Congresul Evreiesc Mondial susține boicotarea manifestărilor comemorării Holocaustului în Ungaria

Congresul Evreiesc Mondial susține boicotarea manifestărilor comemorării Holocaustului în Ungaria
Publicat: 15/02/2014, 16:10
Actualizat: 29/03/2019, 11:29

Ronald Lauder, președintele Congresului Evreiesc Mondial, susține inițiativa Federației Comunităților Evreiești din Ungaria (Mazsihisz) de a boicota manifestările organizate de Guvernul ungar pentru comemorarea Holocaustului, Budapesta fiind îndemnată să revizuiască măsurile „controversate”.

„În calitatea de președinte al Congresului Evreiesc Mondial, am trimis o scrisoare Federației Comunităților Evreiești din Ungaria prin care susțin în totalitate decizia” de boicotare a manifestărilor de comemorare, a declarat Ronald Lauder, conform site-ului WJC.

Săptămâna trecută, Mazsihisz a anunțat că nu va lua parte la manifestările de comemorare organizate de Guvernul Viktor Orban cu ocazia a 70 de ani de la deportarea a 437.000 de evrei în lagăre de exterminare naziste.

Mazsihisz acuză Guvernul Ungariei că încearcă să minimizeze rolul Budapestei în deportările evreilor, în perioada martie 1944 – martie 1945.

„Tentativa de falsificare a istoriei despre exterminarea a două-treimi dintre evreii unguri a provocat o mare dezamăgire”, a adăugat Lauder, catalogând „dezolant” comportamentul Guvernului Orban, după promisiuni făcute comunității evreiești anul trecut.

„Anul comemorativ 2014 este o excelentă ocazie pentru ca premierul ungar să demonstreze veridicitatea cuvintelor sale”, a subliniat Lauder, denunțând planul de construire a unui monument care ar marca, în martie, 70 de ani de la încheierea ocupației germane. „Această dezbatere are loc într-o perioadă de campanie electorală și nu trebuie să lăsăm forțele de extremă-dreapta să folosească această ocazie pentru a atinge obiective electorale”, a insistat președintele WJC.

Ungaria va organiza alegeri legislative în aprilie 2014.

Gabor Vona, liderul formațiunii naționaliste ungare Jobbik, a încercat să pătrundă în mod provocator, vineri, într-o sinagogă din nordul Ungariei, el fiind amenințat de un vârstnic, care l-a numit „nazist” și l-a oprit să intre în locașul de cult mozaic. Într-un gest provocator, Gabor Vona a încercat să intre vineri într-o sinagogă din orașul ungar Esztergom, situat în nordul țării. Însă un bătrân s-a repezit să îl oprească pe liderul naționalist, spunându-i: „Criminal nazist, ieși din sinagogă!”. Bătrânul a fost oprit de agenții de pază să se apropie de Vona.

Incidentul a avut loc în timp ce liderul Jobbik a vrut să pătrundă în locașul de cult mozaic, considerat oficial centru cultural, pentru a participa la un forum al formațiunii naționaliste organizat în mod provocator. Însă aproximativ 100 de persoane s-au adunat în fața sinagogii pentru a protesta față de organizarea evenimentului Jobbik. „Este un gest perfid al Jobbik să organizeze un forum într-o fostă sinagogă, ocazie cu care ar fi rostite insulte la adresa memoriei victimelor Holocaustului, o insultă la adresa spiritului acestei clădiri”, a declarat Agnes Drelyo, liderul grupului de protestatari.

Incidentul intervine în contextul în care ambasadorul Ungariei la Tel Aviv, Andor Nagy, a fost convocat la Ministerul israelian de Externe pentru a i se atrage atenția asupra ascensiunii antisemitismului în Ungaria. Rafi Schutz, funcționar în cadrul Ministerului israelian de Externe, a denunțat o serie de afirmații politice cu caracter antisemit și revizionist, o referire la tentative de „rescriere a istoriei” Ungariei în al II-lea Război Mondial prin minimizarea rolului Guvernului Miklos Horthy în deportarea a sute de mii de evrei unguri. „Trebuie să reamintim Guvernului ungar responsabilitatea pe care o are de a lua măsurile necesare pentru contracararea evenimentelor antisemite”, a subliniat Schutz.

Urmărește Gândul.ro pe Google News și Google Showcase
O fetiță de 4 ani a murit după ce ar fi mâncat macrou congelat. Bunica...
Florin Piersic, internat în stare gravă la Terapie Intensivă! Infecția s-a extins, iar actorul ar...
FOTO. Cât de bine arată cea mai frumoasă hocheistă din lume!
Simona Halep revine în Spania! Sportiva din România va evolua la Madrid Open
Trupul unei tinere a fost turnat în beton în urmă cu peste 50 de ani....
Digi RCS-RDS, cadou de Paște pentru toți abonații din România: toate facturile la jumătate de...
Dieta biochimică a lui Ion Iliescu | Ce mănâncă, de fapt, fostul președinte la 94...
ANIMAŢIE. Accidentul teribil din Mangalia. Şoferul a murit, iar pasagerul şi-a pierdut o mână: "Mamă,...
Florin Piersic, în stare gravă! Breaking news!
Sicriu în formă de mașină, trandafiri albi și dedicații pe bandă rulantă! Imaginile durerii de...
Poveştile de iubire care au rămas doar o amintire! Imagini tari cu Gina Pistol, Răzvan...
Cum poți stinge martorul pentru sonda Lambda? Ce alte probleme indică „check engine”?
Ursula von der Leyen întinde mâna extremei drepte pentru o colaborare după alegerile europarlamentare
Simbolul ASCUNS în logo-ul NASA! Spune TOTUL despre adevăratul scop al agenției
TOŢI cei cu TELEFOANE mobile sunt obligați să respecte din 29 aprilie. Guvernul a dat...
Program magazine 1 mai 2024. Orarul Lidl, Kaufland, Auchan, Penny, Carrefour, Profi, Mega Image și...
Vlăduța Lupău, imagini ireale! Cum arăta cântăreața. Adevărul despre operațiile ei
Robi, hotărât să lupte pentru Roberta! Concurentul nu este impresionat de chimia dintre Roberta și...
"Zici că era la sala de fitness". Iulia Vântur, concert live! Blondina a fost criticată...
BANCUL ZILEI. Doctorul către Bulă: - Am o singură nelămurire… Dacă te-ai duce seara acasă,...
Averea lui Elon Musk a crescut cu 40 de miliarde de dolari în doar o...