost să inițiez negocierile cu fracțiunile parlamentare. Este o situație clară de confuzie. Nu are sens să propun liste de candidați și să elaborez programe”, a declarat Ion Păduraru, conform Unimedia.

Vineri, o nouă majoritate parlamentară, formată de 55 de deputați, și-a înregistrat declarația la Președinția Republicii Moldova pentru susținerea candidatului propus de Partidul Democrat (PDM) Pavel Filip, pentru funcția de premier. Filip este ministrul Comunicațiilor și Tehnologiei Informației și membru al PDM.

Joi seară, președintele Nicolae Timofti l-a propus drept candidat pentru postul de premier pe Ion Păduraru, secretarul general al Președinției de la Chișinău. Omul de afaceri Vlad Plahotniuc și Partidul Democrat din Republica Moldova nu au renunțat la nominalizarea oligarhului la postul de premier, chiar dacă președintele Nicolae Timofti o respinsese miercuri, cerând un alt nume. Liderul PD Marian Lupu a declarat însă că anunțul lui Timofti privindu-l pe Păduraru a venit chiar în timp ce el se afla în drum spre Președinție, cu o nouă propunere de premier – Pavel Filip.

Joi, mai mulți parlamentari din coaliția creată în jurul lui Plahotniuc au anunțat că își retrag semnăturile de susținere, astfel că președintele Timofti a venit cu un ultimatum: renumărarea semnăturilor de susținere a coaliției majoritare în Parlament, până la ora 21.00. În replică, Partidul Democrat a susținut că nu există niciun temei legal pentru așa ceva, că nu există semnături retrase oficial și a amenințat că dacă Timofti nu acceptă nominalizarea lui Plahotniuc, se vor declanșa alegeri anticipate.

Coaliția formată în jurul PD-ului lui Plahotniuc a insistat cu nominalizarea acestuia joi, Plahotniuc scriindu-i chiar o scrisoare președintelui Timofti în care spunea că dacă îl desemnează, va completa o declarație de integritate.

Urmărește Gândul.ro pe Google News și Google Showcase
Vedeta de filme pentru adulți Jenna Jameson a mai primit o lovitură după ce medicii...
IMAGINILE DURERII 😢 Mama lui Costel Corduneanu s-a prăbușit de durere când a văzut sicriul...
FOTO. Ea e bomba sexy pentru care a divorțat Paszkany! Imagini incendiare cu noua iubită...
Simona Halep revine în Spania! Sportiva din România va evolua la Madrid Open
Românca al cărei nume este gravat pe mașinile Tesla se luptă acum cu Elon Musk....
Locul de poveste unde se va muta Kate Middleton, după diagnosticul de cancer. Prințesa de...
Alimentul-minune pe care japonezii îl mănâncă înainte de a merge la somn. Se trezesc fericiți...
Cum s-a schimbat viața "europenilor" din Siliștea Gumești, după aderarea la UE: "Noi avem nici...
Ultimul mesaj al Anei, gravida dispărută în drum spre casă: Eu...
Costel Corduneanu va fi înmormântat într-un sicriu de lux! Prețul lui atinge sume de ordinul...
Amante celebre din showbiz-ul românesc! Unele au ajuns în faţa altarului, altele au rămas doar...
Poate fi anulat permisul auto dacă nu ai condus mașina mai mult de 2 ani?
Marea Britanie îşi întăreşte legislaţia împotriva pornografiei deepfake
S-a aflat ADEVĂRUL: de ce NU se vrea UN LEAC pentru cancer?
INTERZIS total pentru cei care stau la APARTAMENT. Regula obligatorie pentru ziua de 1 Mai
Capii lumii interlope, la priveghiul lui Costel Corduneanu. Hotelurile din Iași nu mai au camere
A nins în România! Imagini cu florile de aprilie acoperite de stratul de omăt: „Iarna...
Mădălin s-a izbit de un copac când a aflat că iubita îl înșală! Ireal ce...
Tavi Clonda s-a săturat de jignirile din mediul online! Artistul intenționează să îi blocheze pe...
De ce Denisa Tănase nu a devenit mamă până la 37 de ani: " Îmi...
BANCUL ZILEI. La ușa lui Bulă sună un neamț.- Nu vă supărați, mă puteți găzdui...
Corpurile femeilor au devenit „câmpuri de luptă”, avertizează ONU