Conflict între SUA și China, după ce un submarin a fost capturat în Marea Chinei de Sud

Conflict între SUA și China, după ce un submarin a fost capturat în Marea Chinei de Sud
Publicat: 16/12/2016, 21:55

„Nava oceanografică USNS Bowditch avea două aparate subacvatice fără pilot cu care efectua operațiuni de rutină în conformitate cu legislația internațională. Aparatele măsoară parametri precum salinitatea și temperatura apei”, a declarat Peter Cook, purtătorul de cuvânt al Pentagonului.

Statele Unite au transmis mesaje radio pentru returnarea dronei, precizează Departamentul Apărării. Nu a fost tras niciun foc de armă, iar nava chineză a părăsit zona fără a răspunde la mesaje și cu drona. Statele Unite au formulat un protest diplomatic.

„Cerem Chinei să returneze imediat vehiculul subacvatic și să se conformeze tuturor obligațiilor prevăzute de reglementările internaționale”, a insistat Peter Cook.

„Este o situație fără precedent”, a atras atenția căpitanul Jeff Davis, purtătorul de cuvânt al Forțelor navale americane.

Forțele Navale chineze au capturat, în Marea Chinei de Sud, un vehicul submarin fără echipaj aparținând Statelor Unite, Washingtonul lansând o solicitare oficială pentru returnarea aparatului.

O navă militară chineză a capturat o dronă submarină trimisă de un vas oceanografic american, în Marea Chinei de Sud. Incidentul a avut loc joi în Golful Subic, în momentul în care nava americană USNS Bowditch încerca să recupereze aparatul subacvatic.

Statele Unite au transmis o notă oficială de protest Chinei, cerând returnarea aparatului.

Incidentul sporește tensiunile în Marea Chinei de Sud, unde Statele Unite pledează pentru respectarea dreptului de navigație în zone revendicate de China în dispute cu țări învecinate.

Urmărește Gândul.ro pe Google News și Google Showcase