Conflictul din Marea Galbenă trece la un nou nivel. 8 nave chineze au pătruns în apele japoneze. „Ar fi normal să îi respingem prin forță”

Conflictul din Marea Galbenă trece la un nou nivel. 8 nave chineze au pătruns în apele japoneze. Ar fi normal să îi respingem prin forță
Publicat: 23/04/2013, 09:20
Actualizat: 07/07/2013, 21:55

Premierul japonez Shinzo Abe a avertizat marți că Japonia va respinge „prin forță” orice debarcare chineză pe Insulele Senkaku, în jurul cărora au fost trimise nave de către Beijing, relatează AFP.

Întrebat în Parlament în legătură cu ordinul pe care l-ar da în cazul în care chinezii ar debarca pe aceste insule administrate de către Japonia, revendicate de China, Shinzo Abe a răspuns că „ar fi normal să îi respingem prin forță în cazul în care se aventurează să debarce”.

Shinzo Abe a fost interpelat pe această temă de către un parlamentar, după ce opt nave de supravhere maritimă au pătruns în zona de 12 mile maritime (aproximativ 22 de kilometri) din jurul acestor insulițe situate în Marea Chinei de Est, revendicate de Beijing sub numele Diaoyu.

„Patrulăm, în prezent, în jurul Insulelor Senkaku, cu scopul de a împiedica orice debarcare”, a adăugat premierul, referindu-se la Paza de Coastă japoneză, care asigură protecția acestei zone.

Tensiunea între Beijing și Tokyo s-a amplificat după ce Japonia a cumpărat trei dintre cele cinci insule ce formează acest arhipelag nelocuit de la proprietarul lor japonez. De atunci, China trimite în mod regulat nave, iar uneori și avioane, în această zonă. De obicei, acestea pleacă după câteva ore.


Opt nave chineze au pătruns în apele teritoriale japoneze din jurul arhipelagului Senkaku

Opt nave guvernamentale chineze au intrat marți în apele teritoriale ale insulelor Senkaku administrate de Tokyo și revendicate de Beijing, în ziua unei importante vizite a deputaților japonezi la sanctuarul controversat Yasukuni din Tokyo, transmite paza de coastă japoneză citată de AFP.

Este prima dată când un asemenea număr de nave oficiale chineze se află în același timp în zona de 12 mile marine (aproximativ 22 kilometri) din jurul acestor insule din marea Chinei orientale, după ce disputele teritoriale s-au agravat când Japonia a naționalizat o parte din aceste insule în septembrie.

„Protestăm puternic față de China”, a declarat purtătorul de cuvânt al guvernului japonez, Yoshihide Suga, în cadrul unei conferințe de presă.

China revendică sub numele de Diaoyu aceste insule nelocuite administrate de Japonia. Aceasta trimite regulat nave, însă și avioane, în jurul acestui arhipelag, mai ales după ce statul japonez a cumpărat trei dintre cele cinci insule de la proprietarul lor privat japonez.

O mișcare naționalistă japoneză, Ganbare Nippon, a anunțat în paralel că a trimis nouă nave de pescuit cu 150 de persoane la bord în aceeași zonă, pentru a susține suveranitatea japoneză asupra Senkaku.

Aproximativ 170 de deputați japonezi au vizitat de asemenea în cursul dimineții sanctuarul șintoist Yasukuni din Tokyo, unde sunt onorați cei 2,5 milioane de soldați japonezi care au murit pentru patrie, printre care și cei 14 responsabili găsiți vinovați pentru crime de război de către Aliați după cel de-al Doilea Război Mondial.

Acest loc este perceput de China, dar și de Coreea, ca un simbol al trecutului militarist al Japoniei și vizitele înalților responsabili japonezi declanșează de obicei critici anti-nipone puternice la Beijing, Seul și Phenian.

Coreea de Sud a decis astfel luni să anuleze o deplasare în Japonia a liderului diplomației sale și China a protestat după vizita a trei miniștri japonezi la acest sanctuar duminică, printre care și vicepremierul, Taro Aso.

Vizita de marți a deputaților, proveniți din mai multe partide însă mai ales din Partidul Liberal-Democrat (PLD, conservator) aflat la putere, vizează să marcheze festivalul primăverii de la sanctuar, o perioadă de festivități punctate cu numeroase omagii.

Premierul, Shinzo Abe, nu s-a deplasat personal la Yasukuni, dar a dedicat duminică un obiect din lemn utilizat pentru ritualuri, numit masakaki.

Urmărește Gândul.ro pe Google News și Google Showcase
„Nu e bine deloc”. Starea de sănătate a Regelui Charles s-ar fi înrăutățit. Palatul Buckingham...
Chirie de 30 de bani pe zi în locul din România cu priveliște de vis!...
FOTO. Ce frumoasă e iubita celebrului fotbalist! Poze hot cu manechinul
Simona Halep revine în Spania! Sportiva din România va evolua la Madrid Open
Doi angajați de la o bancă din București au văzut că un client avea o...
Ce a pățit o româncă, după ce a cumpărat o caserolă cu aripioare de pui...
Regele Charles este într-o stare REA! S-au activat planurile de înmormântare!
Craterul din Slănic se măreşte, iar crăpăturile au ajuns la blocurile şi la casele din...
Cine este Ramona, tânăra de 28 de ani care ar fi căzut în gol de...
EXCLUSIV: 50 de lei o porție de hamsie la malul mării! Ce prețuri au restaurantele...
Wow sau Bau? Cât de mult le-au schimbat operaţiile estetice pe vedetele din România
China ne bate și la diesel! A creat un motor REVOLUȚIONAR
„Este foarte bolnav”. Îngrijorările cu privire la Regele Charles sunt din ce în ce mai...
Un veteran NASA a descoperit o nouă FORȚĂ a naturii, neștiută până acum
Regulă pentru absolut toți șoferii din România. Se pedepsește cu închisoarea de la 2 la...
Cât costă cea mai ieftină înmormântare organizată de „Regina Întunericului”. Suma este accesibilă pentru toate...
Regele Charles în stare gravă! Se pregătește înmormântarea!
Leo de la Roșiori a făcut mărturisiri emoționante despre momentele de marginalizare pe care le-a...
Ce au de împărțit la partaj Oana Radu și Cătălin Dobrescu: "El mă amenință că...
BANCUL ZILEI. Un dinamovist merge împreună cu câinele său într-un bar: - Dom’le, incredibil ce...
China și SUA ar trebui să fie parteneri, a declarat Xi Jinping