Conturile de Facebook și Instagram ale lui Trump, suspendate! Zuckerberg: „Riscurile de a-i permite să folosească serviciul nostru sunt prea mari”

Conturile de Facebook și Instagram ale lui Trump, suspendate! Zuckerberg: „Riscurile de a-i permite să folosească serviciul nostru sunt prea mari”
Donald Trump, președintele în exercițiu al Statelor Unite ale Americii (FOTO: Captură video/Facebook)
Publicat: 07/01/2021, 20:39
Actualizat: 08/01/2021, 01:04

Fondatorul Facebook, Mark Zuckerberg, a anunțat, joi, că Donald Trump va avea accesul interzis pe rețelele de socializare Facebook și Instagram, pe o perioadă nedeterminată, în urma protestelor violente de miercuri seara, de la Capitoliul din SUA. 

Zuckerberg consideră că președintele american în exercițiu (până pe 20 ianuarie 2021) s-a folosit de conturile sociale pentru a instiga la ură și violență, încălcând astfel regulile de utilizare ale celor două platforme.

Evenimentele șocante din ultimele 24 de ore demonstrează în mod clar că președintele Donald Trump intenționează să își folosească timpul rămas în funcție pentru a submina tranziția pașnică și legală a puterii către succesorul său ales, Joe Biden”, a scris Mark Zuckerberg pe pagina sa de Facebook.

„Decizia sa de a-și folosi platforma pentru a admite, mai degrabă decât a condamna, acțiunile susținătorilor săi la clădirea Capitolului, a deranjat, pe bună dreptate, oamenii din SUA și din întreaga lume.

Am eliminat aceste declarații, ieri, pentru că am considerat că efectul lor – și probabil intenția lor – ar fi să provoace violențe suplimentare. După certificarea rezultatelor alegerilor de către Congres, prioritatea pentru întreaga țară trebuie să fie acum să se asigure că cele 13 zile rămase și zilele de la inaugurare trec în mod pașnic și în conformitate cu normele democratice stabilite.

În ultimii câțiva ani, i-am permis președintelui Trump să folosească platforma noastră în concordanță cu propriile reguli, eliminând uneori conținutul sau etichetându-i postările atunci când încalcă politicile noastre. Am făcut acest lucru deoarece credem că publicul are dreptul la un acces cât mai larg posibil la discursuri politice, chiar și discursuri controversate”, e de părere fondatorul Facebook.

Mark Zuckerberg: Riscurile de a permite președintelui să continue să folosească serviciul nostru în această perioadă sunt pur și simplu prea mari

Dar contextul actual este acum fundamental diferit, implicând utilizarea platformei noastre pentru a incita la insurecții violente împotriva unui guvern ales democratic. Credem că riscurile de a permite președintelui să continue să folosească serviciul nostru în această perioadă sunt pur și simplu prea mari. Prin urmare, extindem blocul pe care l-am plasat pe conturile sale de Facebook și Instagram pe termen nedeterminat, cel puțin pentru următoarele două săptămâni, până la finalizarea tranziției pașnice a puterii”, mai scrie Mark Zuckerberg…

Și Twitter i-a blocat accesul lui Trump, însă doar pentru 12 ore

Și platforma de socializare Twitter i-a suspendat accesul lui Donald Trump, miercuri seara, timp de 12 ore, însă blocajul companiei a fost ridicat joi dimineață.

Twitter l-a pedepsit pe Trump pentru o serie de tweet-uri care au încercat să pună la îndoială cursa prezidențială din 2020.

Unul a inclus un videoclip în care Trump a răspândit dezinformare cu privire la rezultatul alegerilor, deși tot el le spusese protestatarilor să părăsească Camera și Senatul, în momentul în care parlamentarii începuseră procesul de certificare a lui Joseph Biden ca următor președinte.

Twitter i-a cerut lui Trump să șteargă tweet-urile pentru a obține acces la contul său, dar a precizat că intenționează să-și intensifice eforturile de aplicare a regulilor și să-l suspende definitiv pe președinte, dacă acesta continuă să le încalce.

Mandat de arestare pe numele lui Donald Trump! Cine l-a emis și care sunt acuzațiile

Un tribunal din Irak a emis, joi, un mandat de arestare naţional împotriva preşedintelui american în exerciţiu Donald Trump pentru uciderea locotenentului lui Qassem Soleimani, informează AFP și AP News, citate de Agerpres.

Mandatul a fost emis ca parte a anchetei asupra uciderii lui Abou Mehdi al-Mouhandis, puternicul comandant al forţelor pro-Iran din Irak, ucis anul trecut împreună cu generalul iranian Qassem Soleimani.

În iunie 2020, Iranul a emis un mandat de arestare şi a cerut emiterea unei „notificări roşii” către Interpol pe numele lui Trump, pentru uciderea generalului Soleimani, procedură ce nu a avut succes până acum.

Drona care a pulverizat vehiculele în care se aflau cei doi la 3 ianuarie 2020, pe aeroportul din Bagdad, a decolat la ordinul lui Trump, care – după câteva zile – şi-a exprimat satisfacţia în legătură cu faptul că au fost eliminaţi doi oameni dintr-un foc.

Soleimani, a acuzat Donald Trump, „spunea că ‘vom ataca ţara voastră, îi vom ucide pe oamenii voştri”. „Şi atunci am spus: ‘cât timp mai trebuie să auzim porcăria asta?’”, a continuat preşedintele Trump pentru a justifica uciderile, calificate drept „ilegale” şi „arbitrare” de Agnes Callamard, raportoare specială a ONU asupra execuţiilor extrajudiciare.

Tribunalul pentru anchete din Roussafa, sectorul estic din Bagdad, „a decis să emită un mandat de arestare împotriva preşedintelui în exerciţiu al SUA, Donald Trump, conform articolului 406 al Codului Penal irakian”, detaliază un comunicat al Autorităţii judiciare. Articolul 406 prevede pedeapsa cu moartea pentru orice omucidere cu premeditare.

Tribunalul dă asigurări că a finalizat ancheta preliminară, dar că „investigaţiile continuă pentru a demasca alţi autori ai acestei crime, fie că sunt irakieni sau străini”.

Dragoș Tănase
Dragoș Tănase are o experiență de aproape 20 de ani în presa online. A absolvit Facultatea de Jurnalism din cadrul Universității Hyperion în anul 2001, iar în 2002 se angaja deja la portalul Apropo.ro, care aparținea Agenției de știri Mediafax, citeste mai mult