Coreea de Nord a atacat ÎN ACEASTĂ DIMINEAȚĂ Coreea de Sud. Phenianul spune că forțele sud-coreene au atacat primele – VIDEO – LIVE

Coreea de Nord a atacat ÎN ACEASTĂ DIMINEAȚĂ Coreea de Sud. Phenianul spune că forțele sud-coreene au atacat primele - VIDEO - LIVE
Publicat: 12/01/2015, 17:19

Conflictul dintre Coreea de Nord și Coreea de Sud, „înghețat” de armistițiul încheiat în iulie 1953, s-a reaprins, marți, după ce militarii trupelor nord-coreene au tras circa 200 de obuze asupra unei insule sud-coreene. Doi militari sud-coreeni au fost uciși, 18 sunt răniți, dintre care unii se află în stare gravă, iar circa zece case au fost distruse.

Trupele Guvernului de la Seul au ripostat cu tiruri de artilerie și avioane F-16, dar acțiunile militare au încetat, în cursul serii, odată cu apelul președintelui Lee Myung-bak la „reținere”. În schimb, regimul de la Phenian a dat întreaga vină pentru incidentele armate pe vecinii din sud. „Inamicul sud-coreean, în pofida avertismentelor noastre repetate, a comis provocări militare, procedând la tiruri de artilerie pe teritoriul nostru maritim, aproape de insula Yeonpyeong, începând cu ora 13.00 (6.00 – la București)”, se ara­tă într-un comunicat al comandamen­tului armatei nord-coreene.

Mai mult, Phenianul nu se ferește de a for­mula amenințarea că armata sa „va con­tinua fără ezitare atacurile militare dacă inamicul sud-coreean îndrăznește să invadeze teritoriul nostru fie și cu 0,001 milimetri”. În Marea Galbenă, „nu va exista decât frontiera maritimă stabilită de noi”, adaugă comunicatul.

Insula Yeonpyeong, situată în vestul Peninsulei și locuită de circa 1.300 sud-coreeni, se găsește chiar la sud de linia de demarcație decretată de ONU după Războiul din Coreea (iunie 1950 – iulie 1953). Potrivit Phenianului, Yeonpyeong se află la nord de linia de demarcație pe care o revendică. Grave incidente navale s-au produs în largul insulei în 1999, 2002 și noiembrie 2009.

Condamnări occidentale, reținere a Chinei

ONU, UE, NATO, Washingtonul și alte capitale au condamnat violențele dintre cele două Corei, acuzând Phenianul de declanșarea ostilităților. Casa Albă i-a cerut Coreei de Nord „să înceteze acțiunea beligerantă”. O sursă diplomatică franceză a declarat că deja este în pregătire o reuniune de urgență a Consiliului de Securitate al ONU.

China și Rusia, foști aliați ai Pheni­anului din timpul războiului încheiat în 1953, au avut mesaje „de preocupare” față de situația creată, dar au fost reținute în a condamna vreuna dintre părți. „Este important ca aceste incidente să nu conducă la escaladarea situației”, a fost mesajul MAE rus. „Sperăm că părțile vor lua măsuri suplimentare pentru a contribui la pacea și stabilitatea în Peninsulă”, a declarat Hong Lei, purtător de cuvânt al MAE de la Beijing, după ce a exprimat „preocuparea” țării sale față de incident. „Este foarte necesar să reluăm negocierile multilaterale cât mai curând”, a adăugat Hong.

Construirea unei noi instalații de îmbogățire a uraniului de către Coreea de Nord fusese etichetată, cu o zi înainte de incidentele de marți, drept „o provocare”, dar „nu o criză”. Aceasta era părerea emisarului american pentru Coreea de Nord, Stephen Bosworth, aflat într-un turneu în Asia. Bosworth a mai spus și că „nu vor exista negocieri doar de dragul negocierii” și a încercat, astfel, să pună presiune asupra Phenianului. Emisarul a exclus orice negocieri „cât timp sunt programe nucleare în derulare”. Analiști citați de BBC News consideră că provocarea nord-coreeană ar putea fi o încercare de a forța mâna SUA .


UPDATE 8: Phenianul, suspectat că deține arma nucleară, ar putea reîncepe oricând un război


UPDATE 7: Atacul nord-coreean ar putea avea legătură cu transferul de putere sau cu negocierile nucleare

Atacul nord-coreean care a vizat o insulă sud-coreeană ar putea avea legătură cu transferul de putere de la Phenian, cu negocierile pe tema programului nuclear sau cu disputele intercoreene privind acordarea ajutoarelor economice, comentează analiști citați de BBC News online.

Unii analiști cred că acțiunile provocatoare ale Coreei de Nord au legătură cu transferul de putere de la Phenian. Kim Jong-il, a cărui stare de sănătate este precară, pare a fi pe cale să îi transfere puterea fiului său Kim Jong-un. Potrivit experților, incidente precum scufundarea unei nave militare sud-coreene în luna martie sau recentele tiruri de artilerie au rolul de a consolida poziția lui Kim Jong-un. Însă incidentul ar putea avea legătură cu efortul Phenianului de a-și consolida poziția de negociere în perspectiva discuțiilor pe tema programului nuclear. Cu doar câteva ore înaintea incidentului armat, emisarul american Stephen Bosworth afirmase că Statele Unite nu pot analiza posibilitatea reluării negocierilor „cât timp sunt în derulare programe” nucleare.

Tirurile de artilerie nord-coreene ar putea fi și o ripostă în semn de protest față de exercițiile militare efectuate de Coreea de Sud în această zonă, în apropierea insulei situate la trei kilometri de frontiera disputată.

O altă ipoteză are legătură cu atitudinea președintelui sud-coreean față de acordarea ajutoarelor economice regimului de la Phenian. Președintele Lee Myung-bak a condiționat acordarea ajutoarelor de progrese în negocierile pentru abandonarea armelor nucleare. (Mihai Draghici, [email protected])


UPDATE 6: Bursele, euro și prețul petrolului scad, dar dolarul crește în urma confruntărilor dintre Coreea de Nord și Coreea de Sud

Sutele de proiectile trase de către militarii din Coreea de Nord asupra vecinilor din sud au avut, imediat, și un efect pe bursele internaționale, aflate în scădere de la Seul, Hong Kong sau Tokyo până la Londra. În timp ce, în mod paradoxal, indicele sud-coreean Kopsi a pierdut doar 2,4% din valoare, cel din Hong Kong (Hang Seng) a scăzut cu 3%, cel de la Shanghai (SE Composite) – cu 2,8%, iar cel din Singapore (STI) – cu 3,1%.

Bursele europene au deschis ziua de tranzacționare de marți în scădere, cu o pierdere de aproape 1% a indicelul londonez FTSE. Scăderi similare au avut și bursele de la Paris și Frankfurt.

Citește mai departe


UPDATE 5:

COREEA DE NORD: Dușmanul sud-coreean, în ciuda avertismentelor, a comis gesturi de provocare, tragând focuri de artilerie în apele noastre teritoriale. Phenianul va continua să răspundă cu atacuri militare fără milă dacă dușmanul sud-coreean îndrăznește să ne invadeze teritoriul și cu 0.001mm

Ministrul francez de Externe, Michele Alliot-Marie, a condamnat bombardarea insulei Yeonpyeong și a somat Coreea de Nord să încheie „provocările”

Casa Albă condamnă atacul Coreei de Nord, adăugând că poziția ei este de protejare a Sudului, dar și menținerea păcii în regiune.

Momentul când un obuz nord-coreean lovește insula Yeonpyeong


Corespondentul BBC Nick Childs spune că, potrivit calculelor, Seulul este în raza artileriei nord-coreene. Armata Coreei de Sud are 700.000 de oameni, în timp ce Nordul se poate baza pe 1.000.000 de soldați. Ambele țări au milioane de rezerviști. Totodată, în Sud există 30.000 de soldați americani, prezența lor având rol de descurajare a Phenianului și de asigurare a Seulului.

Coreea de Sud a anunțat că desfășura un exercițiu militar în zonă, cu puțin timp înaintea bombardamentelor venite din Coreea de Nord. Totuși, Seulul spune că focurile de armă au fost trase în altă direcție.


UPDATE 4: Secretarul Kwon, atașat al Ministerului Apărării din Seul, a declarat pentru BBC: „Armata noastră este pregătită și gata să facă față oricărei provocări venite din Nord. Schimbul de focuri a încetat. Civilii sunt în adăposturi”


UPDATE 3: Coreea de Nord susține că forțele sud-coreene au deschis focul primele

Coreea de Nord, care a bombardat marți o insulă sud-coreeană, provocând moartea a două persoane și rănirea altor 18, a acuzat Coreea de Sud că ea a deschis focul prima, potrivit agenției oficiale KCNA, citată de AFP.

„Inamicul sud-coreean, în pofida avertismentelor noastre repetate, a comis provocări militare procedând la tiruri de artilerie pe teritoriul nostru maritim, aproape de insula Yeonpyeong, începând cu ora 13.00 (6.00, ora României)”, a informat comandamentul armatei nord-coreene, într-un comunicat difuzat de KCNA.

Armata nord-coreeană „va continua fără ezitare atacurile militare dacă inamicul sud-coreean îndrăznește să invadeze teritoriul nostru fie și cu 0,001 milimetri”, potrivit comunicatului.

În Marea Galbenă, „nu va exista decât frontiera maritimă stabilită de noi”, adaugă comunicatul.


UPDATE 2: Seulul promite represalii în caz de noi provocări, după ce tiruri nord-coreene au ucis doi militari

Doi militari sud-coreeni au fost uciși marți de tirurile de obuze nord-coreene, care au vizat o insulă din Coreea de Sud, situată în vestul peninsulei, în Marea Galbenă, Seulul promițând „represalii” în cazul unor noi provocări, relatează AFP.

Cinci militari au fost de asemenea grav răniți, iar alți zece au fost răniți ușor, a declarat generalul Lee Hong-Ki, adăugând că trei civili au fost de asemenea răniți.

În reacție, Seulul a promis „represalii” în cazul unor noi provocări din partea Phenianului, după bombardarea insulei, a afirmat președinția sud-coreeană.

„Armata noastră va riposta ferm la orice nouă provocare”, a declarat președinția sud-coreeană, într-un comunicat.

„Bombardarea (insulei) Yeonpyeong de către Coreea de Nord este o provocare militară clară. În plus, acest bombardament vizând obiective civile este impardonabil”, a adăugat președinția, cerând autorităților nord-coreene să „își asume responsabilitățile”.

Aceste confruntări, care sunt printre cele mai grave de la războiul din Coreea (1950-1953), au alimentat tensiunile din peninsulă, după dezvăluirea unui program nord-coreean de îmbogățire a uraniului.

Aproximativ 50 de obuze, potrivit postului de televiziune YTN, au căzut în insula Yeonpyeong, situată în Marea Galbenă, într-o zonă disputată de cele două Corei, care a fost teatrul mai multor incidente în trecut.

(Ioana Bojan, [email protected])


UPDATE: Un militar sud-coreean a fost ucis, iar alți 13 au fost răniți, marți, de tirurile cu obuze nord-coreene care au vizat o insulă sud-coreeană, situată în vestul peninsulei, în Marea Galbenă, a anunțat Statul Major, citat de AFP.


Coreea de Nord a lansat marți obuze asupra unei insule din Coreea de Sud, provocând pagube și răniți și determinând o ripostă armată din partea Seulului, au anunțat anterior Ministerul sud-coreean al Apărării și agenția Yonhap.

Postul de televiziune sud-coreean YTN a precizat că tirurile de obuze, care au atins insula Yeonpyeong, au provocat răniți și au avariat mai multe locuințe.

Statul Major sud-coreean a confirmat că obuze au atins insula unde se află un detașament al armatei. Altele au căzut în mare, a adăugat acesta.

Agenția Yonhap relata anterior că patru militari sud-coreeni au fost răniți de tirurile de obuz lansate de Coreea de Nord asupra insulei situate în vestul peninsulei coreene, în Marea Galbenă.

Armata sud-coreeană a ripostat la tirurile de obuze nord-coreene, potrivit Ministerului Apărării de la Seul, care a adăugat că armata sud-coreeană a fost plasată în stare de alertă maximă, iar avioane de luptă vor survola zona.

„O unitate de artilerie nord-coreeană a declanșat tiruri de provocare la ora 14.34 (7.34, ora României), iar trupele sud-coreene au ripostat imediat”, a declarat un purtător de cuvânt al Ministerului Apărării.

Potrivit unui localnic, citat de postul YTN, circa 50 de obuze au căzut pe insula Yeonpyeong, provocând pagube la locuințe.

„Cel puțin zece case au ars. Ni s-a ordonat prin portavoce să părăsim casele”, a declarat Lee Jong-Sik, un alt locuitor al insulei situate în Marea Galbenă, o zonă disputată de cele două Corei, unde s-au produs alte incidente în trecut.

Imaginile difuzate de televiziuni prezentau coloane de fum ridicându-se deasupra insulei.

Aceste tiruri intervin în timp ce emisarul american pentru Coreea de Nord, Stephen Bosworth, a plecat de la Tokyo spre Beijing.

El urmează să se întâlnească marți cu oficiali chinezi, pentru a discuta despre dosarul nord-coreean, la câteva zile după dezvăluirea existenței unei uzine de îmbogățire a uraniului în această țară. (Ioana Bojan, [email protected])

Urmărește Gândul.ro pe Google News și Google Showcase
O femeie bolnavă de cancer a decis să se mute împreună cu familia în „zona...
Ce secret a ascuns Prințul William de Kate Middleton. Nu a vrut să-și compromită căsnicia
FOTO. Cea mai sexy femeie din lume s-a filmat în timp ce se îmbrăca! Fanii...
Simona Halep revine în Spania! Sportiva din România va evolua la Madrid Open
Unde este Fito? Povestea celui mai notoriu infractor din Ecuador, care a fugit din închisoarea...
Ce a pățit o moldoveancă de 39 de ani, după ce s-a cuplat cu un...
Adevărul despre DECESUL lui Naomi. Ce i-a adus sfârșitul. Dezvăluiri de ultimă oră
ANIMAŢIE. Cum s-a produs accidentul înfiorător de pe A1, în care Valentin a fost străpuns...
"Am călătorit în timp". Un profesor ieșit din comă spune că a fost în anul...
Detalii halucinante au ieșit la iveală în cazul presupusului criminal din Orhei. Bărbatul este bănuit...
Poveştile de iubire care au rămas doar o amintire! Imagini tari cu Gina Pistol, Răzvan...
Poate fi anulat ITP-ul dacă mașina scoate prea mult fum?
Biden a promulgat pachetul de ajutor pentru Ucraina
ADEVĂRUL despre specia Homo Sapiens, dezgropat într-un sit din...
Regula obligatorie pe care românii o vor accepta. Decizia așteptată de milioane de persoane
Lovitură grea pentru chef Richard. Juratul a pierdut un concurent după al treilea battle: „Am...
Turistă sfârtecată de urs pe Transfăgărășan! Scosese mâna pe geam ca să...
Gabriela Cristea, dezamăgită de lipsa de curaj pentru a-i refuza pe alții! Prezentatoarea TV și-a...
Cum vor arăta verighetele pe care Oana Moșneagu și Vlad Gherman le vor purta: "Nu...
BANCUL ZILEI. Bulă: - Nevastă, dacă un arab ţi-ar da o mie de parai te-ai...
Cum a justificat o mamă faptul că și-a tatuat copiii minori în mod repetat?