Compromisul dificil pe care Europa îl caută cu Trump, la Hamburg. „Șerpașii au avut mult de lucru azi-noapte”

Compromisul dificil pe care Europa îl caută cu Trump, la Hamburg. „Șerpașii au avut mult de lucru azi-noapte”
Ultima zi a summit-ului G20 de la Hamburg se anunță cea mai dificilă, în mijlocul unor proteste de amploare, pentru liderii europeni care încearcă să ajungă la un compromis cu președintele american Donald Trump pe probleme de comerț și mediu, acesta amenințând cu măsuri restrictive din partea SUA, pe piața oțelului de exemplu, după ce nu demult a retras America din Acordul climatic de la Paris. Președintele american pare să fi rămas izolat față de restul liderilor celor mai puternice 20 de economii din lume, consideră Washington Post, din cauza pozițiilor sale dure. S-a ajuns chiar la amenințări, președintele Comisiei Europene Jean Claude Juncker spunând că dacă Trump impune restricții pe piața oțelului, care ar afecta nu doar China, ci și Germania, Canada și multe alte țări, „suntem pregătiți să punem mâna pe arme", în sensul că și Europa va adopta măsuri care să afecteze schimburile comerciale dinspre SUA. „Discuțiile sunt foarte dificile, nu vreau să ascund asta. Șerpașii au mult de lucru în această noapte", a spus cancelarul german Angela Merkel, referindu-se la echipele de negociatori care au muncit toată noaptea pentru a ajunge la acorduri.

Liderii celor mai puternice economii din lume intră în ultima zi a summit-ului G20 de la Hamburg, în mijlocul unor proteste masive care s-au lăsat cu zeci de arestări și zeci de răniți, dar și a unor negocieri extrem de dificile pe probleme comerciale și de mediu.

Deși prima întâlnire oficială dintre Trump și Putin, care a durat mai bine de două ore, a luat fața summit-ului, în spate se dă lupta reală. Liderii G20 nu reușesc să ajungă la consens, iar Angela Merkel a făcut apel la ei să caute compromisul, în timp ce Donald Trump pare să se pună de-a curmezișul negocierilor.

„Șerpașii au foarte mult de muncă în această noapte. Sper că vor reuși să ne aducă un rezultat bun în noaptea asta. Dar aici discuțiile sunt foarte dificile, nu vreau să vă ascund asta”, a declarat Angela Merkel vineri seară, referindu-se la echipele de negociere care au muncit toată noaptea pentru a atinge acorduri comerciale.

Ca și cum nu era destul de dificil să găsească compromisuri pe probleme de comerț și mediu, sâmbătă liderii G20 trebuie să discute și problemele privind migrația, un domeniu în care din nou Trump a adoptat o poziție rigidă, după ce luna trecută a retras SUA din Acordul de mediu de la Paris.

Cea mai recentă formă a declarației de final de la acest summit folosește un limbaj, pe problemele de mediu, apropiat de Acordul de la Paris, însă ar renunța la unele formule care se referă la abordări globale, arată Reuters. De asemenea, include un paragraf care arată că SUA vor colabora îndeaproape cu alți parteneri pentru a-i ajuta să aibă acces și să folosească combustibilii fosili mai curat și mai eficient.

Dar cea una dintre problemele cât se poate de practice este cea a restricțiilor pe piața oțelului, pe care administrația Trump a anunțat că are de gând să le introducă pentru a proteja producția americană, lucru care l-a pus în răspăr pe președintele american cu aproape toți liderii de la summit-ul G20, aceștia ajungând să îl izoleze pe Trump în diverse alte domenii, ca răspuns.

„Vom răspunde cu contramăsuri, dacă este nevoie, sperând că asta nu este necesar. Suntem pregătiți să punem mâna pe arme dacă este nevoie”, a amenințat nu tocmai diplomatic președintele Comisiei Europene, Jean Claude Juncker, referitor la restricțiile comerciale ale SUA.

Trump a ordonat în luna aprilie o anchetă la nivel național pe piața oțelului, pentru a găsi vulnerabilitățile. „Oțelul este critic atât pentru economia, cât și pentru armata noastră”, spunea Trump, conform Washington Post. Concluzia secretarului de Comerț al lui Trump, Wilbur Ross, a fost că importurile de oțel făcute de SUA amenință securitatea națională, pentru că slăbesc industria americană, astfel că sunt luate în calcul restricții pentru aceste importuri.

SUA dă vina pe China pentru inundarea pieței cu oțel, argumentând că guvernul chinez subvenționează industria de oțel și permite producătorilor să producă atât de mult și să exporte, încât prețurile au scăzut, iar americanii nu mai sunt competitivi în acest domeniu. Totuși, restricțiile la importul de oțel nu ar lovi prea dur China, cât mai ales alți mari producători de oțel din lume, precum Canada, Brazilia, Coreea de Sud, Mexic și Turcia, care sunt cele mai mari surse de oțel din import pentru SUA, precum și Germania, arată Washington Post.

Totul se întâmplă în mijlocul unor proteste violente împotriva prezenței lui Trump, a lui Putin, a schimbărilor climatice și a inechităților sociale, care au dus la incendierea de mașini, formarea de baricade, lupte cu pietre, aproximativ 200 de polițiști răniți și zeci de protestatari arestați.

Loredana Groza, BEATA MANGĂ la ieșirea din club. S-a luat la trântă cu băutura și...
FOTO. Gabriela Prisăcariu, iubita lui Dani Oțil, complet dezbrăcată în pat! I-a înnebunit pe toți!
Au găsit un tanc îngropat în pădure. Au săpat iar când l-au deschis au rămas...
Gina Pistol și Smiley au recunoscut! Ce sex are copilul
Dezvăluiri incredibile la peste 30 de ani de la Revoluție: 'Am căutat sacii cu cadavrele...
Proiectele celei mai tinere primărițe din România, la 24 de ani: o echipă de fotbal...
Care este legătură între rechini şi vaccinul împotriva coronavirusului
Dominic Fritz a învățat limba română la o casă de copii, unde a fost voluntar....
Loredana Groza, BEATA MANGĂ la ieșirea din club. S-a luat la trântă cu băutura și...
Au găsit un tanc îngropat în pădure. Au săpat iar când l-au deschis au rămas...
REGINA fără pic de RUȘINE care a SCANDALIZAT o țară întreagă la numai 27 de...
Pandele a rupt tăcerea! Calvarul prin care a trecut soția lui în ultimele luni. Nimeni...
Sărbătoare mare mâine, 30 septembrie! Toți creștinii în prăznuiesc pe marele mucenic
În sfârșit! Dincă a recunoscut astăzi ce i-a făcut, de fapt, Alexandrei Măceșanu
Secretul unei relații durabile. 7 metode științifice pentru o căsătorie fericită
Descoperă România cum nu ai mai văzut-o. Destinaţii de vacanţă magice la doi paşi de...
Povestea „ultimului dictator din Europa”. Şi cine sunt „minigarhii” care îl ajută să facă miliarde...
Inchide