Coreea de Nord a dezvoltat rachete nucleare tactice

Coreea de Nord a dezvoltat rachete nucleare tactice
Publicat: 23/09/2014, 08:50

Phenianul a efectuat o serie de teste ale unor rachete cu rază scurtă de acțiune începând cu 14 august. Denumite KN-10, noile rachete sol-sol ar fi menite să poarte încărcătură nucleară.

„Am ajuns la concluzia că rachetele testate de trei ori începând cu luna trecută sunt rachete noi având în vedere viteza și altitudinea”, a declarat un oficial al Guvernului sud-coreean pentru JoongAng Ilbo.

„Pe baza analizelor noastre am conchis că sunt concepute să fie echipate cu focoase nucleare tactice”.

Spre deosebire de armele nucleare strategice care sunt concepute să fie folosite pentru distrugerea unor ținte mari precum orașe și instalații, armele nucleare tactice sunt concepute să fie folosite pe câmpul de luptă. Ele sunt realizate prin amplasarea unei încărcături nucleare relativ mici pe o rachetă cu rază scurtă de acțiune pentu a distruge o țintă militară.

Aceasta este prima dată când Guvernul sud-coreean a detectat dezvoltarea de către Phenian a unei rachete nucleare tactice.

„Dezvoltă noi rachete, deși au deja artilerie cu o rază de acțiune similară, pentru că vor o armă mai puternică”, a declarat o sursă pentru cotidian.

O altă sursă a declarat că motivul din spatele acestui nou sistem este tocmai criza economică. „Deoarece Nordul nu poate câștiga o cursă a înarmării convenționale din cauza problemelor sale economice, folosește toate resursele pentru a dezvolta capacități nucleare, care reprezintă o armă asimetrică”, a declarat oficialul citat. „Noi credem că Nordul dezvoltă o rachetă tactică având rază scurtă de acțiune deoarece a ajuns la stadiul final de miniaturizare a unui focos nuclear”, a explicat sursa citată.

Comunitatea serviciilor de informații crede că Nordul a început dezvoltarea noii rachete tactice de la începutul lui 2010. Noul sistem ar avea o rază de acțiune de aproximativ 200 de kilometri, fiind capabil să transporte o încărcătură de până la 500 de kilograme.

Urmărește Gândul.ro pe Google News și Google Showcase